Türkiye ve Katar arasında önemli iş birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ve Katar arasında, karşılıklı ticaretin artırılması, ihracat ve ithalatta iki ülkenin belgelendirme kuruluşlarının belgelerinin kabul edilmesiyle ilgili önemli adımların atılacağını söyledi.

Türkiye ve Katar arasında önemli iş birliği
Türkiye ve Katar arasında önemli iş birliği
GİRİŞ 09.12.2019 11:50 GÜNCELLEME 09.12.2019 11:55
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türk Standardları Enstitüsünün (TSE) Katar'daki belgelendirme ve standart ihtiyaçlarında önemli bir görev üstleneceğini belirterek, 'Türkiye ve Katar arasında, bundan sonraki süreçte belgelerin tanınması, karşılıklı ticaretin artırılması, üçüncü ülkelerden ihracat ve ithalatta iki ülkenin belgelendirme kuruluşlarının belgelerinin kabul edilmesiyle ilgili önemli adımlarımız olacak.' dedi.

Varank, Katar temasları kapsamında, ülkenin Bilim ve Teknoloji Parkı'nı gezdi. Söz konusu merkez ve çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi alan Varank, ardından kuluçka merkezindeki startup firmalarını ziyaret etti.

Bakan Varank, genç girişimci Taban’ı çalışmalarını Türkiye’de sürdürmesi için Bilişim Vadisi’ne davet etti. 

 

Daha sonra Varank, teknolojiyle geleneksel hayvancılığı bir araya getiren Baladna Süt Üretim Tesisi’ni ziyaret etti ve incelemelerde bulundu.

Katar ile yeni anlaşma yolda

İnovasyonu katma değerli üretimin olmazsa olmazı olarak tanımlayan Varank, küresel firmalarla rekabet etmek için inovatif girişimlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Varank, Türkiye ve Katar'ın iyi ilişkilere sahip dost ve kardeş ülkeler olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkeye ziyareti sırasında sanayi ve teknoloji alanında iş birliği anlaşmasıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ilgili kuruluşu TSE ile Katar’daki muadili arasında belgelendirme faaliyetlerine yönelik 2 anlaşma imzalandığını hatırlattı.

Ülkeyle imzalanacak bir anlaşmanın da hazırlıklarının devam ettiğini anlatan Varank, söz konusu anlaşmanın da önümüzdeki süreçte imzalanacağını bildirdi.

"Sanayi ve teknolojideki tecrübemizi paylaşmak istiyoruz"

Varank, sanayi ve teknolojide katma değerli üretimin ülkelerin sürdürülebilir kalkınması için önem taşıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Türkiye bir sanayi ülkesi. Oldukça gelişmiş bir sanayi altyapımız var. Katar doğal kaynaklara dayalı bir ekonomiye sahip. Sanayi ve teknoloji alanındaki tecrübemizi Katar ile paylaşmak, beraber projeler geliştirmek ve beraber üçüncü ülkelerde faaliyetler yürütmek istiyoruz. İmzaladığımız anlaşmalar beraber yürüteceğimiz ilişkilerde faydalı olacak."

Türkiye’yi standartları belirleyen ülke yapma hedefi

TSE'nin standartlar ve belgelendirme konusunda Türkiye'nin milli bir kuruluşu olduğuna işaret eden Varank, dünyada rekabet edebilmenin önemli şartlarından birinin belgelendirme ve standart olduğunu ifade etti.

Varank, standartların ülkelerarası ticareti etkilediğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

“Önümüzdeki dönemde Türkiye’yi standartları belirleyen ülkelerden biri haline getirmek için TSE’yi kullanacağız. TSE’ye ilişkin hem 11. Kalkınma Planı'nda hem de 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejimizde hedeflerimiz vardı. TSE’yi hem muadilleriyle rekabet edebilir hale getirmek hem de Türk ürünlerinin kalitesini dünyada artıracak şekilde standartları belirlemede etkin bir kuruluş yapmak istiyoruz." 

"Türkiye, Katar’daki standardizasyonda önemli görev üstlenecek"

Katar'ın yeni gelişen bir sanayisi olduğunu ve ülke pazarına giren ürünlerin standardının belirlenmesine yönelik ihtiyaçları bulunduğunu aktaran Varank, "TSE, imzalanan anlaşmalarla Katar’ın hem belgelendirme hem de standart ihtiyaçlarıyla ilgili önemli bir görevi üstlenmiş olacak." diye konuştu.

Varank, halihazırda Katar'a gelen ürünlerin yanmazlık testlerinin Türkiye’de yapıldığını anımsatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye ve Katar arasında, bundan sonraki süreçte belgelerin tanınması, karşılıklı ticaretin artırılması, üçüncü ülkelerden ihracat ve ithalatta iki ülkenin belgelendirme kuruluşlarının belgelerinin kabul edilmesiyle ilgili önemli adımlarımız olacak. Biz standart ve belgelendirme konusunda tüm dünyaya hizmet verebilen bir ülkeyiz. Orta Asya ve Orta Doğu’da çok güçlüyüz, bu ülkelerin hem standart ve belgelendirme altyapılarını kuruyoruz hem de bölge ülkelerinde şirketlerimizle özel sektör gibi faaliyet gösteriyoruz. İnşallah Katar’da da TSE'nin uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketi ICAS belgelendirme ve standart faaliyetlerini yürütecek."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Diyarbakır 4 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah işte budur on goru ve fırsatları dostluğa çevirmek katar ablukaya alındığında ilk Türkiye koştu ve destek verdi şimdide meyvelerini topluyor buda gösteriyor ki sayın başkan dış siyasette mükemmel bı görüşe ve planlama becerisine sahip tebrik ediyorum ...
    Cevapla
  • Tuzla 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşmalar imzalamaktan ziyade katar İskenderun ve saros körfezine iki adet liman ve rafineli kursa katar Kuveyt ırak İstanbul arası hızlı demiryolu ve boru hattı kursa elle tutulur bir şey olur
    Cevapla
  • kervan yürür 4 yıl önce Şikayet Et
    katarla ilişkimizden rahatsız olanlara atalarımız ne güzel söylemiş kervan yürür diye
    Cevapla
  • Vatan sevdalısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Tank palet fabrikasını satıyorlar diye biryerlerini yırtanlar bu gelişmeleri görünce, tekrar yırtınmaya başlarlar. Rabbim müslümanlara uyanmayı birlik ve beraberlik içinde olmayı nasip etsin inşallah
    Cevapla
  • mahmut 4 yıl önce Şikayet Et
    Evet doğru dedin ama tamamnı söyemedin Kervan yürür İt ürür...
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    Kurulan dostluklar herzaman işe yarar.Türkiye Katarı zor zamanlarında yalnız bırakmadı.Şimdi ise ülkemize milyondolarları yatırım yapıyorlar.
    Cevapla
  • A.P. 4 yıl önce Şikayet Et
    Katar ı yalnız bırakmayalım. Arabisran ve BAE ye yem etmeyelim. Bizimle iş birliği yaptıkları için uğraşıyorlar dost ve kardeş ülke Katarla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle