Bor madeninden üretildi! Dışa bağımlılığı bitirecek...
Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Yangın Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Yangın Güvenliği Bölümünce yangına maruz kalan bölgelerdeki direnci artırmak amacıyla bor madeninden jel üretildi.
Merkezde, Türkiye'de oluşabilecek her tür yangının önlenmesi, yangınların çıkış nedenleri ve zararlarının en aza indirilmesi hedefiyle çalışmalar yapılıyor.
Merkez Müdürü ve Dünya Yanma Enstitüsü Türkiye Seksiyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Serhad Soyhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangınla ilgili yerli teknolojilerin geliştirilmesi üzerine çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Çalışmalardaki temel prensibin, Türkiye'de var olan kaynakların kullanılması olduğunu vurgulayan Soyhan, şunları belirtti:
"Ülkemizde bor madeninin bulunduğu ortamları değerlendirerek bunların ekonomiye kazandırılması anlamında bor bazlı yangın söndürücüler ve bor bazlı yangın geciktiriciler üzerine çalışıyoruz. Bor bazlı yangın geciktirici ürünlerin yüzeylere kaplanmasıyla yangına olan direnç artıyor. İçinde bor bulunan formülleri yüzeylere uyguladığımızda yüzeylerin yanmaya olan direncinde önemli bir artış görüyoruz. Amacımız 30, 60 ve 90 dakika direnç sağlayan, bor bazlı insan sağlığına zarar vermeyen bir kimyasal ürünün geliştirilmesi."
Soyhan, yangın sektöründe dışa bağımlılığı azaltarak Türkiye'deki kaynaklarla çözüm önerileri geliştirdiklerini kaydetti.
Deney ve çalışmalarda bor bazlı ürünleri kullandıkları alanlarda yangının yüzeyin iç kesimlere sirayet etmediğinin görüldüğünü anlatan Soyhan, "Uygulama, yangının risk oluşturabileceği bütün mekanlarda kullanılabilecek ve insan sağlığına zarar vermeyecek bir yapıda geliştirilmiş bir formül. Aynı zamanda hastanelerde, askeriyede, savunma sanayinde kullanılabilecek bir yapıya sahip. Günlük hayatımızda bulunduğumuz tüm ortamlarda kullanılabilir." ifadelerini kullandı.
Soyhan, jel şeklindeki bor bazlı karışımın herhangi bir yüzeye uygulandığında yanmaya karşı ciddi bir direnç gösterdiğini belirterek, "Geliştirdiğimiz bor bazlı yangın söndürücüsü ve geciktiricisiyle yangına maruz kalan bölgelerdeki yangın direncini artırmayı ve bu ürünün yangın olasılığı olan tüm bölgelerde kullanılmasının yaygınlaşmasını hedefliyoruz." dedi.
Soyhan, ürünün sadece ticari anlamda değil kişilerin günlük hayatındaki ortamlara da uygulayabileceği bir teknoloji olduğunu vurguladı.
-
Gönül ister de 5 yıl önce Şikayet EtBu da bilmem nerede bilmem ne kadar petrol ve doğal gaz bulundu haberi gibi bir şey. Boyuna güya yerli ve milli şeyler. Ar ge için yeterli bütçe, patenti bize ait teknik ekipman, makine, teçhizat ve yerli ham madde olmadıkça katma değeri yüksek herhangi bir şeyi yerli ve milli olarak yapmak çok zor.Beğen Toplam 1 beğeni
-
Fatih ŞAHİN 5 yıl önce Şikayet EtVideoda su değil jelin ince formunu kullandık belirtilmemiş, yangın laboratuvarımız meslek lisesi atölyesi gibi duruyor ancak birçok çalışmalar ve projeler yaptık YouTube'da yangın lab deney kanalımız ve dergipark.com da fce uluslararası yanma ve yakıtlar dergimiz mevcut , Sakarya Üniversitesi kampüsünde bu videoda gördüğünüz yer, elbette eleştiriye açığız ancak hakaret edici aşağılayıcı yorumlara değil. Sağlıcakla.Beğen Toplam 6 beğeni
-
ist34 5 yıl önce Şikayet Etyangın söndürücü,yada deterjandan farklı olarak birşey üretilemiyormu acaba? katma değeri yüksek ürünler bunun için özel olarak ar-ge geliştirilmeli..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Vay be ! 5 yıl önce Şikayet EtVay be , dünyanın en çok bor madenine sahibiz ,bununla övünüyoruz ,çinliler bor madenini ucuza alıp bizden okyanus altında depolama yapıyorlar ve bizde jel yapmakla övünüyoruz öylemi.Mutlaka çinlilerde boru jel yapmak adına depoluyorlardir. Madenin değerine bak madenden elde edilip bağımlılıktan kurtulacağız denilen keşfe bak.Kardeşim madene bile değerine gore muamele yapılır ,yakıt alanında ,savunma sanayinde kullanabilecegin parmakla gösterilecek bir keşfe imza atta hem madenin onurunu hemde gelecek adına marka olup bekanı kurtar...Beğen Toplam 7 beğeni
-
suat gökduman 5 yıl önce Şikayet Eteleştirmeden önce işi yapanlara minnet ve teşekkür et. ondan sonra şöyle olsa daha iyi olmaz mıydı diye fikrini söyleyebilirdiniz. Aynı zamanda siz ne yaptınızda işi yapan kişinin emeğine bu saygısızlığı kendinize hak görüyorsunuz. mümkün ise siz daha iyisini yapın hem sizi kutlayalım aynı zamanda iş yapmadan nasıl gömülür size cevap yazarız vessealamBeğen Toplam 1 beğeni
-
oğuz 5 yıl önce Şikayet Etvaybe lafla ne çok şey yaptın öyleBeğen Toplam 6 beğeni
-
Yerli mal 5 yıl önce Şikayet EtBor madeninden özellikle yangınlarda itfaiyecilerin giydiği kıyafet polis askeri alanında patlıyacılara karşı giysi yapılabilir..Beğen Toplam 10 beğeni