3. Göz Danışmanlık CEO'su ve ekonomist Hikmet Baydar Haber7'den Fuat Öner'in sorularını cevapladı. Piyasalardaki son durumu değerlendiren Baydar, Merkez Bankası’nın faiz kararı ve Swap hamlesi ile ilgili dikkat çeken tespitlerde bulundu.

2019 yılını ve 2020 beklentilerini paylaşan Baydar, dünya devi ekonomilerde resesyon tehlikesinin Türkiye’ye yansımaları ve Türkiye’ye üzerinde yapılan algı operasyonlar hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Hükümetin uzun süredir görevde olmasına rağmen hala bir siyasi risk var şeklinde algı yapıldığına dikkat çeken Baydar, "bunu özellikle uluslararası basın kuruluşları yaptı. Trump’ta yakın zamanda bunların gerçek yüzünü ortaya çıkardı ve açık açık yalan haber yapıyorsunuz dedi. Türkiye ile ilgili yalan haberler o kadar çok yapılıyor ki bizim de buna bir an önce karşı hamle yapmalıyız. Bu çok kolay bir şey değil, karşı taraf bu operasyonu yıllardır çok profesyonel şekilde yapıyor.” dedi.

Baydar bununla ilgili geçtiğimiz günlerde yaşadığı olayı şöyle anlattı: Nijeryalı bir milletvekili ile sohbet ediyorduk. Nijerya ile birbirimizi ‘x’ kanalından tanıyoruz, onlarda  bizi aynı kanaldan tanıyor. Bu yüzden birbirimizi riskli görüyoruz. Ama o yayını yapan kanalın tüm ticari firmaları hem Nijerya’da ve bizim ülkemizde cirit atıyor. Ortada büyük bir tuhaflık var…  

KRİZ TÜRKİYE'YE YARADI: AFRİKA BÜYK FIRSAT
“Nijerya en hızlı nüfus artışı olan ülke, oraya gidilmesi lazım. Tüketim ürünlerinde ciddi bir yatırıma ihtiyaçları var. Biz oraya rahatlıkla ürün satabiliriz. Zira Hindistan’da öyle ama biz bu pazarlara bir türlü giremiyoruz.” diyen Baydar  "Türkiye’nin elinde avantajlar var, Avrupa’daki kriz Türkiye’ye yarıyor. Biz, Avrupa için Çin’den alamadığı küçük miktarlardaki ürünlerin satışını yapan stoksuz üs konumundayız. Eğer Avrupa 2020’de resesyondan çıkarsa, Avrupa’ya ihracatta zorlanacağız. Ancak Avrupa dışında, özellikle Afrika bizim için inanılmaz bir Pazar. Türkiye olarak bir an önde Avrupa’nın Afirka’daki bacağını kesmen zorundayız. 2020 yılı ihracat kompozisyonunda Avrupa’dan daha çok Afrika’ya yönelmemiz gerekiyor.” açıklamasında bulundu.

Programın devamı için: https://www.youtube.com/watch?v=398KstUyaJU&feature=youtu.be

Yorumlar 6 Yorum Var
  • kemal 31.12.2019 17:15
    şu suriyelileri yollayın artık
  • Corumlu 31.12.2019 16:45
    Yaa ben şunu anlamıyorum. Pakistan bizi suudi arabistan baskı yapıyor diye satıyor..zirveye gelmiyor..Biz hala 2 milyarlık hint pazarına pakistandan yana olduğumuz için giremiyoruz. Bence dış politika böyle olmaz. çıkarlarımıza bakalım
  • Poyrazim59 31.12.2019 15:03
    ChP liler derler sonra ne işimiz var orada. ..))))
  • Mustafa 31.12.2019 11:09
    Türkiyede siyasi risk yok. Hükümetin e devletin destekçisi e emrindeyiz.
  • cemil inanch 31.12.2019 10:52
    BÜYK Fırsatları iyi değerlendirme lâzım.
Daha fazla yorum görüntüle