Kimlik yenileme hangi tarihte bitiyor? Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden 'yeni kimlik' açıklaması

Kimlik yenileme için belirlenen son tarih, vatandaşların gündeminde yer almaya devam ediyor. Şu ana kadar yüz binlerce kişinin kimlik yenileme için başvuruda bulunduğu nüfus müdürlükleri, randevulu sistem ile kimlik yenileme işlemlerini gerçekleştirmeye devam ediyor. 2020 yılına az bir zaman kala hala yeni cipli kimliklerini almayanlar son günü merak ediyor. Kimlik kartı başvuruları için https://randevu.nvi.gov.tr/ web portalı üzerinden ya da çağrı merkezinden (Alo 199) randevu alınıyor

Kimlik yenileme hangi tarihte bitiyor? Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden 'yeni kimlik' açıklaması
Kimlik yenileme hangi tarihte bitiyor? Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden 'yeni kimlik' açıklaması
GİRİŞ 25.12.2019 12:56 GÜNCELLEME 25.12.2019 12:56
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Yeni kimlik çıkartmak için ödenmesi gereken ücret çeşitli durumlarda farklılık gösteriyor. TC kimlik belgesi, eski düzende nüfus cüzdanı olarak adlandırılan belgeyi kaybedenler yeni kimlik çıkarmak için ödemeleri gereken ücret; 22,50 TL. Çipli kimlik kartlarının kaybedilmesi halinde ise 45 TL ödeme yapılması gerekiyor. TC kimlik belgesi 2023 yılına kadar değiştirebiliyor.

2023 YILINA KADAR GEÇERLİ

Sinop Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Son zamanlarda bazı basın yayın organları ile sosyal medyada 2020 yılında TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinde yüksek artışlar olacağı, nüfus cüzdanı ve eski sürücü belgelerinin 2020 yılından itibaren geçerli olmayacağı, sürücü belgelerinin yenilenmesi için sağlık kurulu raporu isteneceği ve bu nedenle belgelerin değiştirilmesi gerektiği şeklinde asılsız haberler çıktığı anlaşılmıştır. TC kimlik kartı, pasaport ve sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedellerinin her yıl olduğu gibi 2020 yılı içerisinde de yeniden değerleme oranında artış yapılarak güncelleneceği, halen kullanılmakta olan nüfus cüzdanlarının TC kimlik kartı alıncaya kadar geçerli olduğu, sürücü belgeleri için mevcut uygulamada herhangi bir değişiklik yapılmadan yenileme işlemlerine devam edileceği, vatandaşlarımızın asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi.

 

 

YENİ KİMLİK RANDEVUSU NEREDEN ALINIR?

Önceden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne başvurarak yapılan ehliyet değişikliği işlemleri artık Nüfus Müdürlüğü üzerinden yürütülüyor. Kimlik yenilemek için ilk yapmanız gereken, randevu almak. Bu zorunlu. Kimlik kartı başvuruları için 'randevu.nvi. gov.tr' internet adresi üzerinden ya da Alo 199 numaralı çağrı merkezinden randevu alabilirsiniz. Gününüzde gitmediğiniz takdirde sistem yeniden randevu almanızı 1 ay engelliyor. Bu durumda eğer gidemeyecekseniz randevuyu, süresi dolmadan en az yarım saat önce iptal etmeniz şart.

Kimlik ve ehliyet yenileme randevusu randevu.nvi.gov.tr adresinden alınabiliyor

KİMLİK YENİLEME İÇİN EVRAKLAR

Randevu aldıktan sonra, başvurmaya gidiliyor. Yanınızda olması gereken evraklar ise şunlar:

-Nüfus cüzdanınız. Nüfus cüzdanı olmayanlar için sürücü belgesi, pasaport, evlilik cüzdanı, TSK kimlik kartı, sarı basın kartı, hakim ve savcı kimliği, avukatlık kimlik kartı, öğretmen kartı da kimlik yerine geçiyor. 

-Son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

-22.5 liralık (değerli kağıt bedeli) değişim ücretini ödediğinizi gösteren makbuz veya dekont. Değişim ücretini başvurunuzdan önce vergi dairesi müdürlüklerine, 'ivd.gib.gov.tr' internet adresi üzerinden sanal pos uygulamasıyla ya da bankaya yatırmanız gerekiyor.
Türkiye'de nüfus müdürlüklerinin vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmesi ve işlemlerin hızlı sonuçlanabilmesi için yenileme çalışması başlatıldı. Nüfus müdürlükleri, yeni düzenleme ile birlikte hem modernleşecek hem de benzer standartta olacak. Müdürlüklerde teknik altyapı kapasitesi de geliştirildi. Randevu süreleri bir güne düşürüldü, bir işlem için verilen parmak iziyle diğer işlemlerde yapılabilir hale getirildi. Pasaport, sürücü belgesi ve kimlik basımları hızlandırıldı. Ayrıca nüfus müdürlüklerine kimlik, sürücü belgesi, pasaport yenileme için gelen ve evrakları tam olanların 8 dakikada işlemleri bitirilirken, adres değişikliği için nüfus müdürlüklerine yanında abonelik sözleşmesi ya da bir faturayla gelenler ise 5 dakikada bu işlemi gerçekleştirebiliyor.

YENİ KİMLİK ÜCRETİ 2019 NE KADAR?

- Kimlik yenileme: 22.50 TL

- Evlilik nedeniyle kimlik değişimi: 22.50 TL

- Eskiyen kimliği değiştirme: 22.50 TL

-Yeni doğan bebek için kimlik çıkarmak ücretsiz. Doğumdan itibaren 1 ay içinde bebeğin kaydı yapılmamışsa: 22.50 TL

-Kimlik kaybedilmişse: 45 TL

2020 PASAPORT HARÇ ÜCRETLERİ

2020 yılı itibariyle ödenecek olan harç ücretleri şu şekilde;

 6 aylık 2019 harcı: 170.40 lira - 2020 harcı: 208.8 lira

 1 yıllık 2019 harcı: 248.40 lira - 2020 harcı: 304.5 lira

 2 yıllık 2019 harcı: 405.5 lira - 2020 harcı: 497 lira

 3 yıllık 2019 harcı: 575.9 lira - 2020 harcı: 705.9 lira

 10 yıllık 2019 harcı: 812 lira - 2020 harcı: 995 lira

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 23
  • ali2013 4 yıl önce Şikayet Et
    yorumlara bakıyorumda herkes soyle pahalı boyle pahalı dıye ınce hesap yapmıslar. ama gunde en az 15 lira bi sigaraya para verebiliyoruz. cok abartmamak lazım.
    Cevapla
  • Düşmanın başına 4 yıl önce Şikayet Et
    Oradaki memurlar hep kendi çapında zebani gibi, düşman başına, 2 kere gittim harç yatırdım vs ama kimlik alamadan geri döndüm. Vermiyecem kime istersen şikayet et dedi cep despotu, 2 günüm o kadar param heba oldu kimlik de alamadım. Niye, yengemin adını hatırlayamadım diye.
    Cevapla
  • zeynep 4 yıl önce Şikayet Et
    Haksızlık yapmışlar . Ne olurdu yani verseydi .
    Cevapla
  • memo-se 4 yıl önce Şikayet Et
    Daha 1 sene var demeyin hemen geliverir. Birde bir eksiklikten bahsedicem ben yeni kimliğimi aldım ama bana kan gurubumu sormadılar neden yeni kimliklerde kan gurubu yer almıyor benim daha sonradan aklıma geldi büyük bir eksiklik bence bence yazılma insanın sonra kanını değişmez dimi, Bence bu olayı düşünmeye çağırıyorum yetkilileri.
    Cevapla
  • AHMET YANIK 4 yıl önce Şikayet Et
    Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının hakkı olan KİMLİK EDİNME gibi bir hakkın parayla satılması çok yanlış. Yeni kimlik çıkarılmasına karar veren siyasiler ve bürokratlar bunu da düşünmeli. Yeni kimliği ilk çıkarandan da ücret alınmamalı. Bu nedenlerden dolayı bir vatandaş olarak tepkimi son güne kadar değiştirmemekte ısrar ederek yapıyorum . Yapılan bu hatalı uygulamanın son bulması için herkesin tepki göstermesi gerektiğini düşünmekteyim.
    Cevapla
  • Ekber 4 yıl önce Şikayet Et
    Yapılan yorumlar çocukça yazıklar olsun duyarlılık yerlerde sürünüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle