Orhan Aydın: İş dünyası 2020 yılında gaza basacak

Samsun Şube açılışı ve 10. Aylık ekonomi değerlendirme toplantısı için Samsun’da bulunan Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın, ekonomi raporu sunumunda 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılına ilişkin öngörülerde bulundu.

Orhan Aydın: İş dünyası 2020 yılında gaza basacak
Orhan Aydın: İş dünyası 2020 yılında gaza basacak
GİRİŞ 21.12.2019 14:19 GÜNCELLEME 21.12.2019 14:19

Genel Başkan Orhan Aydın konuya ilişkin şunları ifade etti:

Kur saldırıları ile moralimizi bozmaya çalıştılar

2018’in ortalarında başlayıp 2019 yılının 3. Çeyreğine kadar ülke ekonomimiz üzerine çok ciddi saldırılar yapıldı. Bu dönemde ard arda 3 büyük kur saldırısı ile karşı karşıya kaldık. Emin olun ekonomik olarak alt yapımız güçlü olmasa idi bu saldırıların altından kesinlikle kalkamazdık. Kur artışları ve beraberinde fiyat artışları bir anda enflasyonda çift haneli rakamları gördük. Cari açık finanse edilemez Türkiye artık küçülür söylentileri morallerimizi bozmaya kalıştılar. Hamdolsun yerinde alınan kararlar ve uygulamalar ile önce dengeleme sürecine girildi ve akabinde yılın 3. Çeyreği ile birlikte büyüme rakamına artı değerde tekrardan ulaştık. Enflasyonun dizginlenmesi, fiyat istikrarının yeniden sağlanması ile de piyasalarımız moral buldu. Ekonomik resesyon, yüksek enflasyon ve cari açık gibi temel göstergeler üzerinde hızlı bir şekilde önemli iyileşmeler gerçekleştirildi.  Hamdolsun Türkiye ekonomisi hakkında olumsuz görüş belirten başta kredi derecelendirme kuruluşları olmak üzere tüm kesimler Türkiye küçülecek görüşünü revize etmek zorunda kaldı.  Ve aynı kuruluşlar Türkiye 2020 yılında daha da büyüyecek açıklaması yapmak zorunda kaldı.

2020 Yılında Türkiye yatırım olanaklarına kavuşacak

İş dünyası olarak 2020 yılından çok ümitliyiz. Reel sektörün finansmanının sağlandığı, finansal mimarinin yeniden şekillendiği bir ortamda Türkiye yeniden yatırım olanaklarına kavuşacaktır. 2020 yılında ülke ekonomimiz büyümeye devam edecek, enflasyon tek hanelerde seyir edecektir.  Jeopolitik risklerin azalması, kurda istikrarın sağlanması, finansman maliyetlerinin gerilemesi ve en önemlisi öngörülebilirliğin artması iş dünyasının 2020'de yatırımlarda gaza basmasını sağlayacaktır..

Dünyada doğrudan yabancı yatırımların yüzde 13 azaldığı bir ortamda 2018'de bile yabancı yatırımları yüzde 13 artan Türkiye'ye, 2020'de 15 milyar doların üzerinde yabancı sermaye girişi gerçekleşecektir.

2023 yılına emin adımlarla ilerliyoruz

Bütün bu veriler bize önümüzdeki yılların ekonomik açıdan daha rahat geçeceği izlenimini vermektedir. İş dünyası olarak güçlü ekonomimize güveniyor yarınlara olan inancımızı koruyoruz. Türkiye Allah’ın izni ile 2023 yılına emin adımlarla ilerlemektedir.