2020 Ehliyet nasıl yenilenir? İstenen belgeler neler? Ehliyet yenileme ücreti...

Ehliyet yenileme işlemi, 2 yıl önce başlatılan çipli kimlik kartlarına geçiş kapsamında yapılmaktadır. Yeni yılda ehliyet yenileme işlemlerini sorunsuz bir şekilde halletmek isteyen vatandaşlar istenen belgeleri araştırıyor. Peki ehliyet nasıl yenilenir? 2020 ehliyet yenileme ücreti ne kadar?

2020 Ehliyet nasıl yenilenir? İstenen belgeler neler? Ehliyet yenileme ücreti...
2020 Ehliyet nasıl yenilenir? İstenen belgeler neler? Ehliyet yenileme ücreti...
GİRİŞ 13.01.2020 16:35 GÜNCELLEME 13.01.2020 16:35
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanlığının aldığı karara göre vatandaşların kimlik ve sürücü belgelerini 31 Aralık 2020 tarihine kadar yenilemesi gerekiyor. Milyonlarca kişiyi ilgilendiren ehliyet değiştirme işlemlerini gerçekleştirmek için uyulması gereken bazı resmi işlemler vardır. 

 

Bakanlığın ehliyet yenilemek için istediği belgeler şöyledir:

Değerli kağıt ve harç parasının yatırılması
Sağlık raporu
Adli sicil kaydı
2 adet biyometrik fotoğraf
Kan grubunun belgesi

Sürücü belgesini yenilerken izlenmesi gereken adımlar şöyledir:

- Değerli Kağıt ve Harç Parasının Yatırılması: Ehliyet yenilemek için yapılması gereken ilk işlem değerli kağıt ve harç parasının yatırılmasıdır. Her sene zamlanan harç parasının 2020 yılındaki ücreti 15 TL olarak belirlenmiştir. Banka ve ATM’lerden yatırılan harç parasını ödediğine dair alınan dekont ehliyet yenileme işlemi süresi boyunca saklanmalıdır. Ödemeler PTT,  Halk, Ziraat, Vakıf, Deniz, Ak, Şeker, ING, Finans ve Garanti Bankalarının ATM’lerinde kartsız işlem - fatura ve ödemeler - sürücü belgesi ödemesi seçeneğinden ödeme işlemi yapılır. Ayrıca yine bankaların internet şubelerinden de bu işlem gerçekleştirilebilir. 

- Sağlık Raporu: Yeni yasa gereği sürücülerin sağlık raporu alarak sağlık durumlarında herhangi bir sorun, araç kullanmalarında herhangi bir engel olup olmadığı tespit edilir. Sağlık raporunda bir aksilik çıkması durumunda üst makamlara bildirilerek daha detaylı bir taramadan geçilir. Sağlık raporları başta aile hekimleri, özel poliklinik, devlet hastaneleri ve özel hastanelerden alınabilir. Aile hekimlerinden ücretsiz olarak alınan sağlık raporu aile hekiminin yerinde olmaması, yıllık izinde olmaması gibi durumlarda aile hekimini çok kısa süren bir işlemle değiştirip sağlık raporuna kolaylıkla alınabilir. 

- Adli Sicil Kaydı: Kamu kurum ve kuruluşları kişilerin sabıka kaydı olup olmadığı konusunda detaylı bilgi edinmek için istenir. Adli sicil kaydı e-devlet’e T.C kimlik numarası ve şifresiyle girilerek kolaylıkla temin edilebilir. 

- Biyometrik Fotoğraf: Normal vesikalık fotoğrafın boyun ve kalitesi bakımdan farklı olan biyometrik fotoğraf Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün (ICAO) belirlediği ölçülerde ve arka fonu beyaz olmak suretiyle olmak zorundadır. Yeni uygulamayla ehliyet, pasaport ve yeni kimlikler için biyometrik fotoğraf kullanılmaktadır. Biyometrik fotoğraf her fotoğrafçıda çekilebilir ve fiyatı takribi 20-25 TL arasındadır.

- Kan Grubu Beyanı: Kolaylıkla Aile Sağlık Merkezlerinden ücretsiz olarak öğrenilebilir. Sağlık raporu almak için gidildiğinde kan grubu öğrenmek de mümkündür. 

 

Sürücü Belgesini değiştirecek olan kişi tüm belgeleri eksiksiz olarak toparladığında yenileme işlemi için nüfus müdürlüklerinden randevu alınması gerekir. Randevu almadan gidilirse kalabalığa bağlı olarak çok sıra beklemek zorunda kalınabilir.

Vatandaşlar herhangi bir kurum veya resmi daireye gitmeden kolaylıkla randevu alması mümkündür.  Randevu için 199 nolu hattı arayabilir ya da https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden online olarak randevu oluşturulabilir. Randevuyu oluşturduktan sonra günü ve saatine dikkat ederek nüfus müdürlüklerinde tam saatinde bulunmak gerekir.

BAŞVURU SONRASI EHLİYETİN TESLİM EDİLMESİ

İstenilen belgelerle birlikte randevunun oluşturulduğu nüfus müdürlüklerine giderek başvuru işlemi gerçekleşir. Başvuru işlemleri sırasında kişinin eğer kayıtlı parmak izi yoksa parmak izi tarama sistemiyle parmak izi de alınır. Yeni ehliyetler başvuru esnasında verilmez, belirtilen adrese yaklaşık 1 hafta içerisinde PTT tarafından ulaştırılır. Bu süreçte vatandaşın rahatlıkla trafiğe çıkabilmesi için 15 gün geçerli geçici sürücü belgesi verilir. 

Yasal Olarak Ehliyetlerin Yenilenme Süresi

Yeni yasaya göre 31 Aralık 2020 tarihine kadar yenilenmesi gerekmektedir; ancak bu yenilemenin ardından da ehliyetlerin kullanım süresi vardır, bu kullanım süresini doldurduktan sonra sürücü belgelerinin tekrardan yenilenmesi gerekir. her sınıf ehliyet için farklı süreler vardır ve şöyledir:

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri yenilenen tarihten 10 yıl sonra C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl sonra yenilenmek zorundadır.

YORUMLAR 1
  • koca yusuf 4 yıl önce Şikayet Et
    hangi belgeleri???
    Cevapla