Avusturyalı Moodley: Türkiye dünya markası olabilir

Tasarım odaklı entegre çözüm ajansı Avusturyalı Moodley'in kurucu ortağı Mike Fuisz, Türkiye'nin ekonomi politikalarında tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyona ciddi yatırımlar yapmasının ülkenin bunun farkında olduğunun göstergesi olduğunu belirterek, "Türkiye'nin dünya markası olmasının yolu ancak özgün tasarımla mümkün." dedi.

Avusturyalı Moodley: Türkiye dünya markası olabilir
Avusturyalı Moodley: Türkiye dünya markası olabilir
GİRİŞ 01.03.2020 10:59 GÜNCELLEME 01.03.2020 16:53
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Fuisz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tasarım sektörünün özellikle son yıllarda dünyanın göz bebeği konumunda olduğunu ifade ederek, sektörde istihdamın her geçen yıl ciddi artış kaydettiğini, son yapılan araştırmalara göre dünya genelinde 100 milyondan fazla insanın tasarım sektöründe istihdam edildiğinin ortaya çıktığını kaydetti. 

 

 

Fuisz, tasarımın, istihdam ettiği kişi sayısının yüksekliğine bakıldığında ilk 10 sektör arasında yer aldığını, tasarımcılara sağladığı katma değer yönünden değerlendirildiğinde de normalin 2 katı değer sağladığını söyledi. 

İnsanların taleplerini karşılamak için kullanıcı ihtiyaçlarına yönelik tasarımlar ve sınırları zorlayan fikirler sayesinde yeni ekonomik dengelerin oluştuğunu ifade eden Fuisz, "yaratıcı tasarım ekonomisi" olarak da bilinen "turuncu ekonomi kavramının", birçok sektörü bir araya getirerek kültürel, sanatsal, teknolojik ürün, hizmet deneyimi tasarımı gibi birçok sektöre yön vermeye devam edeceğini aktardı. 

 

 

Fuisz, dizayna yatırım yapan şirketlerin performanslarının daha da arttığını, şirketlerin bu tarz danışmanlıklara ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

"FİRMALARIN GLOBAL PAZARA AÇILMASI VE KAR MARJLARINI ARTIRMASININ YOLU KALİTELİ TASARIMDAN GEÇER"

Türkiye'nin ekonomi politikalarında tasarım, Ar-Ge, markalaşma ve inovasyona ciddi yatırımlar yapmasının ülkenin bunun farkında olduğunun göstergesi olduğunu belirten Fuisz, şunları kaydetti:

"Kaliteli tasarım olmadan firmaların ya da ülkelerin rekabet kabiliyetini artırma şansları olacağını düşünmüyorum. Firmaların global pazara açılmasının ve kar marjlarını artırmalarının yolunun ancak ve ancak kaliteli tasarımdan geçtiğine inanıyoruz. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'nin de bu gerçeğin bilincinde bir ülke olduğunu ve üretim planlarına tasarımı dahil ettiğini görüyoruz. Türkiye, aynı zamanda küreselleşme ile beraber teknolojik gelişmelere de çok hızlı bir şekilde uyum sağladı. Pek çok alanda üretim yapan tesislerin modern ve son teknoloji makine, sistem ve yazılımlar kullandıklarını görüyoruz. Özellikle uluslararası fuarlardaki stantlarında Türkiye, kaliteli tasarımı ne kadar işine kattığını gözler önüne seriyor. Türkiye'nin dünya markası olmasının yolu ancak özgün tasarımla mümkün."

"TÜRKİYE'DE YENİ ŞİRKETLER, YENİ START UP'LAR VE YENİ GİRİŞİMLER OLACAK"

Mike Fuisz, Türkiye'de çok genç bir nüfus olduğunu vurgulayarak, "Gelecek jenerasyonun dizayna bakış açısı değişecek. Bu yüzden Türkiye'de yeni şirketler, yeni start up'lar ve yeni girişimler olacak. Sadece Silikon Vadisi yok. Gelecek dünyanın başka yerinde... Global düşünen insanlar global ölçekte başarılı olacak." diye konuştu. 

Şu anda dünyada ekonomik sıkıntılar olduğunu ancak dijital olasılıkların "çok mükemmel fırsatları" beraberinde getirdiğini ifade eden Fuisz, "Bizim İstanbul'daki çalışma arkadaşlarımız çok iyi. Birkaç yıl önce Türkiye pazarı ile iş birliği yapma kararı verdik. İstanbul'u seviyorum. Dizayna yatırım yapan şirketler diğerlerinde daha başarılı oluyor. Global pazarda birçok şirket bizim gibi şirketler ile çalışmak istiyor." dedi.

 Moodley'in Avusturya, Detroit ve Almanya'da ofisleri olduğunu, Çin'de ufak bir ofisleri bulunduğunu anlatan Fuisz, İstanbul'da tasarım odaklı entegre çözüm ajansı Manastır ile ortaklıkları olduğunu bildirdi.

Apple'ın, dizayn stratejisi, şirket stratejisi ve dizayna, THY'nin kendi ismine ve müşteri hizmetlerine yatırım yaptığını anlatan Fuisz, "Günün sonunda sadece ürün satın almıyorsunuz, bir anlam satın alıyorsunuz." dedi. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Neyse o 4 yıl önce Şikayet Et
    İcimizdeki Amerikalı ''hacivat''
    Cevapla
  • Muaz 4 yıl önce Şikayet Et
    Herkes düşman ülke vatandaşları düşman değil dost gibi görünen ülkelerin vatandaşları da dost değil
    Cevapla
  • Hacivat 4 yıl önce Şikayet Et
    Avusturya nin cani cehenneme Türkiye düsmanlari
    Cevapla