Son dakika haberi: Bir ülkeden daha Türkiye'ye ortaklık teklifi

Doğu Akdeniz’dek çalışmalar ile ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Şu anda Türkiye ve Libya müşterek çalışacak ama biz buraya 3., 4., belki 5. ülkeyi de yanımıza ortak olarak alabiliriz. Bu konuda da Sarrac ile düşünce birliğimiz var. Şu anda bize mesela Somali’den teklif var. “Bizim denizlerimizde petrol var. Libya’da bu çalışmayı yapıyorsunuz ama bizim buralarda da bu çalışmayı yapabilirsiniz” diyorlar' dedi.

Son dakika haberi: Bir ülkeden daha Türkiye'ye ortaklık teklifi
Son dakika haberi: Bir ülkeden daha Türkiye'ye ortaklık teklifi
GİRİŞ 20.01.2020 16:47 GÜNCELLEME 20.01.2020 16:52
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya'nın başkenti Berlin'de dün düzenlenen Libya Zirvesi sonrası, aralarında ÜLKE TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk'ün de bulunduğu gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu.

 

"YANIMIZA ORTAK ALABİLİRİZ"

Öncelikle İtalya'nın özellikle bu doğalgaz konusundaki beklentileri, bizim Türk akım projesinin stratejik bir yatırım olduğunu göstermesi bakımından çok çok önemli. Bu stratejik yatırım özellikle bizi birbirimize çok farklı bağlıyor. Şu anda Libya ile bizim bu anlaşmamız tabi Türkiye ve Libya müşterek çalışacağız ama biz buraya üçüncü, dördüncü ülkeleri de yanımıza ortak olarak alabiliriz. Biz belki beşinci ülkeyi buraya ortak olarak alabiliriz. Bu konuda da Sarrac ile aslında düşünce birliğimiz var. Onları da aldığımız zaman tabi çok daha farklı şekilde bir gelişme kaydedecektir. Şu anda gerek Barbaros gerek Yavuz ve üçüncü bir sondaj gemisini daha şu anda almanın çalışmalarını yapıyoruz. 2 tane de sismik araştırma gemilerimiz var.

 

"SOMALİ'DEN TEKLİF VAR"

Şu anda bize mesela Somali’den teklif var. “Bizim denizlerimizde petrol var. Libya’da bu çalışmayı yapıyorsunuz ama bizim buralarda da bu çalışmayı yapabilirsiniz” diyorlar. Bunlar bizim için de çok önemli. Dolayısıyla burada yapacağımız çalışmalarda bizim oralarda da atacağımız adımlar olacaktır. Bunun bize sağladığı bir şey var. Biz eskiden para vermiyorduk. Diyelim ki ExxonMobile ile diyelim ki bir anlaşma yapıyorduk, gelip Karadeniz’de 1 ay, 2 ay arama yapıyorlardı. Arama maliyetleri de 200 milyon dolar… Bir şey bulamıyor… Bir şey bulamadıktan sonra da çekip gidiyor. Ama biz anlaşmamızı öyle yapmışız ki bir kuruş da para vermiyoruz. Hep yaşadık ama o zaman bizim zaten ne sondaj gemimiz vardı ne sismik araştırma gemimiz vardı. Adamlar da Karadeniz'de petrol var diye böyle bir teklifle bize geliyorlardı; yüzde 50, yüzde 50… Bulursak yüzde 50 onlar alacaklar, yüzde 50 de bize verecekler fakat bulamadılar. Keşke bulsalardı da oradan bu işe başlasaydık ama ne oldu, şimdi bizi de ev sahibi yaptılar. Bizim şimdi iki tane sondaj gemimiz oldu. İki tane de sismik araştırma gemimiz oldu. Dünya da sürekli bu gemileri bizden kira olarak istiyor.

GİRİT ADASINDAKİ KITA SAHANLIĞI

İtalya şu anda bizimle görüşmeler yaptı. Libya ile yaptığımız mutabakat çerçevesinde biz sondaj çalışmalarını yapabileceğiz. Fakat bütün bunlara rağmen tüm Kıbrıs’ın etrafından çıkacak olan ürünlerin hepsi Kuzey ve Güney'indir. Hepsi eşit oranda buralarda bu hakkı paylaşma imkânına sahiptir. Ama bugüne kadar Güney Kıbrıs buna uymamıştır. Hiçbir zaman da kuzey ile bunu beraber oturup konuşup anlaşalım dememişlerdir. Şu anda tabi bizim sahilimiz ile Libya sahili birbirini gördüğü için burada böyle bir imkan bize doğuyor ve Yunanistan’ı çıldırtan da zaten bu... Bir de Doğu Akdeniz’de tabi en uzun kıyı şeridine biz sahibiz. Bu da bize ayrı bir imkan sağlıyor. Girit adasının etrafında kıta sahanlığından bahsediyorlar. Adaların etrafında kıta sahanlığı gibi bir olay söz konusu değil. Bu sadece karasuları ile alakalı. Maalesef bizimkilerden bazıları da buna uyuyorlar.

YORUMLAR 24
  • Ferdi 4 yıl önce Şikayet Et
    Azerbaycandan yardım alalım
    Cevapla
  • Ali Raşitoglu 4 yıl önce Şikayet Et
    Bedül Zamanın müjdesi nail oluyor.. ..... " Nasılki Osmanlı zamanında İslamı Alem İstanbuldan yönetildse gün gelecek Ankaradan yönetilecek ve Araplar özüne dünüp Müslüman Türkün sancağı altında fetihler başlıcak
    Cevapla
  • koray derik 4 yıl önce Şikayet Et
    arap milliyetçilerinin aynı fikirde olduğunu düşünmüyorum.
    Cevapla
  • Levrok 4 yıl önce Şikayet Et
    bu ilerde milletede yansimali. Türk Milleti zenginlesmezse, istediginiz kadar petrol ve gaz cikarin, millet afetmez. Kisi basina gelir bir türlü artmali, hemde cabuk.
    Cevapla
  • ahmed 4 yıl önce Şikayet Et
    başüsne
    Cevapla
  • AÇI 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence sarrac çok iyi korunmalı
    Cevapla
  • Kamil 4 yıl önce Şikayet Et
    Rusya petrol çıkarmada uzman. İlişkiler yüksek seviyedeyken mantıklı bir ortaklık olabilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle