Doğu Akdeniz’de yeni sondaj başlıyor

Bu yıl içerisinde Fatih ve Yavuz sondaj gemileri, beş yeni derin sondaj daha yapacak. Bunlardan ilkine başlayacak olan Fatih, Mersin-Taşucu açıklarında belirlenen alanda faaliyete geçiyor.

Doğu Akdeniz’de yeni sondaj başlıyor
Doğu Akdeniz’de yeni sondaj başlıyor
GİRİŞ 15.02.2020 10:13 GÜNCELLEME 15.02.2020 11:21
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin millî çıkarlarını korumak için Doğu Akdeniz’de görev yapan Fatih ve Yavuz sondaj gemileri çalışmalarını sürdürüyor. Bu yıl Yavuz’un ardından Fatih gemisi de yeni görev yerinde çalışmalarına başladı. Fatih, yeni rotasında iki ay boyunca sondaj yapacak. Gemi, Mersin-Taşucu açıklarında faaliyette bulunacak. Fatih’e; Korkut, Altan ve Sancar ikmal gemileri destek verecek. 10 Nisan’da görevini tamamlayacak olan Fatih, daha sonra planlanan rotadaki yeni görevlerine açılacak.

 

 

Doğu Akdeniz’de şimdiye kadar beş kuyuda çalışmalar tamamlanırken bu yıl içerisinde Fatih ve Yavuz, beş yeni derin sondaj daha yapacak. 2020’ye yönelik hedefin ilki Yavuz tarafından başlatılmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Yavuz’un Lefkoşa-1 hattında çalışmalara başlayacağını söylemişti. Fatih’e verilen yeni görevle birlikte, bu yıl ikinci sondaj bölgesinde de çalışmalar başlamış olacak. Hâlihazırda Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis sismik arama gemileri de, tarama faaliyetlerini Akdeniz’de sürdürüyor.

BULANA KADAR DEVAM

 

Bakan Dönmez, sıklıkla yaptığı açıklamalarda “Doğu Akdeniz’de gaz buluncaya kadar aramaya devam edeceğiz. Hem kendi haklarımızı hem KKTC’deki soydaşlarımızın haklarını sonuna kadar savunacağız. Ülkemize ve kurumlarımıza bazı tehditler yapılıyor olsa da hiçbirisini dikkate almıyoruz ve sonuna kadar bu işi yürütüceğiz” vurgusunda bulunmuştu.

SON TEKNOLOJİ SONDAJ

229 metre uzunluğunda ve 51 bin groston ağırlığındaki Fatih, 12 bin fit deniz ve maksimum 40 bin fit sondaj derinliği kabiliyetine sahip. İki ayrı sondaj kulesi bulunan gemi, bu sayede derin denizlerde oldukça uzun süren sondaj faaliyetlerinin süresini kısaltıyor. Yaklaşık 230 metre uzunluğa ve 36 metre genişliğe sahip olan Yavuz ise 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında dahi sondaj yapabiliyor.

ÜÇÜNCÜ GEMİ YOLA ÇIKACAK

Fatih ve Yavuz’a kardeş geliyor. Türkiye’nin üçüncü sondaj gemisi geçtiğimiz günlerde satın alınırken ay sonunda İngiltere’den Türkiye’ye doğru yola çıkacak. Gemi, Doğu Akdeniz’de ve gerekli görülürse farklı bölgelerde çalışma yapabilecek.

KAYNAK: TÜRKİYE GAZETESİ
YORUMLAR 8
  • ömer 4 yıl önce Şikayet Et
    birgün mutlaka
    Cevapla
  • Ankaralı 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye Cumhuriyeti üçüncü derin sondaj gemisine ''ABDULHAMİT'' isminin verilmesinin doğru olacağını düşünmekteyim, dünya düşmanlarının kızıl sultan diye kötü isimle anılmasına iddia ABDULHAMİT rahmetli sultanımızın ismini Akdeniz de 3. gemiye dünya düşmanlarının gözünün içine sokmak harika olur diye düşünüyorum, bir de doğalgazımızı ve petrolümüzü bulabilirsek ülkemiz ve Kuzey Kıbrıs için ekonomik yönden mükemmel olacaktır,...
    Cevapla
  • Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Üçüncü gemiyede Çaka bey ismini verin
    Cevapla
  • Devam 4 yıl önce Şikayet Et
    Emin olmadan mı sondaj yapılıyor? Onlarca sondaj yapıldı bir tane bile kuyudan ne petrol ne de doğal gaz çıktı. Bu işleri bilmediğim için sordum,belki ehil biri cevap yazarak bilgilendirir.
    Cevapla
  • vatan millet 4 yıl önce Şikayet Et
    bencede müjdeli haber gecikti
    Cevapla
  • bekir 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok gelişmiş barbaros sismik araştırma gemisiyle deniz tabanının 3 boyutlu görüntüsü çıkarılıyor. Üstünde cami kubbesi gibi kıllı sıvı geçirmeyen KAPAN KAYAÇ ingilizcesi ÇAP ROCK bulunan jeoloji oluşumların altında hidrokarbon gaz ve veya petrol bulunabilir. Bu şekilde sondaj yeri belirleniyor
    Cevapla
  • Halil(Öğrenci) 4 yıl önce Şikayet Et
    belki 5km alta belki 100km ,100km suyu delmek kolay mı ?
    Cevapla
  • TürkTorun 4 yıl önce Şikayet Et
    Petrol nerde hani? Çıkarmak için imkan yokmu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle