Türk savunma sanayi şahlandı

2018 küresel ticaret raporu Türkiye’nin savunma sanayindeki atağının sürdüğünü ortaya koydu. Dünya genelinde silah ticareti yüzde 4.6 arttı. Türkiye’den ise ilk 100 şirket arasında Aselsan ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii yer aldı. İki şirketin satışları yüzde 22 arttı, 2.8 milyar dolara çıktı.

Türk savunma sanayi şahlandı
Türk savunma sanayi şahlandı
GİRİŞ 10.12.2019 10:16 GÜNCELLEME 10.12.2019 10:20
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

İSVEÇ merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün (SIPRI) raporuna göre, 2017 yılında dünyanın en büyük 100 silah şirketi arasına girmeyi başaran iki Türk şirketi, hem listedeki yerlerini korudu hem de silah satışlarını yüzde 22 oranında arttırdı. ASELSAN ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şirketlerinin geçen sene yaptığı satışlar 2018’deki artışla 2.8 milyar dolara ulaştı.

 

TÜRKİYE VURGUSU

SIPRI’nin raporunda, “Büyük bir bölgesel güç olmayı hedefleyen Türkiye, son yıllarda askeri harcamalarını artırıyor ve kapsamlı bir milli askeri-endüstri merkezi geliştiriyordu. İlk 100’de yer alan iki şirket Türkiye’nin bu hedeflerinden fayda sağladı. Toplam silah satışları yüzde 22 artışla 2.8 milyar dolara ulaştı. Askeri elektronik üreticisi ASELSAN (54’üncü sıra) 2018’de satışlarını yüzde 41 artırarak 1.7 milyar dolar ciro yaptı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii şirketi (84’üncü sıra) ise yüzde 0.5 artışla 1.1 milyar seviyesine erişti” ifadeleri yer aldı.

KÜRESEL TİCARET ARTTI

SIPRI raporuna göre, sektördeki en büyük 100 şirket 2018’de toplam 420 milyar dolar silah ve askeri hizmet satışı yaptı. Buna göre, söz konusu şirketler satışlarını geçen yıla göre yüzde 4.6 oranında arttı. Satışlar, raporun tutulmaya başladığı 2002’den itibaren yüzde 47 yükseldi.

İLK BEŞ ŞİRKET ABD’DEN

2002’den bu yana ilk defa 100 şirketin ilk beş sırasına ABD şirketleri yerleşti. Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon ve General Dynamics firmalarından oluşan şirketler, 148 milyar dolarlık cirolarıyla listedeki tüm ülkelerin yaptığı satışların yüzde 35’ini gerçekleştirdi. Listede toplam 43 ABD şirketi bulunuyor. Toplamda 246 milyar dolarlık satış yaparak geçen yıla göre 2 puanlık artış sağladılar. ABD böylece savunma sanayi piyasasının yüzde 59’unu kontrol eder hale geldi.

ARTIŞTA TRUMP ETKİSİ

ABD Başkanı Trump’ın daha agresif bir satış izleme çabasının artışta etkili olduğu belirtiliyor. Amerikan Lockheed Martin şirketi, satışlarını yüzde 5.2 oranında arttırdı, toplam pazarın ise yüzde 11’ini elinde tutuyor. Şirketin artışında F-35 savaş uçaklarının satışları etkili oldu.

RUSYA’DA S-400 FARKI

Küresel silah endüstrisinde 2018’de ABD şirketlerinin ardından ikinciliği Rus şirketler elde etti.

Rus şirketleri, 2017’de tüm satışların yüzde 9.7’sini gerçekleştirirken 1.1 puanlık düşüşle bu rakam 2018’de yüzde 8.6 olarak gerçekleşti.

Rusya’nın ilk 10’da yer alan şirketi Almaz-Antey satışlarını yüzde 18 oranında arttırdı. SIPRI, bu artışın sadece iç taleple değil S-400 hava savunma sistemleriyle de alakalı olduğunu vurguladı.

AVRUPA’DA LİDER İNGİLTERE

İngiltere 2018’de 35.1 milyar dolar silah satarak önceki yıla göre yüzde 4.8 düşüş kaydetse de Avrupa’da bir numaralı silah üreticisi olmayı sürdürdü.

BAE Systems adlı İngiliz şirketi, 2017’ye göre yüzde 5.2 düşüş yaşadı. Ancak 21.2 milyar dolarlık satışla ABD’li şirketlerin ardından dünyanın en büyük silah üreticisi olma konumunu korudu.

İlk 100’de yer alan 6 Fransız şirketi, 2018’de 23.2 milyar dolarlık satış yaparak satışların arttırırken, Alman şirketlerinin satışları yüzde 3.8 düştü.

 

YORUMLAR 8
  • Akare 4 yıl önce Şikayet Et
    Rabbim inananlarladır, her şey daha güzel olacak.
    Cevapla
  • YILMAZ 4 yıl önce Şikayet Et
    Şu CHP olmasa biz daha ne şahlanırız amma CHP bu ülkeye fren ve sırtına da yüktür. Düşman aramaya gerek yok.
    Cevapla
  • Yolumuza bakarız 4 yıl önce Şikayet Et
    Ingiltere bu silahları kime satıyor acaba ki Avrupada birinci oluyor. Oysam Avrupa Savaşa bu kadar karşı dururken, savaştaki kayıplara sebep olan Silahları yinede satıyor. Artık yemezler Avrupa. Meclislerde, Medyada boy boy biz Savaşa karşıyız derler, buna gülerler...
    Cevapla
  • hasanoglu 4 yıl önce Şikayet Et
    ilk 10 olmaliyiz cok gerideyiz daha hizli her sey uretmeliyiz satmaliyiz
    Cevapla
  • aksaray 4 yıl önce Şikayet Et
    Allah göstermesin eğer kazanara CHP bir iktidara gelirse bu geliştirilen silahları ve teknolojiyi tamamen kapatır ve orduda kullanılmasına izin vermez. çünkü türkiyenin gelişmesi CHP nin işine gelmez. inanmayan cumhuriyet tarihini iyi bir incelesin
    Cevapla
  • Orhan 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde yüz katılıyorum. Allah bu ülkeye CHP iktidarını nasip etmesin. Şuan ki CHP hdp den çok daha sinsi ve tehlikelidir. Hdp nin derdi belli ama ya CHP????
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle