Çok sert Melen tepkisi: Beceremiyorlarsa Erdoğan'dan yardım istesinler

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'daki su tartışmaları ile ilgili “Bugün İstanbul barajlarının doluluk oranı %36 ve Melen’den şehre su iletiliyor. Buna rağmen kimsenin İstanbul’u susuz bırakmaya hakkı yoktur. Beceremiyorlarsa Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyebilirler" ifadelerini kullandı.

Çok sert Melen tepkisi: Beceremiyorlarsa Erdoğan'dan yardım istesinler
Çok sert Melen tepkisi: Beceremiyorlarsa Erdoğan'dan yardım istesinler
GİRİŞ 12.12.2019 16:43 GÜNCELLEME 12.12.2019 16:45
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Haber

 

 

Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbulluların susuz bırakılması ve Melen projesi eleştirilerine sert tepki gösterdi.

"KİMSENİN HAKKI YOKTUR"

 

 

"İstanbul 16 milyon nüfusu ile ülkemizin en büyük şehridir. Ayrıca nüfus bakımından 131 ülkenin daha büyüktür 1994 yılından önce CHP tarafından yönetilen İstanbul’da susuzluk, şehrin en büyük problemiydi. Susuzluk sebebiyle şehir adeta kerbelaya dönmüştü." diyen Eroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994 yılı, İstanbul ve İstanbullular için bir milat olmuştur. 1994 yılından 2019 yılına kadar 25 yılda İstanbul’a muazzam içmesuyu yatırımları yaptık." dedi.

2007 yılındaki kuraklık sebebiyle Melen Projesinin birinci kademesi Şafak Harekatı ile 20 Ekim 2007 tarihinde devreye alındı.

Görev aldığı zamanda yapılan içmesuyu yatırımlarıyla İstanbulluları hiçbir zaman susuz bırakmadıklarını dile getiren Eroğlu, "Şehre yeni içmesuyu kaynakları sağlamanın yanında dev isale hatları, içmesuyu arıtma tesisleri, terfi merkezleri, içme suyu hazneleri ve şebeke hatları inşa ettik." açıklamasında bulundu.

Öte yandan sadece yapılan tesislerin İstanbullulara hizmet için yetmeyeceğini de söyleyen Eroğlu, Sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan fotoğrafını kullanarak "İstanbul'a sürekli su vermek için bütün tesislerin mükemmel bir şekilde inşa ettik, ancak bu yetmez! Bilgi – Tecrübe – Şevk ve Heyecan ile akıllı bir işletme elzemdir" sözleriyle İmamoğlu'na göndermede bulundu.

İstanbul'da 1994 öncesi susuzluğun, karikatürlere konu olduğunu söyleyen Eroğlu, "Bidon şehirdi, kavgalar olurdu. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tankerlerle su dağıtırdı. Tankerlerin arkasında insanlar ezilirdi. Su durakları vardı. İnsanlar güğümlerle, tankerlerle su temin etmeye çalışıyorlardı. Lokantalarda su bulunmadığı için bulaşıklar bezle silinirdi. Bu yüzden bulaşıcı hastalıklar ortaya çıktı." diye konuştu.

Gazetelerin, İstanbul'da yoğun hava kirliliği nedeniyle promosyon olarak gaz maskesi dağıttığını hatırlatan Eroğlu, "Haliç'in durumu büyük felaketti. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, o dönem Haliç'i gördüğünde 'Veysel Hoca, Haliç'i kurtaralım.' dediğini hatırlıyorum. Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Haliç'i kurtardık." ifadelerini kullandı.

İstanbul'da 1994 sonrası yapılan çalışmaları anlatan Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Gel, İstanbul'un su sorununu çözelim." dedikten sonra kendisini, 5 Mayıs 1994'te İSKİ'de bulduğunu belirtti.

Eroğlu, Melen projesi ile ilgili iddialara yönelik "Melen Projesinin büyük bölümü tamamlanmış, devam eden kısımlarda da çalışmalar plan dâhilinde devam etmektedir. Melen Barajının inşaatı devam etmekte olup bazı ilave tedbirlerin alınması gerekmiş olup, bu çalışmalar yürütülmektedir. 2022 yılında baraj inşaatı tamamlanacaktır. Dolayısıyla ülkemizin en büyük içmesuyu projesi olan Melen Projesi de 4 merhale  halinde planlanmıştır." dedi.

4 SAFHALIK PROJE

Sürecin detayları hakkında bilgileri paylaşan Eroğlu "Projenin birinci  kademesi 2007 yılında vuku bulan kuraklık yüzünden öne çekilerek Ekim 2007 ‘de devreye  alınmıştır. Melen Regülatöründen alınan su , inşa edilen isale hattı ile Ömerli Barajına aktarılmıştır.

İkinci merhalede Cumhuriyet İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan, bitmiş çapı  4 metre ve 5.551 metre uzunluğundaki dev tünel inşa edilmiştir. Bu tünel deniz seviyesinin. 135 metre altından geçmektedir.

İkitelli İçmesuyu Arıtma Tesisi- Dünyanın en ileri içmesuyu arıtma tesislerini  biri. Halihazır kapasite günlük 4,4 milyon m3

İkinci merhale inşaat çalışmaları 2012 yılında tamamlanarak Melen suyu  Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tünelinden Kâğıthane Arıtma Tesisine ileterek Avrupa yakasına verilmiştir.

Projenin üçüncü merhalesi ise inşa edilen iki ayrı isale hattıdır.

Melen Projesinin Dördüncü kademesi ise Melen Barajıdır. Melen Barajının inşaatına 2012 yılında başlanmış olup, inşaat çalışmalarında sona yaklaşılmıştır.

Ayrıca Projenin son bu dördüncü merhalesinde inşa edilecek ilave terfi merkezleri  de vardır.

İstanbul’un içmesuyu Arz – Talep Grafiğine göre, Melen Projesinin son kademesinin 2025 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Projenin son safhası da hizmete girdiğinde İstanbul’a yılda takriben 1 milyar m3 içme suyu sağlanacaktır.

Melen Projesinin büyük bölümü tamamlanmış, devam eden kısımlarda da çalışmalar plan dâhilinde devam etmektedir. Melen Barajının inşaatı devam etmekte olup bazı ilave tedbirlerin alınması gerekmiş olup, bu çalışmalar yürütülmektedir. 2022 yılında baraj inşaatı tamamlanacaktır."

Asya ve Avrupa arası denizaltı su tüneli

Hükümetimiz Melen Projesinin 4 safhasını da tamamlamak suretiyle bu büyük projeyi İstanbul’a kazandırmış olacaktır.

Projenin ilk 3 Merhalesi tamamlandığından Melen’den  20 Ekim 2007 den itibaren İstanbul’a su iletilmektedir. Misal olarak 2018 yılında Melen ve Yeşilçay Sisteminden toplam 380 milyon m3 su İstanbul’a iletilmiştir. Yani 2018 yılı su sarfiyatının %38’i Melen ve Yeşilçaydan iletilmiştir. 2019 yılında da Melenden su verilmeye devam etmektedir.

İstanbul Barajlarının Doluluk Oranları

İddia edildiği gibi Melen Projesinin işletmede olmadığı doğru değildir. Projenin büyük bir bölümü tamamlanmış ve İstanbul’a su verilmektedir. Kalan kısımları da İstanbul’un içmesuyu arz – talep planına göre devreye alınacaktır."  açıklamasında bulundu.

KKTC içme suyu projesi (2015) Yılda 75 milyon m3 su KKTC’ye iletiliyor

"BECEREMİYORLARSA ERDOĞAN'DAN YARDIM İSTESİN!"

İstanbul'a, dünyanın en ileri altyapı tesislerinin inşa edildiğini belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"İstanbul dünyanın incisidir. Hiç kimsenin İstanbul'u susuz bırakma hakkı yoktur. Beceremiyorlarsa Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım isteyebilirler. Ayrım yapmıyoruz çünkü Cumhurbaşkanımız, 81 milyonun cumhurbaşkanı. Mühendislikte bir söz var, 'laf artı iş, eşittir sabit.' Çok iş yapacaksan, az konuşacaksın. Anadolu'da da şu söz var, 'oynamasını bilmeyen gelin yerim dar dermiş.' Burada her şey var, yer de dar değil.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, "İstanbul'da çözüm olmazsa ne kadar süre öngörüyorsunuz?" sorusuna, "Bu, meslek sırrı. Onu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na sorun. Talep edilirse Cumhurbaşkanımızın talimatıyla her türlü desteği veririz. Çözümümüz var." karşılığını verdi.

YORUMLAR 39
  • OSMANLI TORUNU 4 yıl önce Şikayet Et
    cehape ve hdpkk nın olduğu yerde bereket olmaz hizmet olmaz sadece çöp çamur çukur lağım kokusu hava kirliliği susuzluk olur ot bile bitmez
    Cevapla
  • erkan68 4 yıl önce Şikayet Et
    bizene istanbullu düsünsün muhahahaha
    Cevapla
  • hidocan 4 yıl önce Şikayet Et
    ekrem imamoglu , belediye baskanligi haricinde herseyi yapiyor ...
    Cevapla
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Mercedes araba var şöfor Cort. Ak parti gerekli yatırımı yaptı. Bunlar yeni projeleri engelliyor. Ayöardır İstanbulda çivi çakılmış mı? Geleceğe dair bir yatırım var mı? Laf laf laf. İstanbul un pkk cıları elinizle seçtiniz. Gözünüzle ağlayın. Bir soğana patetese İstanbulu sattınız.
    Cevapla
  • Necip Fazıl 4 yıl önce Şikayet Et
    Yer ve gök su vermem dediği zaman  Her tarlayı sular arkımız bizim
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle