Dünyaca ünlü isimden koronavirüs uyarısı! Tarihte 3. kez böyle düştü! Sakın al-sat yapmayın

Çin'de başlayan ve 40'dan fazla ülkeye yayılan Koronavirüsün piyasalara da etkisi çok sert oldu. 1,386 milyar insanın yaşadığı Çin'de hem üretim hem de tüketim durdu. Rusya, Asya, Avrupa ve ABD piyasalarında sert düşüşler yaşanıyor. Ünlü borsa yatırımcısı Warren Buffet ise hisse senedi yatırımcısı koronavirüs korkusuyla al-sat yapılmamalı, uzun vadeli düşünmeli tavsiyesinde bulundu.

Dünyaca ünlü isimden koronavirüs uyarısı! Tarihte 3. kez böyle düştü! Sakın al-sat yapmayın
Dünyaca ünlü isimden koronavirüs uyarısı! Tarihte 3. kez böyle düştü! Sakın al-sat yapmayın
GİRİŞ 25.02.2020 13:32 GÜNCELLEME 25.02.2020 13:32
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Berkshire Hataway’nin sahibi efsanevi yatırımcı Warren Buffett’dan gündemle alakalı uyarı geldi. Buffett’a göre hisse senedi yatırımcıları uzun vadeli düşünmeli.

 

 

"Hisse senedi yatırımcıları piyasayı veya işletmelerin uzun vadeli görünümlerine günlük başlıklara bakarak öngörüde bulunamazlar" yorumu yapan Buffett’a göre korona virüsten dolayı al – sat yapılmamalı.

CNBC'ye konuşan Buffett, koronavirüs hakkında özel bir uzmanlığı olmadığını, ancak 10-20 yıllık zaman ufkuna sahip olan ve şirketlerin kazanç gücüne odaklanan yatırımcıların hisse senetlerine yatırım yaparak iyi bir yatırım yaptığını göreceğini belirtti.

 

 

Buffett, "Günlük gazeteyi okuyarak piyasayı kesinlikle tahmin edemezsiniz. Şu anki duruma bakarsanız, paranız için tahvillerden daha fazlasını elde edersiniz." dedi.

Buffett, demokrat olduğunu ve Bernie Sanders yerine milyarder Mike Bloomberg'i tercih ettiğini söyledi.

Yüzde beş Apple hissesi bulunduran Buffett, kapaklı telefonu bırakarak akıllı telefona geçtiğini söyledi. Buffet'a göre Apple yatırım yaptığı en iyi iş. 

ABD BORSALARI SERT DÜŞTÜ

ABD borsaları haftanın ilk gününü çok sert düşüşlerle kapadı. Endekslerde yüzde 4'e yaklaşan oranlardaki düşüş, son iki yılın en büyük günlük yüzde kayıpları olarak kayıtlara geçti. 

Wall Street'te hisselerden kaçışın en önemli nedeni, Çin dışındaki korona virüs vakalarındaki artışın  yol açtığı Dünya Sağlık Örgütü'nün pandemi(*) ilan edeceği söylentileri oldu.  

Çin'deki vakaların yanı sıra İran, İtalya ve Güney Kore'de vakaların artış, Wall Street yatırımcılarında korona virüsün küresel ekonomiyi vuracağı endişelerini körükledi. Hisselerden kaçan yatırımcılar güvenli limanlar altın ve ABD Hazine bonolarına yöneldi.

TARİHİNDE ÜÇÜNCÜ KEZ BİN PUANIN ÜZERİNDE DÜŞTÜ

Dow Jones sanayi endeksi tarihinde üçünü kez bin puanın üzerinde bir düşüş kaydetti.

ABD borsalarında, son 20 seansta ortalama 7,79 milyar hisse el değiştirirken pazartesi günü bu sayı 10,59 milyar hisseye çıktı.

AVRUPA BORSALARI VE ABD VADELİ İŞLEMLER ÇAKILDI

Avrupa'nın en büyük 3. ekonomisi olan İtalya'da koronavirüs salgınından dolayı 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Ülkede FTSE MIB Endeksi bu sabah haber akışıyla % 5'e yatın oranda düşüş kaydetti. Bu, Aralık 2018'den beri en büyük düşüş olarak kayda geçti.

AVRUPA BORSALARI VİRÜS ENDİŞESİYLE SERT DÜŞTÜ

Avrupa borsaları, koronavirüsün yayılmasına ve küresel ekonomiye ilişkin yatırımcıların tedirginliğinin artması nedeniyle haftanın ilk işlem gününü sert düşüşle tamamladı.

Avrupa borsaları kapanışında, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 3,79 azalarak 411,86 puandan kapandı.

Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 3,95 azalarak 5.791,87 puana geriledi. İngiltere'de FTSE 100 endeksi günü yüzde 3,34’lük düşüşle 7.156,83 seviyesinden tamamladı.

İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 5,43 değer kaybederek 23.427,19 ve Almanya'da da DAX 30 endeksi günü yüzde 4,1 düşerek 13.035,24 seviyesinden kapattı.

HAVAYOLU HİSSELERİ DEĞER KAYBEDİYOR

Öte yandan, Uluslararası Hava Taşımacıları Birliği (IATA) koronavirüs nedeniyle küresel hava yolu endüstrisinin 30 milyar dolara yakın kayıp yaşayabileceği uyarısı yaparken, bugün Avrupa borsalarında havayolu şirketlerinin hisseleri en çok düşen hisseler arasında yer aldı.

Alman hava yolu firması Lufthansa’nın hisseleri bugün yaklaşık yüzde 8 değer kaybederken, EasyJet yüzde 16,35, Ryanair Holdings hisseleri yüzde 13,46 ve British Airways'in sahibi olan İnternational Airlines Group’un (IAG) hisseleri yüzde 9,15 düşüş gösterdi.

Analistler, İtalya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ölenlerin artması ve virüsün "küresel bir sorun" haline geldiğine dair endişenin etkisiyle bugün pay piyasalarında sert satışların yaşandığını belirtti.

Komşu ülkelerin İtalya sınırına ilişkin güvenlikleri artırdığını aktaran analistler, tüm bunların risk algısında artışa neden olduğunu ve borsalarda sert düşüşler yaşandığını söyledi.

ASYA BORSALARI DÜŞÜŞTE

Covid-19 salgınının yayılmasının ardından yatırımcıların endişeleri sebebiyle Asya piyasaları kapanışa doğru çoğunlukla düşüşteyken, Apple salgın sebebiyle Çin'de faaliyetini durdurduğu mağazaları içinden 29'unu yeniden açacağını duyurdu.

Asya piyasalarında kapanışa doğru;

- Hang Seng yüzde 0.17,

- S&P/ASX 200 yüzde 1.52,

- Şanghay Kompozit Endeksi yüzde 2.24 düşerken,

- KOSPİ yüzde 0.51 yükselişte.

RUSYA PİYASALARINDA KORONOVİRÜS DÜŞÜŞÜ

Rus rublesi günün ilk yarısında dolar karşısında yüzde 2,18 değer kaybederken, avro karşısında da yüzde 2,24 düştü.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Çin dışındaki ülkelerde de yayılmaya başlaması nedeniyle Rus rublesi ve borsası düşüşe geçti.

Koronavirüs salgınının çeşitli ülkelerde de yayıldığına dair haberlerin ardından, Rus rublesi dolar karşısında yüzde 2,18 değer kaybederek 65,12 seviyesine, avro karşısında da yüzde 2,24 düşerek 71,09'a geriledi.

Moskova Borsası (MICEX) endeksi de dünkü tatilin ardından günün ilk yarısında yüzde 1,26 değer kaybederek 3066 puana düşerken, RTS endeksi de yüzde 2,1'in üzerinde azalarak 1492 puana kadar geriledi.

Analistler, koronavirüsün Çin dışındaki ülkelere de sıçramasının ardından, farklı ülkelerde de karantina uygulamalarının olabileceği endişesiyle yatırımcıların risk iştahının azaldığına işaret ediyorlar.

Rusya, virüs salgını en büyük ticaret ortaklarından Çin'le sınırını kapatmış, Çin vatandaşlarına vize vermeyi durdurmuştu.

YORUMLAR 12
  • Almanya 4 yıl önce Şikayet Et
    Korona virüs abd ve AB de çok can almadıkça fazlasıyla Çin'e girer.. Diğer ülkeler ilerde misilleme yapar.. ve bu virüs abd de çok can alsa gerçek ve oyun olmadığı bir nevi inandırıcı olurdu..
    Cevapla
  • Gurbetci AK-BOZ KURT 4 yıl önce Şikayet Et
    Milyarderler dahada zengin olmasi icin onlerindeki kucukleri ortadan kaldirabilmeleri icin fazlasiyla zararina satip daha sonra kucukler iflas bayragini cektikten sonra tekrar devreye girdikleri zaman istedigi fiyattan satip servetlerine servet katarlar kucukler aradan kalktigi icin.
    Cevapla
  • ccey 4 yıl önce Şikayet Et
    şimdi bakalım paraya para katanlar bu haztalık kapınıza geldiğinde para kimi kurtaracak acaba hastalığa çare olacak mı şunuda unutmayın virus mevki zenginliğe makama bakmıyor, şu an dünyanın bir çok yerinde yok denilse dahi virus yayılmaya devam ediyor, Afrika ile ilgili hiçbir açıklama yok güney amerika ile ilgili hiçbir açıklama yok kaldıki afrikaya uçak seferleri türkiyeden katbe kat fazla idi,böyle bri durumda bu bölgelerde virüs ne alemde
    Cevapla
  • I g 4 yıl önce Şikayet Et
    Bütün plan programını para ya göre yaparsan allah da bir mikro virüs ile seni ne olduğunu hatırlatır sana tabi ibret alırsam
    Cevapla
  • Bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu daha başlangıç. Tüm borsalar yerle bir olacak. Bunu borsada kalın diyen para babalarının söylemlerinden anlamak mümkün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle