Bulgaristan'ın en zor projesini Türk şirketler yapacak

Bulgaristan'da en zor proje olarak ünlenen "Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı" ihalesini Cengiz İnşaat-Duygu Mühendislik İş Ortaklığı kazandı. Zorlu bir zeminde planlanan ve dünyada sayılı firmaların üstesinden gelebileceği iş olarak görülen projenin ihale bedeli ise 255 milyon euro.

Bulgaristan'ın en zor projesini Türk şirketler yapacak
Bulgaristan'ın en zor projesini Türk şirketler yapacak
GİRİŞ 07.12.2019 15:48 GÜNCELLEME 07.12.2019 15:50
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Bulgaristan demiryolu ağının en stratejik bölümünü oluşturan 20 kilometrelik hat, Türk şirketlerinin oluşturduğu ortaklık tarafından yapılacak. Sofya'yı Filibe'ye bağlayan demir yolunun 20 kilometrelik Elin Pelin-Vakarel Demiryolu Hattı ihalesini Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendislik tarafından kurulan DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı kazandı.Bulgaristan'da son 70 yıl içinde yapılacak en zor inşaat projesi olarak kabul edilen hattın ihale bedeli ise 255 milyon euro.

 

9 ŞİRKET YARIŞTI

Bulgaristan Ulusal Demiryolu Altyapısı Şirketi (NRIC) tarafından ihale edilen projenin yapılmasına 2014 yılında karar verildi. Sofya-Filibe hattı olarak adlandırılan demir yolu hattı için yaklaşık 1 milyar euro bütçe ayrıldı. Hattın en önemli etabını ise Elin Pelin-Vakarel kesimi oluşturuyor. İhale sürecinde Çin, Türkiye, Yunanistan, İtalya, İspanya, Portekiz, Polonya ve Bulgaristan'dan 9 şirket yarıştı. İpi ise Cengiz İnşaat ve Duygu Mühendislik'in kurduğu DZZD Cen-Duy Demiryolu Elin Pelin İş Ortaklığı göğüsledi.

BULGARİSTAN'IN EN UZUN TÜNELİ OLACAK

72 ayda tamamlanacak 20 kilometrelik demiryolu hattının 7,68 kilometresini çift tüp, 2 adet tünel yapımı oluşturuyor. Yeni Avusturya Tünel Açma Metodu (NATM) olarak inşa edilecek yapı tamamlandığında ise Bulgaristan'ın en uzun demiryolu tüneli olacak. Bu tünellerin dışında proje kapsamında 8 köprü, 11 menfez ve yerleşim yerlerinin olduğu yerlerde ise 700 metrelik ses duvarı yapılacak. Ayrıca Elin Pelin yeni gar binası ile Pobit Kamık gar istasyonu proje kapsamında yapılırken, Vakarel Garı ve çevresi de yeniden düzenlenecek. 20 kilometrelik hattın sinyalizasyon ve video gözetim sistemleri de yine ortaklık tarafından kurulacak.

 

KOYUNCU: OLUMSUZLUKLARDAN ÇEKİNMİYORUZ

Açıklamada görüşlerine yer verilen Bulgaristan Ulusal Demiryolu Altyapı Şirketi Müdürü Krasimir Papukçiyski, Sofya-Filibe Demiryolu Hattının Modernizasyonu projesinin en önemli parçasının Elin Pelin - Vakarel bölümü olduğunu belirtti.

Projenin tarihi bir misyona da sahip olduğunu ifade eden Papukçiyski, "Bu hat tüm güzergahtaki en ağır ve zor bölüm. Son 70 yıl içinde Bulgaristan'da böyle bir proje hayata geçirilmedi. Son olarak 1949-1951 yılları arasında Balkan Dağları ile Sredna Gora Dağı'nı birleştiren Koznitsa Tüneli yapıldı. Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren ülkemizde böyle bir tesis inşa edilmedi" ifadelerini kullandı.

Cengiz İnşaat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Koyuncu ise Bulgaristan'daki en zor projeye imza atacaklarını kaydetti. Koyuncu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'de hayata geçirdiğimiz projeler ile büyük bir deneyime, bilgi birikimine, yetişmiş kaliteli personele ve iş geliştirme kapasitesine sahip olduk. Bu birikim sınırlarımızı aşmamızı; dünyanın en zor projelerine talip olmamızı sağladı. Türkiye artık mühendislik, know-how ihraç eder hale geldi. Bu bakış açısıyla yurt dışında büyümeye başladık. Birçok ilke imza atarken son olarak da Bulgaristan projesini üstlenerek yurt dışında büyüme yolunda önemli bir ivme kazandık. Tabiat şartları, zemin açısından sıkıntılı bir bölge ve mühendislik açısından da dünyada sayılı firmaların üstesinden gelebileceği bir proje. Ancak biz olumsuzluklardan çekinmiyoruz, aksine heyecan duyuyoruz. Önümüzdeki günlerde yurt dışında başka projeleri de hayata geçireceğiz ve yurt dışında büyüme stratejisini sürdüreceğiz."

YORUMLAR 2
  • Kenan 4 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'daki Mannheim ve Ludwigshafen arasında bulunan köprüyü yıkıp yenisini yapmaya bizde davet ediyoruz,Adamlar köprüyü kapattılar yıkılacak diye,Para var ama akıl yok plan yok,Türk mühendislere selamlar bekliyoruz.....
    Cevapla
  • Adiniz Soyadiniz 4 yıl önce Şikayet Et
    sen öyle san. adam projeyi gerceklestirmeden 1000000 defa hesapliyor, ha sadece maddi degil en ince hata payini. bilip bilmeden konusma.
    Cevapla