İGDAŞ'tan 'gaz sıkışması' uyarısı

Dün akşam saatlerinde Bahçelievler’de bir dairede meydana gelen doğalgaz patlamasıyla ilgili İGDAŞ’tan açıklama geldi.

İGDAŞ'tan 'gaz sıkışması' uyarısı
İGDAŞ'tan 'gaz sıkışması' uyarısı
GİRİŞ 23.01.2008 14:40 GÜNCELLEME 07.11.2017 11:49

Şirinevler Mahallesi Kazım Karabekir Caddesindeki 6 katlı binanın birinci katındaki doğal gaz sobası kullanılan dairede meydana gelen patlamanın, gaz sıkışması sonucu meydana geldiğini açıklayan İGDAŞ yetkilileri bir dizi uyarılarda bulundu.

 

Patlama meydana gelen dairede, ocak üzerinde duranki doğalgaz bağlantı borusunun hemen üzerine elektrik kablosu çekildiğinin ve elektrik kablosunun yüksek gerilim sonucu tutuşması üzerine de doğalgaz bağlantı borusunun deldiğini belirten İGDAŞ, patlamanın delinen borudan sızan gazdan meydana geldiğini ifade ettiler.

 

 

Ayrıca yapılan incelemede havalandırma menfezinin de kapatıldığı olduğunu belirten İGDAŞ,  içerideki iki soba ve bağlantı borularının da İGDAŞ’tan onay alınmadan değiştirildiği tespit ettiklerini açıkladı.

 

 

Meydana gelen patlamayla ilgili bir takım tespitlerde bulunan İGDAŞ’ın uyarıları şöyle:

 

 

LÜTFEN DİKKAT

 

 

• Doğalgaz tesisatında İGDAŞ’ın onayı olmadan hiçbir değişiklik yapılmamalıdır.

 

 

• Menfezler kesinlikle kapatılmamalıdır.
(Menfez,  herhangi bir kaçak olduğunda gazın ortamda birikmesini önleyip havaya karışarak uçup gitmesi için pencerelere takılan bir aparat olup kesinlikle açık tutulması zorunludur.)

 

 

• Doğalgaz koku içermediğinden, gaz kaçağı durumlarında hissedilebilir olması için İGDAŞ tarafından özel olarak kokulandırılmıştır. Bu sebeple, dairenizde veya binanızda gaz kokusu hissederseniz;

 

 

-Öncelikle size ait sayacın giriş tarafında bulunan vanayı kapatınız. (Doğalgaz vanası tesisat borusu ile aynı yöndeyken ‘’açık’’,  tesisat borusu ile 90 açı yaptığında ‘’kapalı’’ konumdadır.)

 

 

-Bulunduğunuz ortamı gaz kokusu duyduğunuz yerden başlayarak havalandırınız.

 

 

-Elektrik sigortalarını, anahtar,  şalter ve elektrikli aletleri açıp kapatmayınız.

 

 

-Çakmak, kibrit yakmayınız.
  
-Elektrikli zilleri kullanmayınız.

 

 

• Doğalgaz zehirsiz bir gazdır. Ancak yanma sonucunda bütün yakıtlarda olduğu gibi karbonmonoksit gazı açığa çıkar. Eğer bacalı kombi kullanıyorsanız ve bacalarınız bakımsızsa yeterli çekiş olamayacağından yanmış gazın yani karbonmoniksitin geri dönerek ortama sızması sonucu üzücü olaylar yaşanabilir. Bu nedenle bacalarınızı en az yılda bir kez mutlaka temizletiniz, bakımlarını yaptırınız. Doğalgaz faturalarındaher yıl  baca konusunda uyarılar yapılmaktadır.

 

 

• Kombilerin bakımını da düzenli olarak yaptırınız.

 

 

• 24 saat kesintisiz hizmet veren 187 numaralı DOĞALGAZ ACİL hattını arayınız.

 

 

• 187 Doğalgaz Acil’i aradığınızda biliyorsanız tesisat numaranızı bilmiyorsanız adresinizi doğru ve açık şekilde veriniz.

 

 

HABER 7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İLİŞKİLİ HABER

 

Bahçelievler'de gaz patlaması
Bahçelievler'deki bir binada gaz sıkışması sonucu meydana gelen patlamada büyük çapta maddi hasar oluştu.