Coronavirus kabus gibi çöktü! Fiyatlar etkilendi, Ekonomistler harekete geçti

Uluslararası yatırım bankalarında, küresel ekonomiye ilişkin analiz yapan ekonomistler, Çin`de görülen coronavirus salgınının ekonomiye etkileri konusunda araştırmalarını yoğunlaştırıyorlar.

GİRİŞ 22.01.2020 14:55 GÜNCELLEME 22.01.2020 15:58
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Çin'de ortaya çıkan Corona virüsünde tehlike sürüyor.  Dünya Sağlık Örgütü, ölümlere yol açan hastalık nedeniyle Cenevre'de kriz zirvesi düzenlenmesi çağrısında bulundu. Havayolu şirketleri Çin uçuşlarından özel tedbirler alıyor.  Çin'de ortaya çıkan 2019-nCoV adı verilen corona virüs dünyayı tehdit ederken piyasalarda da dalgalanmalara sebep oldu. Salgından en çok Asya piyasaları etkilendi. Yatırımcılar Asya Borsaları'ndan çıkarken ABD ve Alman hazine kağıtlarına yatırım yaptı.

ÇİN EKONOMİSİ RİSK ALTINDA

Yatırım bankaları UBS Group AG, Nomura Holdings Inc. ve Barclays Bank PLC ekonomistleri, 2003 yılındaki SARS salgınıyla başlayan gelişmelerin, yerel ve küresel ekonomilere nasıl etkiler yaptığını araştırıyorlar.

UBS'in konuyla ilgili raporunda, coronavirus salgınının kısa sürede kontrol altına alınamaması halinde Çin ekonomisinin aşağı yönlü risklerle karşı karşıya kalabileceği uyarısı yapıldı.

ÇİN'DE YAYILAN VİRÜS ALTIN FİYATLARINI DA ETKİLEDİ

Altın fiyatları, piyasaların Çin'de ortaya çıkan koronavirüsün yayılmasının olası etkilerini değerlendirmeleri ile birlikte düşüşünü sürdürdü

ÇİN KARAR DEĞİŞTİREBİLİR

Son ekonomik verilerin istikrara işaret etmesi sonrasında Çin ekonomisinin 2020'nin ilk iki çeyreğinden toparlanmasının beklenmekte olduğuna işaret edilen UBS raporunda, salgının perakende, turizm gibi sektörleri doğrudan etkilemesi halinde ekonomide aşağı yönlü riskler ortaya çıkabileceği ve Çin hükümetinin salgının şoklarını hafifletmek için politika gevşetmeye dönük kararlarını artırabileceğine dikkat çekildi.

İLAÇ GELİŞTİRİLMESİ YILLAR SÜREBİLİR

Nomura'nın raporunda da, coronavirus salgınının Çin Yeni Yılı tatilinin de etkisi ile önümüzdeki dönemde hızlanabileceği uyarısı yapıldı.
Raporda, salgında ölüm düzeyinin bu aşamada yalnızca yüzde 2.0 olduğu, buna karşın 2003 yılındaki SARS salgınında ise yüzde 10'u bulduğu anımsatıldı. Nomura raporunda, buna karşın coronaviruse karşı ilaç geliştirilmesinin yıllar alabileceği, bu durumun da Çin'in büyümesi, özellikle hizmet sektörü üzerinde aşağı yönlü baskıyı artıracağı vurgulandı.

Çin'de uçaklarda virüs taraması yapılmaya başlandı

Barclays ekonomistlerinin hazırladığı raporda da, coronovirusun ekonomik etkilerinin geçici olma olasılığının yüksek olduğu vurgulandı ve bu sav, salgın etkilerinin daha çok ulaştırma ve perakende satışlar üzerinde etkisi olduğu, diğer sektörlerde bir sorun yaşanmadığı anımsatıldı.
 

 

VİRÜS PETROL FİYATLARINI ETKİLEYECEK

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs, Çin’de ortaya çıkan coronavirüs salgınının küresel petrol talebinde büyümeyi ve fiyatları etkileyebileceği uyarısı yaptı. Goldman Sachs, virüs salgınının küresel petrol fiyatlarına etkisinin varil başına 2.9 dolar dolayında olacağını öngördü.

Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 64,36 dolardan işlem görüyor.

HAYATINI KAYBEDENLERİN SAYISI 9'A YÜKSELDİ

Çin'de grip benzeri semptomlar gösteren coronavirus ile hastaneye başvuranların sayısı 440'a ulaşırken hayatını kaybedenlerin sayısı dokuza yükseldi. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu yetkilileri 1,394 kişinin de gözlem altında tutulduğunu açıkladılar. Açıklamaya göre, ölen dokuz kişiden sekizini 61 ile 87 yaş arasındaki erkekler ve bir de 48 yaşındaki kadın oluşturuyor.

TÜM DÜNYA TEDİRGİN, VİRÜS ABD'YE SIÇRADI

ABD'nin Washington eyaletinde bir kişide Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli" hastalığa neden olan corona virüsü tespit edildi.

Çin'deki virüs salgınında ölü sayısı artıyor

 

VİRÜS SALGINI SONRASI TÜRKİYE'DE HAREKETE GEÇTİ

Çin'in Wuhan kentinde tanımlanamayan bir virüsün dünya çağında etki yaratmasının ardından İstanbul Havalimanı'nda görevli Hudut Sahiller Genel Müdürlüğü ekipleri, Çin'den yolcu taşıyan havayolu şirketlerini uyardı.  Bakan Koca, Çin'de ortaya çıkan gizemli virüsle ilgili olarak da "Bu konuda özellikle bizde herhangi bir hastanın hatta riskli hastanın olmadığını söylemek istiyorum." dedi.

CORONAVİRUS VİRÜSÜ NEDİR, NASIL BULAŞIR?

Çin'de ortaya çıkan ve zatürreye benzetilen "gizemli hastalığın" sebebi olarak görülen yeni bir koronavirüsünün insandan insana bulaştığının doğrulandığı açıklandı.Sağlık Bakanlığı resmi sitesinde yer alan bilgilere göre; Coronavirüsler tek zincirli, pozitif polariteli, zarflı RNA virüsleridir. Pozitif polariteli oldukları için RNA'ya bağımlı RNA polimeraz enzimi içermezler, ancak genomlarında bu enzimi kodlarlar. Yüzeylerinde çubuksu uzantıları vardır. Bu çıkıntıların Latince'deki “corona”, yani “taç” anlamından yola çıkılarak bu virüslere Coronavirus (taçlı virüs) ismi verilmiştir.

 

KAYNAK: HABER7, DHA
YORUMLAR 22
  • rttr 4 yıl önce Şikayet Et
    her pisliği yiyorlar. virüsün çıkması normal
    Cevapla
  • cumali 4 yıl önce Şikayet Et
    allah vere altın düşsün
    Cevapla
  • murat yesil 4 yıl önce Şikayet Et
    dünya ekonomiside hemen etkilenmek için bahane arıyor. aç kurtlar pusuda bekliyor , kimleri çarpsak diye.
    Cevapla
  • Hyr 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu Türklere yaptığı zulümden dolayıdır. Zaten avusturalyadali yangın da yeni zelandadaki katliamdan dolayıydı. Onun için ...
    Cevapla
  • misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Virüs dünyaya yayılıyor. Keşke sadece çinde zulüm edenlere etki etse.
    Cevapla
  • mercimek 4 yıl önce Şikayet Et
    bu virüs abd de üretilmiştir bi benmi görüyorum ya neden isveçte ingilterede abd de almanya da italyada fransada bu tür olaylar çiikmiyor salgin virüs ve ya terör olayları bomba patlaması gibi...çunki bu ulkeleri yönetenler masonlar..onlar istemedigi icin o ülkelerde hiçbirşey olmuyor
    Cevapla
  • Sanmıyorum 4 yıl önce Şikayet Et
    İyi de kardaşım adamlar sırtı göğe bakan ne varsa yiyorlar. Pis herifler yarasa çorbası içiyormuş. Adamların işi gücü leş yemek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle