Altın için panik uyarısı! O fiyata dikkat!

Altın 2020 yılına coronavirüs etkisiyle dalgalı başladı. Bir yükselip bir düşen altın fiyatları yatırımcısının kafasını karıştırıyor. Peki altın fiyatları önümüzdeki günlerde ne olur? Altındaki yükseliş kalıcı mı? Hangi seviyeler altın için alım fırsatı? Haber7'ye konuşan Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın fiyatları ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 04.02.2020 15:44 GÜNCELLEME 04.02.2020 15:44
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Haber7- Fuat Öner

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, son günlerde Çin'de ortaya çıkan ve yüzlerce insanın ölümüne neden olan Coronavirüs etkisiyle dalgalı seyreden altın fiyatlarını Haber7 için yorumladı.

 

Altının 292-297 TL seviyelerine kadar çekilebileceği ve bunun alım fırsatı olduğunu söyleyen Memiş, 2020 yılı 320 TL beklentisini yeniledi ve Altında yükseliş trendi yeni başlıyor dedi.

PİYASALARDAKİ TEDİRGİNLİK ALTIN FİYATLARINI YÜKSELTTİ

 

Altın 2020 yılında 1 aylık süreçte zaten hem jeopolitik risk endişesi ve coronavirüsü salgınıyla birlikte ciddi bir değer kazandı. Bu ciddi değer artışları uluslararası piyasalarda altının ons fiyatının 1,611 dolar seviyesine, altının gram fiyatınınsa 310 lira seviyesine kadar yükselmesine neden oldu.

Ancak sonrasında tansiyonun biraz daha düşmesiyle birlikte altın fiyatlarında biraz daha gerileme gördük. Altın ons fiyatı 1,548 dolara, altının gram fiyatı 292 lira seviyesine kadar geriledi.

2020'de Altın fiyatları ne olur?

Bu ortamda Çin’de başlayan yüzlerce kişinin ölümüne neden olan 16 ülkeye yayılan coronavirüsü vakası piyasalarda tedirginliğe neden oldu. Bu tedirginlikle birlikte küresel borsalarda sert bir satış dalgası ve güvenli liman tercihinde bir artış gördük. Bu güvenli liman tercihi ile birlikte fiziki altınlara ciddi bir talep oluştu. Bu talep artışıyla birlikte altının ons fiyatı 1,593 dolar seviyesine kadar yükselirken, iç piyasalarda altının gram fiyatının 306 lira seviyesine kadar tekrar yükseldiğini gördük.

Belirsizlikler ve riskler artmaya devam ettikçe altına olan talep artmaya devam ediyor. Bu talep artışıyla birlikte borsalarda sert satışlar emtia fiyatlarında da sert yükselişler gördük. Özellikle değerli metal grubunda bu değer artışlarının hala dalgalı bir seyirde yükseldiğini, düşüşlerin sınırlı kaldığını gözlemlemeye devam ediyoruz.

ALTINDAKİ YÜKSELİŞ KALICI MI?

Bu fiyatlamalar ve dalgalı kur politikası devam edince altın yatırımcısının kafası karışıyor. “Bu yükselişler kalıcı mı? Tekrar tepki ya da kar satışları gelir mi? Nerelerden tekrar maliyet yapmak gerekir?” tarzında sorular da artmaya devam ediyor. Ancak bir önceki sohbetimizde yatırımcısına 2020 yılında altın fiyatlarının çok dalgalı bir seyirde geride bırakacağımızın öngörüsünde bulunmuştuk. Aynı öngörümüz hala devam ediyor.

DALGALI PİYASADA ALTIN YATIRIMCISINA TAVSİYELER

Hem döviz kurlarında hem altın fiyatlarında yatırımcının 2020 yılında çok dalgalı bir seyrin bizi beklediğini bilmesi gerekiyor. Daha ilk ayda altının gram fiyatındaki 19 liralık dalgalı kur altının ons fiyatındaki 50-60 dolar bant aralığı bunu işaret ediyor.

305 TL SEVİYESİNDE PANİK ALIMI YAPMAYIN

Ancak yatırımcısına şunu tavsiye ediyoruz. 305-306 lira seviyeleri test edildiği zaman panik alımları yapmayın altının gram fiyatı tekrar bir düzeltme hareketi içine girecektir. Ve altının gram fiyatı 300 lira seviyesinin altına sarkabilir, öngörüsünde bulunmuştuk.

Bugün 300 bin 302 lira bant aralığında  ve büyük ihtimalle tekrar 297 lira seviyesine sarkabilir ama geldiği noktaya baktığınız zaman düşüş trendi 306 lira seviyesinden başlayarak 301 lira seviyesine kadar geriledi. 5 liralık değer kaybı 3 liralık bir değer kaybını da devamında getirebilir.

GRAM ALTIN 292 TL SEVİYESİNE KADAR DÜŞEBİLİR

Bu atmosferde altının gram fiyatı 292-297 lira bant aralığına yerleşmek isteyebilir. Bu bant aralığında yatırımcısı kesinlikle bir alım fırsatı yakalamış olacağını tahmin ediyorum. Özellikle 292-297 lira bant aralığı altının agresif yükselişleriyle birlikte 320 devamında 340 lira seviyesine kadar  yükseliş trendini hala beklemeye devam ediyoruz.

SÜRPRİZLER OLURSA GRAM ALTIN 340 TL'YE KADAR ÇIKABİLİR

320 lira seviyesini çok kuvvetli bir ihtimal olarak görürken 2020 yılında daha çok jeopolitik risklerin ve belirsizliklerin artması gibi farklı sürprizler gelişmeler yaşanırsa bu yükselişlerin 340 lira seviyesine kadar devam edeceğini söyleyebiliriz.
Genel itibariyle altının gram fiyatı son 10 yıldır olduğu gibi yatırımcısına en çok kazandıran yatırım araçları arasında yine birinciliğini korumaya devam edeceğini söyleyebiliriz. Ancak altının ons fiyatı 1600 dolar seviyesinin üzerinde şu anda kalıcı olamadı. Ama kalıcı olacağını tahmin ediyoruz.
 

Özellikle 1607 dolar seviyesi tekrar denenir ve yukarı yönde hareketleri devam ettirilirse 1650 devamında 1700 seviyeleri ön planda olmaya devam ediyor.

ALTINDA YÜKSELİŞ TRENDİ YENİ BAŞLADI: 320 TL'Yİ GÖREBİLİR

Corona virüsü endişesi sadece Çin borsasında yüzde 10 değer kaybına neden olmadı. Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülke borsalarında da sert satışa neden olduğu için büyük ihtimalle 2020 yılındaki büyüme tahminleri aşağı doğru revize edilir ve aşağı yönde bir trend başlayabilir.Çin altın noktasında en çok altın stoklayan ve rezerve sahip bir ülke olduğu için bu coronavirüsü hadisesi ya da salgını Çin’in işlenmiş ya da işlenecek altın talebinin de azalmasına neden oluyor.

Altın yatırımcısına tavsiyeler

GRAM ALTINDA 307 TL SEVİYESİNİN ÜSTÜ BUGÜNLERDE KALICI OLMAYABİLİR

Özellikle mücevherat sektöründe..  Tabi altın talebinin azalması eşittir altın fiyatlarının da gerilemesine sebep olabilir. Altının gram fiyatının düşüş yönündeki sebeplerine baktığımızda bu nedenleri de ön planda tutmak gerekiyor. Altının ons fiyatında da aşağı yöne trendlerin son bir kez test edileceğini tahmin ediyoruz. Özellikle bu yakın zamanda 1,515 dolar seviyesine kadar sarkmalar yaşanırsa benim için sürpriz olmaz. O yüzden 307 seviyesinin üstünde altının gram fiyatı bugünlerde kalıcı olmayabilir.
 

Özellikle Şubat ayında 292 ve 297 lira bant aralığını yatırımcısı takip ederse daha iyi bir karar vermiş olabilir. Bu eşittir elinde fiziki altın bulunduranların kar amaçlı bu seviyelerden altın satması ya da altın satacağı anlamı taşımıyor. Çünkü altının gram fiyatındaki yükseliş trendi daha yeni başladı. Yıl içindeki yükselişler yine devam edecek. Özellikle 320 lira seviyesine kadar mutlaka beklemelerini  yine tavsiye ediyoruz.

ALTINA YATIRIM İKİYE KATLANDI

Küresel çapta yaşanan gelişmelerin yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesini beraberinde getirmesiyle yurt içinde gram altının fiyatı geçen yıl 2018'e göre yüzde 33,1 yükselirken, altın mevduatları da ikiye katlanarak 80,2 milyar liraya ulaştı.

 

YORUMLAR 16
  • ss.ss 4 yıl önce Şikayet Et
    bir gün gelecek altının yüzüne kimse bakmayacak versen de sana ekmek gıda vermeyecek bak çine kepenkin altında paralar saçıyor da adama ekmek vermiyor.
    Cevapla
  • abdullah 23 4 yıl önce Şikayet Et
    siz alın arkadaşlar ben aldığımda altının gramı 30 tl idi şimdi 300 tl al sat yapmayın alın saklayın.
    Cevapla
  • asi 4 yıl önce Şikayet Et
    ne zaman satmayı düşünüyon alalı neredeyse 30 sene olmuş
    Cevapla
  • 888 4 yıl önce Şikayet Et
    Ya uzun makalemi olur kısa özet yayın istiyorum.
    Cevapla
  • Celal 4 yıl önce Şikayet Et
    İslam abi harika öngörülerin için teşekkürler
    Cevapla
  • Ekolayzer 4 yıl önce Şikayet Et
    Adama bravo.gerçekten uzmanmış.vallaha bildi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle