Kenevirden üretilecek! 'Yerli otomobil için yapacağız'

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, endüstriyel kenevir alanında ihtisaslaşacaklarını belirterek, "Kenevir esaslı batarya yapımında öncü bir üniversite olmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla yerli otomobilimizin bataryasını inşallah biz üretebiliriz." dedi.

GİRİŞ 24.01.2020 15:19 GÜNCELLEME 24.01.2020 17:16
Bu Habere 30 Yorum Yapılmış

Rektör Karadağ, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler Projesi kapsamında Yozgat Bozok Üniversitesinin "endüstriyel kenevir" alanında ihtisaslaşmasının Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edildiğini söyledi.

 

 

Yozgat'ın tarım ve havancılık bölgesi olduğunu, tahıl ve baklagillerle ön plana çıktığını ifade eden Karadağ, "Biz, katma değeri yüksek olan bir alana yönelmek istedik. Yozgat, kenevirin üretiminin serbest edildiği 19 ilden biri. Kenevirin ekonomiye kazandırılması, endüstriyel değeri yüksek olan ürünlere dönüştürülmesi için çalışma yapacağız." diye konuştu.

Karadağ, diğer illerde üretilen kenevirin Yozgat'ta değerlendirileceğini ve bu alanla ilgili sanayi kuruluşlarının da kente kurulacağını dile getirdi. 

 

 

Kenevirin çok geniş yelpazede kullanıldığını aktaran Karadağ, "Bu bitkiden bio enerji ve bio malzeme elde edeceğiz. Kenevir, tekstilden gıdaya, tıptan, inşaata, otomotiv sanayisinden bir çok alana hitap eden katma değeri yüksek ürünlerin elde edileceği bir sektördür." dedi.

"YERLİ OTOMOBİLİN BATARYASINI BİZ ÜRETECEĞİZ"

Kenevirin batarya yapımında da kullanıldığını anlatan Karadağ, şöyle devam etti:

"Süper kapasitör yapımında kenevirden yararlanılıyor. Biz de bu yönde Ar-Ge merkezi kuracağız. Bozok Üniversitesi, kenevire dayalı batarya üretecek. Kenevir kullanılarak üretilen bataryaların mevcut bataryalardan ömrü çok daha uzun. 200 kat daha uzun ömürlü olan bir bataryadan bahsediyoruz. Biz, neden yerli otomobilimizin bataryasını üretmeyelim? Kenevir esaslı batarya yapımında öncü bir üniversite olmayı düşünüyoruz. Dolayısıyla yerli otomobilimizin bataryasını inşallah biz üretebiliriz. Bu bizim hayalimiz, gerçekleştiremeyeceğimiz bir hayal değil. Çünkü literatür bilgileri bize bunu gösteriyor. Bununla ilgili önemli altyapımız olduğunu ve çalışmalarımızın başladığını söyleyebilirim."

YORUMLAR 30
  • abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    yahu arge dediğin nedir yapmak ve üretmek en fazla 2 hafta alır aklımızla oynamayın lütfen ,çinde lto diye pil ürettiler tanesi 50 amper gücünde ömrü 56 yıl ama her nedense türkiye ye satışı ve girişi yasak gümrükten dönderiliyor ve bütün avrupa alıp kullanırken !!! buradaki demoda pilleri satıp bize pahalı yiteleyen firmaların sırtını sığazlamayın lütfen yoksa ülkemiz bir arpa yol gidemiycek bu konuya bir el atın lütfen
    Cevapla
  • Abdullah 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz ürettik biz yaptık demenizi bekliyoruz
    Cevapla
  • Okuyucu 4 yıl önce Şikayet Et
    Kenevirden kaporta ve aksamları da üretilebilir ve hem hafif hemde sağlam olur. Sac dan yapılan kaportaya nazaran darbe sönümlemesi daha yüksek ve daha sağlam yapıda olur.
    Cevapla
  • Ertan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu kadar değerli bir ürün ise üniversite de sırf kenevir üzerine bölümler açılabilir.Hatta ve hatta Bor üzrinede ve bunun gibi değerlenebilecek katma değeri yüksek bölge ünivetsiteleri meslek liseleri.Otomobil için yapıldı meslek lisesi mesela.
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen Üniversiteler verilen ve asla bir şey üretme amacı gütmeyen sadece Hocalara bir kaç yıl ekstradan proje adı altında her ay bir maaş daha verebilme mantığını yıkmak için acilen tüm projeler incelensin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle