İkinci pilottan şaşırtan ifade! Suçu oraya attı

Pistten çıkan ve 3 kişiye mezar olan Pegasus uçağında yaşanan kazaya ilişkin yürütülen soruşturmada yardımcı pilotun ifadesi ortaya çıktı. Pilotun ifadesinde, kulenin kendilerine inilemeyeceğini söylemediği, “pas geçin, inmeyin” talimatı vermediği ve bu nedenle de inebileceklerini düşündüklerini söyleyerek kuleyi işaret etti. Ancak Hava Trafik Yönetimi Mevzuatı, kulenin iniş iptal yetkisi olmadığını açıkça belirtiyor

GİRİŞ 14.02.2020 17:41 GÜNCELLEME 14.02.2020 17:53
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasına ilişkin yardımcı pilot F.P'nin ifadesinin detayları ortaya çıktı. ''Şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınan yardımcı pilotun, olay günü ''kulenin kendilerine inemeyeceklerini belirtemediği''ni ve ''pas geçin'' talimatı almadıklarını söyledi.

 

SORULARA ‘HATIRLAMIYORUM’ DİYE CEVAP VERDİ

Öte yandan, F.P'nin kazaya dair kendisine yöneltilen bazı soruları da "hatırlamıyorum" diyerek yanıtlaması dikkat çekti. Kaptan pilot M.A. ile uçağı piste indirmeye karar verdiklerini, piste indikten sonra uçağın kaydığını ve kaptan pilotun uçağı tutmaya çalıştığını aktaran yardımcı pilot F.P'nin, kaza nedeniyle üzgün olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

 

ÖNCEKİ İKİ UÇAK PAS GEÇTİ, PEGASUS PİLOTLARI NEDEN PAS GEÇMEDİ?

Kule konuşmalarında yer alan bilgilere göre, olay günü Pegasus’tan önce pisti pas geçen iki THY uçağına da iniş izni veriliyor. Pilotlar ‘Limitler dahilindeyse inerim yoksa pas geçerim diyor’ ve daha sonra pisti pas geçiyor. Daha sonra kule tarafından anlık hava şartları vs. tüm bu bilgiler Pegasus pilotuna da iletiliyor ve iniş inisiyatifi ona da veriliyor. Fakat Pegasus pilotları önceki uçakların aksine pas geçmeyip inmekte ısrarcı oluyorlar. Durum böyleyken Pegasus’un pilotlarına ‘Mutlaka ineceksiniz’ baskısı mı yapılıyor iddialarını tekrar gündeme taşıdı.

KULE/PİLOT GÖRÜŞMELERİ

- THY 7HB saat 15:05 iniş gerçekleştiriyor yer rüzgarı 020 derece 10 knots. İnişe müteakip kuleye 600 ft 37 kt arka rüzgar aldığını ifade ediyor

- 15:06 iniş trafiği THY 5TK kule frekansına çıkıyor ilk temasta kendisinden önce inen trafiğin 600 ft 37kt arka rüzgar rapor ettiğini bildiriyor

- 15:13 iniş trafiği THY 90B kule frekansına çıkıyor.

- Kule THY 90B ya kendisinden önceki trafiğin 600 ft civarı arka rüzgar rapor ettiğini ve bu sebepten pas geçtiğini bildiriyor

- Pilot bilgiyi aldığını, deneyeceğini limit dışıysa pas geçeceğini belirtiyor

- Bu esnada AWOS tan okunan yer rüzgarının 360 dereceden 9kt olduğu söyleniyor ve inişe serbest kılınıyor

-15:15 THY 90B arka rüzgar nedeniyle pas geçiyor.

- 15:07 THY 5TK iniş müsaadesi alıyor. Rüzgar 020 derece 10kt.

- 15:09 THY 5TK pas geçiyor sebebini şiddetli arka rüzgar olarak belirtiyor

- Bu esnada AWOS tan okunan 010 dereceden 8 kt. Anlık pist yüzey rüzgarını gösteren cihaz)

PGT 87R KAZAYA UĞRAYAN TRAFİK

- 15:17 kazaya uğrayan PGT 87R kule frekansına çıkıyor.

- Kule trafiğe ‘Bilginize son inen (THY 7HB) 600 ft altında 37 kt arka rüzgar rapor etti. Sizden önceki iki trafik ise bu sebepten pas geçti’ ikazını yapıyor.

- Pilot anlaşıldığını belirtiyor ve kendisine rüzgar bilgisi 270 dereceden 22 kt hamlesi 34 kt ve iniş müsaadesi veriliyor.

- 15:19 PGT 87R pisten çıkarak parçalanıyor.

- İvedelikle tüm birimler ikaz ediliyor ve yönlendiriliyor

MEVZUATA GÖRE İNİSİYATİF PİLOTLARDA

Hava Trafik Yönetimi mevzuatına göre, (ICAO Doc4444 “Air Traffic Managment” dökümanı Bölüm 7 Madde 7.4.1.4.1)  kule sadece pist üzerinde ya da yakınında uçağın iniş kalkış emniyetini kötü etkileyecek bir engel bulunması durumunda izin iptali, pas geçme talimatı verebiliyor. İniş hattına oturmuş bir uçağın iznini iptal etme ya da pas geçme yetkisi ise Trafik Kulesi'nde değil pilotun inisiyatifinde.

ABD VE TÜRK YETKİLİLER İNCELEME BAŞLATTI

İki ABD Federal Havacılık Dairesi (FAA) çalışanı ve 4 ABD Ulusal Taşımacılık Emniyet Kurumu (NTSB) yetkilisine ek olarak kırıma uğrayan uçağın üretici Boeing firmasından da 5 kişinin bulunduğu bir heyet Türk yetkililerle çalışmaya başladı. Öte yandan Pegasus, Mart ayında EASA tarafından denetlenecek.

SHGM ise pistten çıkma vakaları, alınan tedbirler ve uçuş ekipleri üzerinde bir baskı olup olmadığına dair bu hafta kapsamlı bir denetim yapacak.

NELER YAŞANMIŞTI?

İzmir Adnan Menderes Havalimanı'ndan kalkan Pegasus Hava Yolları'na ait Boeing uçağı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'na indikten sonra pistten çıkmış, kazada 3 kişi hayatını kaybederken onlarca kişi yaralanmıştı. Kaza sonrası ortaya çıkan rapora göre, pilotların tecrübesinde, uçaklarda ve kulede sorun olmadığı görülüyor. Peki bu uçak neden pistten çıktı ve 3 insan hayatını kaybetti? Olay, Pegasus’un pilotlara ‘Mutlaka ineceksiniz’ baskısı mı yapıyor sorularını akıllara getirmişti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • ilknur 4 yıl önce Şikayet Et
    Suçlu pilotlar çünkü insiyatifi alıp inerim diye onlar düşünmüş. Diğerleri pas geçiyor sen geçmiyorsun o zorlu hava şartları altında
    Cevapla
  • Ahmet ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Sabancılar bastırıyor sümen altı etmeye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Memo can 4 yıl önce Şikayet Et
    Ikinci pilot hollandali
    Cevapla
  • Müsafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Abd lilere hala güveniliyor ya pes doğrusu.
    Cevapla
  • Adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Bir an kulenin izin verdiğini düşünsek o hızla mı inilir, sürat varsa inişe kule değil pilotlar karar vererek inmişlerdir vesselam.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle