Metal işçileri için lokavt kararı

Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı. Otomotiv ana sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal sektöründe çalışan 130.000 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine işçi sendikaları grev kararı almıştı.

Metal işçileri için lokavt kararı
Metal işçileri için lokavt kararı
GİRİŞ 22.01.2020 10:42 GÜNCELLEME 22.01.2020 10:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı.

MESS tarafından daha önce yapılan açıklamada yer alan bilgiye göre, MESS üyesi şirketler imalat sanayi cirosunun yaklaşık dörtte birini oluştururken; üyelerin Türkiye ekonomisine katkısı yıllık 30 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. MESS üyeleri, imalat sanayi ihracatının da yüzde 39'unu gerçekleştiriyor.

130 BİN İŞÇİ

Sendika kapsamındaki şirketlerden Ford Otomotiv tarafından bu sabah KAP'a yapılan açıklamada, lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiğinin kendilerine bildirildiği ifade edildi. Otomotiv ana sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal sektöründe çalışan 130.000 işçinin toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine işçi sendikaları grev kararı almıştı.

Daha sonra MESS ilk altı ay için ücret artış teklifini yüzde 10'a çıkarmış ancak Türk Metal Sendikası teklifi reddetmişti. İşçi tarafını temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için yüzde 26; Birleşik Metal-İş ise yüzde 34 ücret artışı talep ediyor. Borsada işlem gören şirketlerden Arçelik , Aygaz, Ford Otosan, Karsan, Otokar, Tofaş ve Türk Traktör grev kararını KAP'ta duyurmuştu. Ayrıca KAP'a lokavt kararını bildiriyorlar.

Lokavt, greve çıkan işçileri işverenin topluca işten uzaklaştırması anlamına geliyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • DR.MR. 4 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye de çalışmak yasaklansın.Bakın bu yapıldığında ne olur?Bütün insanların icat etme duyguları açığa çıkar.Zaten ülkede 3-5 çalışan var.82 Milyonluk ülkenin 81 Milyonu insanlık dışı hayat sürüyor.Üstelik bunun farkında bile değil.
    Cevapla