Suya yapılan yüzde 60'lık zam yargıya taşındı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından suya yapılan yüzde 60'lık zam yargıya taşındı.

Suya yapılan yüzde 60'lık zam yargıya taşındı
Suya yapılan yüzde 60'lık zam yargıya taşındı
GİRİŞ 26.12.2019 16:06 GÜNCELLEME 26.12.2019 16:44
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Hukuki Araştırmalar Derneği Eskişehir Şubesi adına açıklama yapan Avukat Fatih Mehmet Akmeşe, kentte kullanma suyuna yapılan zammı yargıya taşıdıklarını belirtti.

 

Avukat Akmeşe, Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nde 2019/945 esas numarası ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi tarafından alınan karara karşı “kamu yararı” taşımadığı gerekçesi ile açtıkları davada, “Suyun ticari meta gibi kamu hizmeti vermek durumunda olan bir kuruluşça fiyatlandırılması, insanlık onuruna uygun bir hayat sürdürülebilmesi için ön koşul olan suya erişim hakkının yok sayılması anlamını taşımaktadır. Dava konusu işlemle suyun yaklaşık yüzde 60’ın üzerinde pahalandırılması ile suya erişim hakkı engellenmektedir.

Anayasa’nın 127. maddesine göre; belediyeler, belediye halkının mahalli müşterek ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulmuşlardır. Anayasanın bu düzenlemesine göre, belediyelerin temel ve öncelikli amacı kamunun ihtiyaçlarını karşılamak ve kamuya hizmet sunmaktır. Kamu hizmetinin yürütülmesinde kamu yararı esas alınmalı, belediyeler sundukları kamu hizmetlerinde kamu yararını sağlamak zorundadır. Belediyeler hizmet sunarken, kar, zarar hesabı ile işlem yaparak eylemlerde bulunamaz. İnsanın en temel gereksinim olan suya erişimi engellemek kamu yararı ile bağdaşmamaktadır. Bu sebeple suya zam yapan idari işlem açıkça kamu yararına dolayısıyla hukuka aykırıdır” ifadelerini kullandı.

"Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dışında başka hiçbir belediye yüzde 60 oranında zam yapmamıştır"

Kullanma suyuna fahiş oranda zam yapıldığına dikkat çeken Akmeşe, zammın kullanma suyuna ulaşımı etkileyerek hijyen ve sağlık sorunları oluşturacağını öne sürdü. Akmeşe, “Eğer iddia edildiği gibi doğalgaza ve elektriğe genel olarak yapılan zammın zorunluluk oluşturduğu doğru olsaydı başka birçok belediye de aynı oranda zam yapmak zorunda kalırdı. Bunun aksine kullanma suyuna indirim yapan belediyeler dahi bulunmaktadır.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi dışında başka hiçbir belediye yüzde 60 oranında zam yapmamıştır. Kaldı ki Eskişehir’de kullanma suyu yatırımları diğer illere göre daha az maliyetlidir. Yukarıda ifade edilen tarifenin hakkaniyete uygun olmadığı, kamu yararı taşımadığı, zammın yapılmaması halinde hizmetin verilemeyeceğinden söz edilemeyeceği gerekçeleriyle, hemşehrilerimiz adına dava açtık. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” dedi.

 

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 15
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Eskişehir in ortasından yapay su geçiyor demekki onun parasını milletten çıkarıyorlar.
    Cevapla
  • hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    bana sudan sebeplerle gelmeyin.
    Cevapla
  • berilğen 4 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Eskişehir demi soygun? Bütün büyük şehirlerde su inanılmaz pahalı. Resmen soyuyorlar. Bunda sonraki yerel seçimlerde hiçbir Büyük şehir başkanı (şimdikiler) kazanamaz. Soyguncular.
    Cevapla
  • martli 4 yıl önce Şikayet Et
    köyünüzde su bedavaydı.. otursaydınız orda...
    Cevapla
  • Birdost 4 yıl önce Şikayet Et
    Aylarca ve de yıllarca hiç fatura ödemeden asalak olarak geçinen aileler bulunmaktadır. Işin ilginç tarafı, ömründe bir defa ikinci faturasını ödeyemeyen dürüst vatandaşın hemen elektrik su ve doğalgaz 'i hemen kesilirken; fatura odememeyi meslek haline getiren bu dolandırıcıların elektrik, su ve doğal gazı kesilmemekte ve bu yüzden dolaylı olarak hem devlete hem de millete zarar vermektedirler, özellikle kirada evi olan ev sahiplerine . Elektrik, su,doğalgaz faturası yok; ama bu üç kurum tarafından dolandırıcılara çelik koruma var! Böyle dairede kira ödemesi de yok,böyle evi kim boşaltır ?Devlet bu konuda acil önlem almalı.Bu konu insanları suça teşvik ediyor !
    Cevapla
  • ali dayar 4 yıl önce Şikayet Et
    Eskişehir li müstehak.eskişehirliye sorsan sevdaları es es tir.20 yıldır belediye başkanı seçtikleri zatı muhterem 85 yaşında ve es es düşmanı.. son seçimde es esi kurtaracağız diyen aday a vermediler.sevdası için insan çiğ tavuk yer demiş atalarımız. Eskişehir li ideoljiktir onun için müstehaktır ne halleri varsa görsünler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle