Son dakika: Bakan Selçuk'tan asgari ücret açıklaması

Son dakika haberi... 2020 Yılı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları başladı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, "Asgari ücretin geçtiğimiz yıl olduğu gibi tüm tarafların uzlaşısıyla tespit edilmesini canı gönülden diliyorum" dedi.

GİRİŞ 02.12.2019 15:00 GÜNCELLEME 02.12.2019 17:25
Bu Habere 70 Yorum Yapılmış

Bakan Selçuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2023 hedefleri doğrultusunda önceliklerden birinin istihdamı korumak ve daha da artırmak olduğunu vurguladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 10 Aralık'ta, üçüncü toplantı 17 Aralık'ta yapacak.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un konuşmalarından satır başları;

Bu anlamda, asgari ücretin sosyal ve ekonomik konjonktür ile uyumlu, kalkınmaya ve verimliliğe katkı verecek şekilde belirlenmesi önem arz etmekte. Dolayısıyla ücret artışı kadar, işin kendisinin yani istihdamın korunması da mühim. İşin kendisini yani istihdamı koruduğumuzda bireyin daha mutlu olduğunu, bu vesileyle aile içindeki uyumun arttığını ve uyumlu ailelerin de müreffeh bir toplumun inşasının yapı taşı olduğunu biliyoruz. Bizim çalışmalarımızda esas aldığımız yol haritamız da budur. Mutlu birey, uyumlu aile ve müreffeh toplum, bunu çok önemsiyoruz. Bu süreçte komisyonun hem işçi hem de işveren bakış açısını dikkate alarak ortak bir noktada buluşması en temel gayemiz.

ASGARİ ÜCRET 10 KAT ARTTI

Asgari ücreti; 2019'da bekar ve çocuksuz bir işçimiz için günlük net 67,36 lira, aylık net 2 bin 20 lira 90 kuruş olarak tespit ettik. Dolayısıyla, yüzde 26 oranında artış sağlayarak, işçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğimize dair verdiğimiz sözü de tutmuş olduk. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişten sonraki bu ilk asgari ücretin, oy birliği ile kabul edilmesi de uzlaşı zeminin gücünü gösterdi. 2002'de 184,3 lira olan net asgari ücreti 2019'da 2 bin 20 lira 90 kuruşa çıkararak nominal olarak 10 kat artırdığımıza dikkatinizi çekmek isterim. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk kez toplandı.

Aralık ayının son haftasında asgari ücreti açıklanmış olacak. Asgari ücretin geçtiğimiz yıl olduğu gibi tüm tarafların uzlaşısıyla tespit edilmesini canı gönülden diliyorum.

ASGARİ ÜCRET İÇİN TÜRK-İŞ'İN TALEBİ

Zamlı maaşlar için Türk-İş'in talebi 2 bin 578 lira olacak.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleştirilen ilk toplantının ardından komisyon, işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak.

Bu toplantıların ardından karar açıklanmak üzere dördüncü ve son toplantı gerçekleşecek. Asgari ücret zammı bu toplantıda netleşecek.

MEVCUT SİSTEMDE ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

Mevcut sistemde 2 bin 20 liralık bir asgari ücret alan çalışanlar, şubat ayından itibaren zamlı maaşlarını alabilecek.

 

 

YORUMLAR 70
  • işçi 4 yıl önce Şikayet Et
    yok 10kat arttı,yok şu kadar yumurta alınıyor,yok şu zamanda böyleydi şimdi böyle oldu.bu işleri geçin artık.yoksulluk sınırı 6750tl ye ne zaman gelicek ücretler. alt sınır arıyorsanız sınır belli.6750tl. istatistik oyunları yapmayın artık. her zam zamanı geldiğinde devlet sendika işveren bir hikaye anlatıyor.hikaye belli geçinemiyoruz.insanca yaşanılacak ücret belirleyin.işverenin vicdanına bırakmayın maaşları.
    Cevapla
  • Adalet 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari .ucreti .mutlaka yuksek .tutmak zorundayız .millet olarak yuzde 85 asgari ucretle gecinmek durumundayız taban ...mutluysa ülke .mutlu .tavan .mutluysa ..millet ..sefil rezil ..demektir .gelir adaletsizligine mutlak .cozum bulunmali .
    Cevapla
  • ahmet uslu 4 yıl önce Şikayet Et
    En az net 2650 olmali
    Cevapla
  • Malatyalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ucretle dogru gecınır İnsan. Ama nasıl bir hayatla gecınır. Ben belki ıstedıgın bir şeye ulasamıyorum ama insallah ahirette ulasırım. Siz ne derseniz deyin bu devran degişmiyecek. Alayına işçi kardeslerım
    Cevapla
  • WHİTY 4 yıl önce Şikayet Et
    asgari ücret aynı kalmalı, iş gücü verimliliği artırılmalıdır. enflasyonla mücaleye ağırlık verilmelidir.
    Cevapla
  • Yavuzbey 4 yıl önce Şikayet Et
    tuzu kuru patron kesiminden olduğun cok belli,Allah senin zihniyetini ıslah etsin ac gözlü
    Cevapla
  • Cvp 4 yıl önce Şikayet Et
    Basri DOĞAN aslında sana genel müdürlerin maaşını versinler memurlar oturuyor işi gücü çay, kahve ve laf yapmak nedir bu memurlar alıp veremediniz gel benim yerime kapalı ceza infaz kurumunda çalış memurlar attığı her imzanın hesabını veriyor çok biliyormuş gibi konuşma sende memur ol seni engelleyenmi var
    Cevapla
  • Basri Doğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Asgari ücret en az devlet memuru maaşı kadar olmalıki eşitlik olsun adamlar hem rahat izni bol yazın serin kışın sıcakta çalışıyor ya asgari ücretli tam tersi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle