Türkiye’den 100 ülkeye ihraç yapılıyor

TBMM’de 9 Aralık’ta başlayan ve aralıksız biçimde sürdürülen görüşmeler kapsamında AK Parti Muğla Milletvekili M. Yavuz Demir, grubu adına Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesi üzerine konuşma yaptı. Demir, Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği konusunda bölge ülkeleri arasında lider durumda olduğunu, bugün itibariyle yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıldığını söyledi.

Türkiye’den 100 ülkeye ihraç yapılıyor
Türkiye’den 100 ülkeye ihraç yapılıyor
GİRİŞ 17.12.2019 22:55 GÜNCELLEME 17.12.2019 22:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Demir, konuşmasında Muğla’da yoğun olarak devam eden su ürünleri sektöründeki gelişmeleri TBMM kürsüsünden aktardı. 2050 yılında dünya nüfusunun BM’ye göre 13 milyara ulaşmasının beklendiğini aktaran Demir, bunun bir beslenme sorunu ortaya çıkardığını, hayvansal kaynaklı protein ihtiyacının yüzde 20’sinin balık ve su ürünlerinden karşılandığını hatırlattı. Avcılıkla kazanılan su ürünlerinin miktar ve çeşitlilik açısından yeterli olmadığına dikkati çeken Demir, yetiştiriciliğinin öneminin burada ortaya çıktığına değindi.

1971 yılında çıkarılan 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununun geçtiğimiz ay, TBMM’de güncellenerek yeniden düzenlendiğini hatırlatan Demir, yasanın getirdiği yenilikleri şu şekilde özetledi: “Düzenleme sayesinde yetiştiricilerin geçmişte kiralamalarla ilgili yaşadıkları sorunlar ortadan kalkarken, bürokrasi azaltılarak, üretimin artırılması için her türlü teşvik ve düzenlemeler de hayata geçirilmiş oldu. Düzenleme sayesinde yetiştiriciliğin, çevre ve turizmle barışık, rahatsızlık vermeden faaliyet göstermesi gözetilmiştir. Ciddi tedbir ve yaptırımlar da getirilerek hem sürdürülebilir avcılığın korunması hem de yetiştiriciler açısından uydudan anlık takip gibi denetimler de uygulanacaktır.”



Düzenlemeyi ‘en küçük ayrıntıları dahi düşünüldü’ şeklinde nitelendiren Demir, “Tarım ve Orman Bakanlığımızca en küçük ayrıntıların dahi düşünülerek yaptıkları ve sizlerin oylarıyla yasalaşan düzenlemeler konusunda başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli’ye, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüze ve en önemlisi sektörün yıllardan beri cefasını çeken ve ülke ekonomimize çok ciddi istihdam ve girdi sağlayan balık üreticilerimize çok teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

Türkiye’nin su ürünleri yetiştiriciliği konusunda bölge ülkeleri arasında lider durumda olduğunu, bugün itibariyle yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapıldığını söyleyen Demir, 2023 için belirlenen su ürünleri ihracatı hedefinin 1 milyar dolar olmasına rağmen, bu hedefin gerçekleştiğini, kısa süre içinde de 2 katına çıkacağının öngörüldüğünü vurguladı.
Demir, su ürünleri üretiminin bölgesi olan Muğla’da, başta belediye başkanlığını da yaptığı Güllük bölgesindeki Körfez ile Milas, Bodrum ve Fethiye’de yüzde 65 gibi önemli bir oranının üretildiğini kürsüden anlattı.

Muğla’da olta balıkçılığı üzerine de önemli bir sektör oluşmaya başladığını dile getiren Demir, “Bu arada geçtiğimiz 3-5 yıl içinde özellikle bölgemizde son derece popüler hale gelen olta balıkçılığının yaygınlaşması da son derece önemlidir. Yerli ve yabancı olta balıkçıları akın akın bölgemize gelmekte, burada önemli bir sektör oluşmaktadır.” dedi.
Demir, 2020 bütçesinin hayırlara vesile olmasını temenni ederek sözlerini sonlandırdı.

YORUMLAR 5
  • beyza durgun 4 yıl önce Şikayet Et
    Herşey iyi güzelde Rize sahilini komple kiralamak nedir ? Sahil kesimi komple bu tür havuzlarla doldu.
    Cevapla
  • balık 4 yıl önce Şikayet Et
    ben yiyemiyom elin gavuru yiyo. nesine övünüyonuz.
    Cevapla
  • Balıkçı 4 yıl önce Şikayet Et
    Bununla övünmek büyük bir cehaletin göstergesi maalesef.. Bu balıkları yetiştiriyoruz tamamda bu balıklar neyle besleniyor biliyormusunuz? Normalde piyasaya sürülse para etmeyecek, dolayısıyla tutulmayacak olan 3 santimlik yavru hamsi türü balıklarla.. Üstelik yetiştirilen balıkların 1 kilo et ağırlığı alabilmesi için bu balıklardan 7 kilosunu heba ediyoruz.. Yani 7 kilo (aslında normal boyutlarına ulaştırılsa belki 20-25 kilo) organik ürünü çöpe atıp 1 kilo suni ürün elde ediyoruz.. Ne kadar akıllıca!!
    Cevapla
  • yiğido 4 yıl önce Şikayet Et
    bu hükümet ağzıyla kuş tutsa size yine yaranamaz, hükümet ve devlet düşmanlığı iyi prim yapıyor bu aralar devam. Ama bu günleri çok ararsınız, lakin iş işten çoktan geçmiş olur. kurunun yanında yaş ta yanar bu arada.
    Cevapla
  • Altaylar 4 yıl önce Şikayet Et
    Balık ihracatı yapıyoruz ama, fiyatların yüksekliğinden kendimiz balık yiyemiyoruz. Bakanlık bir de buna el atsa
    Cevapla