Erdoğan izin veremeyiz demişti! Haberler peş peşe geliyor! Bir bir kapatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'siz para kazanacaksınız diye halkımızın zehirlenmesine izin veremeyiz” diyerek filtre için verilen ek süre kanun tasarısını veto etmesi sonrası termik santraller için süre doldu. Manisa Soma, Zonguldak Kilimli, Kütahya'da 2 ve Afşin'deki A termik santrali, hava kirliliğini önlemek amacıyla zorunlu kılınan baca filtresi takmadığı için mühürlendi.

GİRİŞ 01.01.2020 17:19 GÜNCELLEME 01.01.2020 17:19
Bu Habere 103 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin çeşitli illerindeki yaklaşık 15 termik santrale baca filtresi takılmasını 2.5 yıl daha erteleyen kanun teklifi, AK Parti ve MHP'lilerin oylarıyla kabul edildi. Çevrecilerin de büyük tepki gösterdiği kanun teklifi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçen yıl aralık ayının başında veto edildi. Manisa'nın 108 bin 981 nüfuslu ilçesi Soma'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kanun teklifini veto etmesi sevinçle karşılandı.

Erdoğan'ın Filtre için en süre tanınan kanun tasarısını veto etmesi sonrası ilk termik santral mühürlendi

İçinde her birinde 1 buhar türbini jeneratörü, 1 kazan, 1 kondeser, 1 soğutma kulesi olan ve 165 megawatt gücünde 6 ünitesi bulunan Soma Termik Santrali'nin hava kirliliğine neden olduğunu söyleyen yöre halkı, kararın veto edilmesini sevinçle karşıladı. Vatandaşlar, 2 ünitesi 1 bacaya bağlı olan santralin bacalarına filtre takılması halinde ilçede sağlık sorunlarının azalacağını kaydettiler.


Yetkililer de termik santraldeki 3 bacaya filtre takılması için 1 ay süre verdi. Süre 1 Ocak'ta doldu ancak bacalara filtre takılmadı. Bunun üzerine harekete ekipler, gece yarısı harekete geçti. Yetkiller, yeni yılın ilk dakikalarında polis ekipleri eşliğinde gittikleri Soma Termik Santrali'ni, mühürleyerek faaliyeti durdurdu. DHA, faaliyetin olmadığı termik santraldeki sessizliği görüntüledi.

 

BİR DURDURMA DA ZONGULDAK'TA

Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde, 1946 yılında faaliyete geçen ve 2014'te özelleştirme sonucu Elsan Enerji'ye satılan, 2 üniteden oluşan 300 megavat gücündeki Çatalağzı Termik Santrali'nin bacalarında filtre bulunmuyor. Termik santralin filtresiz çalışmasıyla oluşturduğu çevre kirliliği tepki çekiyordu. TBMM'de yapılan oylamada kabul edilen, 15 termik santrale baca filtresi takma zorunluluğunun 2,5 yıl daha ertelenmesini öngören yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından veto edilmesi beldede yaşayanları sevindirmişti.

KÜTAHYA'DA DA 2 SANTRAL

Kütahya'nın Seyitömer ile Tavşanlı ilçelerinde bulunan termik santralleri, verilen sürede bacalara filtre takılmadığı gerekçesiyle sabah saatlerinde jandarma ekiplerince mühürlendi. İki santraldeki üretim durduruldu.

SON MÜHÜRLEME AFŞİN'DEN

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, saat 09.30 sıralarında Afşin'in Çoğulhan Mahallesi'ndeki Afşin-Elbistan A Termik Santrali'ne gitti. Kül tutucu filtreleri ve baca gazı artıma tesis olmadan çalışan santral, ekipler tarafından mühürlenerek enerji üretimine son verildi. Santralin, kazanlardaki kömürün bitene kadar çalışacağı belirtildi.

YORUMLAR 103
  • Keyhüsrev Hüda 4 yıl önce Şikayet Et
    GLİKOZ fabrikaları kapatılsın , GLİKOZA ek ÖTV KDV konulsun
    Cevapla
  • Coşkun 4 yıl önce Şikayet Et
    Valla taktir ettim arkadaşın söylediği gibi 1 de idam gelse artık diyorum kısa ve öz
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu santrellere devlet musadere etmelidir.......tamammi....
    Cevapla
  • metin 4 yıl önce Şikayet Et
    Tamam Ağam Paşam Başka...
    Cevapla
  • Word 4 yıl önce Şikayet Et
    Bacasız devam diyen tbmm üyeleri nasıllar acaba.
    Cevapla
  • osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel bir haber Başkanımızı bir daha takdir ediyorum verdiğim oylar sonuna kadar helal olsun. Bu arada 3 ağaç için Türkiyeyi yakan sözde çevreciler çevreci görün.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle