Tarihi adım Türkiye'de atıldı! Açılışta Erdoğan rest çekti

TANAP'ın Avrupa bağlantısı Edirne'de düzenlenen törenle gerçekleştirildi. Edirne'nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü'nde bulunan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) MS4 Ölçüm İstasyonu'nda gerçekleştirilen törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katılım sağladı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 30.11.2019 17:46 GÜNCELLEME 04.12.2019 14:28
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan adına tarihi bir ana tanıklık edildiğini belirterek, "Bu proje, her şeyden önce ülkelerimiz arasındaki köklü dostluğun sembolüdür" dedi.

Türkiye ile Libya arasında yapılan Doğu Akdeniz'deki mutabakata ilişkin de konuşan Erdoğan, ''Libya'yı tehdit etmeye başladılar, anlaşma uygulanacak'' ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; 

Ülkelerimiz ve bölgemiz adına gerçekten tarihi bir ana tanıklık ediyoruz. TANAP Azerbaycan Gürcistan Türkiye güzergahından Avrupa'ya bağlanıyor. Bunun, bölgesel bir proje, barış projesi olduğunu da özellikle vurgulamam lazım. Bu proje, her şeyden önce ülkelerimiz arasındaki köklü dostluğun sembolüdür. 

'GÜRCİSTAN'IN GAYRETLERİNİ İNKAR ETMEMELİYİZ'

Güney gaz koridoru projesi TANAP'ın Avrupa bağlantısının hayırlara vesile olmasını diliyorum. Herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. TANAP, TAP hattına bağlanıyor ve oradan Bulgaristan-Yunanistan-Bosna Hersek gibi ülkelerde buradan istifade ediyor. Bunun bir barış projesi olduğunu vurgulamam lazım. Gürcistan üzerinden Anadolu'ya geliş, bu yapılırken, Gürcistan'ın gayretlerini inkar etmemeliyiz.  

Projenin başarısında üretici ve tüketici ülkeler ile pay sahibi olan şirketler de kilit rol oynamıştır. 2012 senesinin Haziran ayında İstanbul'da imzalanmasıyla adımı atmıştık. Nihai anlaşmayı ise 2013 yılının Aralık ayında Bakü'de gerçekleştirdik. Sonrasında ise Kars'ta temel atma törenini, 3 yıl sonra 2018'de Eskişehir'de TANAP'ın açılış törenini yaptık. TANAP için büyük çaba sarfettik. 

Özellikle onca badireye ve sıcak gerilime rağmen TANAP'ı planlandığı şekilde tamamladık. Gerek Aliyev kardeşimizin desteği, gerek Gürcistan'ın desteği ile bugünkü aşamaya getirdik. Enerjinin ipek yolu olan bu projeyi hedeflenen tarihlere uygun şekilde tamamlamış oluyoruz. Zenginlikleri kendi vatandaşlarımızın ve tüm insanlığın hizmetine sunduk. Avrupa'nın enerji arz güvenliğine de katkı yaptık. 

3500 kilometrelik enerji koridorunun en önemli parçasıdır. 20 il, 67 ilçe, 600 köyden geçiyor. 18 Kasım 2019 itibariyle 3,23 milyar metreküpe ulaştı. TAP'ın da 2020 yılı içinde tamamlanması önemli. Bunda sorumluluk komşularımızda. 

DOĞU AKDENİZ RESTİ: TÜRKİYE BUNA BOYUN EĞMEZ

Özellikle Doğu Akdeniz'deki kaynakların paylaşımı konusunda hakça paylaşım yerine birileri şantaj politikalarına ve tehdit diline başvuruyor. Hiçbir ülke uluslararası hukuktan üstün değildir. Ben yaptım oldu mantığı ile kimse bir yere ulaşamaz. Türkiye böyle bir şeye boyun eğemez. 

2 sondaj gemimiz Fatih, Yavuz ve 2 sismik gemimiz çalışmalarını sürdürüyor. Biz bunların bağırmalarıyla gemilerimizi çekmeyiz. Onlar bağırmaya devam ediyor. Güvenlikleri en üst düzeyde sağlanıyor.

LİBYA ÇIKIŞI: BİZİM SONDAJLARIMIZDAN ÇATIŞMA VE KAN DEĞİL, BARIŞ VE REFAH YER ALACAK

Libya ile anlaşmamızı yaptık. Anlaşma sonrasında parlamentomuza gelecek ve bu işi çok daha farklı bir konuma taşıyacağız. Şimdi Libya'yı tehdit etmeye başladılar. Diğer ayakları da uygulamaya girecek. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah yer alacak. Doğu Akdeniz'deki tüm taraflara sesleniyorum. Enerjiyi çatışma aracı yerine, işbirliği haline getirelim. Artan nüfus ve büyüyen küresel ekonomi sebebiyle enerji ciddi küresel öneme sahip. Dünya enerji haritası değişti. Yeni aktörler bugün burada. 

Doğal gaz rezervlerinin yüzde 70, petrol rezervlerinin yüzde 60'ı komşularımızda. 2002'de 5 ilimizde bugün ise 81 ilimizde doğal gaz var. 144 bin km'yi aşan bir doğal gaz dağıtım şebekesine çıktık. 66,5 milyon insanımıza doğal gazı ulaştırdık. 

Tuz Gölü doğal gaz depolama tesisinin temelini attık. En büyük depolama tesisine sahip olacağız. Doğal gaz depolamayı da 11 milyar metreküpe çıkaracağız. 

Ne haklarımızdan vazgeçeceğiz, ne KKTC'nin haklarını yedireceğiz, ne de hakkımız olmayana el uzatacağız. TANAP ülkemizin barışcıl vizyonumuzun en somut örneğidir. Avrupa ile Asya'yı TANAP ile birbirine bağlıyoruz. Türkiye'yi 3 kıtanın enerji ticaret merkezine dönüştürmek adına adım atıyoruz. TANAP'ın Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni'ne katılımında olanlara, emeği geçenlere Aliyev kardeşime, Gürcistan tarafında yönetici arkadaşlarımıza şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum. 

Yaşasın Türkiye Azerbaycan kardeşliği diyorum. 

8 Ocak'ta da TürkAkım doğal gazın adımını İstanbul'da atacağız. Bunun da müjdesini vermiş olalım. 

İLHAM ALİYEV: DÜNYADA BÖYLE BAŞKA ÜLKE TANIMIYORUM

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in açıklamalarından satır başları; 

Beni bu tarihi törene davet ettiği için teşekkür ederim. Kardeş Türkiye topraklarında olmaktan memnunum. Birlikte başladığımız TANAP Avrupa'ya ulaştı. TANAP'ın ömrü uzun olacak. Fayda sağlayacağına inanıyorum. Tarihi İstanbul Anlaşması neticisinde TANAP için yeşil ışık yakıldı. 

Biz hayata geçirelim dedik ve böyle de oldu. Maliye yükünü esas Türkiye ve Azerbaycan yapmıştır. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı ile 450 milyon tondan çok petrol nakledilmiştir. TANAP'taki tüm insanlara derin teşekkürlerimi bildirmek isterim. Dev projenin vaktinde yapılmasında büyük rol oynamışlardır. TANAP, güney gaz koridorunun bir parçasıdır. 4. proje olan TAP vaktinde eminim bitecektir. Böylelikle güney gaz koridoru vaktinde yapılacaktır. Bugün güney gaz koridoru 7 ülkeyi birleştiriyor ve uluslararası işbirliği projesidir. Daha büyük anlaşmalara ulaşılacak.

Projenin hayata geçmesi Türkiye-Azerbaycan siyasi iradesi sonucudur. Bu proje uzun müddetli anlaşmalar getirir. Sadece enerji projeleri olarak bakmamak gerekir. Eğer enerji projeleri ve karşılıklı destek olmasa hayata geçmezdi. Bugün dünya çapında böyle başka ülke tanımıyorum, bizim gibi yakın olsun. Biz birbirimize güveniyoruz. Kardeşliğimiz günden güne büyüyor. 

'TÜRKİYE DÜNYA ÇAPINDA GÜÇ MERKEZİ OLDU'

Türkiye bugün yabancı yatırımları için açık bir ülkedir. Ortak yatırımlar halklarımızın refahını artıyor. Önceki dönemi biliyoruz. IMF ve başka borçlardan yakasını kurtaramıyordu. Ancak şimdi siyasi istikrarı sayesinde yakasını kurtardı ve dünya çapında güç merkezi oldu. Bugün Türkiye ve onun lideri istikrarı sağlıyor, geleceğe bakmak için imkan yaratıyor. Biz buna seviniyoruz. Türkiye'nin gücü bizim gücümüz. Biz iki kardeş beraber devam edeceğiz. TANAP aynı zamanda enerji güvenliği projesidir. Tüm projeler bölgedeki istikrarı artırır. Bizim Türkiye ile çıkarlarımız birdir. Yaşasın Türkiye ve Azerbaycan dostluğu, kardeşliği. 

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ''Türkiye ve Azerbaycan ortaklığıyla gerçekleştirilen bu büyük proje bugün hayata geçiyor. Tek millet, iki devlet birlikte daha nice başarılara imza atacaktır.'' dedi. 

BAKAN DÖNMEZ: AVRUPA İÇİN HAYATİ ÖNEME SAHİP

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Enerjinin İpek Yolu" olarak adlandırılan proje için ilk imzaların 2012'de atıldığını anımsattı. 

Boru hattının ilk durağının Anadolu olduğunu kaydeden Dönmez, TANAP'tan Türkiye'ye ilk gaz akışının geçen yıl başladığını hatırlattı. 



Dönmez, geçen 1,5 yıllık sürede projeden 3 milyar metreküpten fazla gaz akışı sağlandığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü:

"TANAP'ın 1850 kilometrelik Anadolu yolculuğu bugün sona eriyor ve gazın Avrupa yolculuğu başlıyor. Avrupa'ya gaz akışı için biz hazırız. Bundan sonraki süreci Avrupalı dostlarımıza emanet ediyoruz. TANAP, bundan sonra Türkiye-Azerbaycan iş birliğinin gücünü yeni ülkelerle, yeni insanlarla buluşturacak. Avrupa'nın içlerine kadar ulaşacak TANAP, bir enerji projesi olmasının ötesinde bir başarı hikayesidir. Yalnızca Türkiye'nin değil Avrupa'nın da enerji arz güvenliği açısından hayati öneme sahip bu proje farklı ülkeleri ve renkleri de enerji potasında birleştirmiş oldu. Projemizde ilk önce 16 milyar, sonrasında ise 31 milyar metreküp doğal gaz hem Türkiye'nin hem de Avrupa'nın enerji geleceğine büyük katkı sağlayacak. Güney Gaz Koridoru'nun şah damarı olan TANAP, Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı (TAP) ile birleşerek Akdeniz'in beline bir kuşak gibi dolanacak." 

'ENERJİNİN BİRLEŞTİRİCİ VE UZLAŞTIRICI ROLÜNÜ ÖNE ÇIKARDIK'

TANAP'ın yanı sıra diğer doğal gaz altyapı yatırımlarıyla Türkiye'nin doğal gazda enerji arz güvenliği sorunu kalmadığını dile getiren Dönmez, Türkiye'nin enerjide merkez ülke olma yolunda adım adım ilerlediğini vurguladı. 

TANAP 20 İLDEN GEÇİYOR

TANAP'ta ilk adım, Türkiye-Azerbaycan arasında 24 Aralık 2011'de imzalanan mutabakat zaptıyla atıldı. Bu kapsamda Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) tarafından TANAP Doğalgaz İletim AŞ kuruldu. Şirket, TANAP'ın tasarımı, inşaatı ve işletilmesini tamamlamak üzere proje sahibi olarak yetkilendirildi.

 

 

Projenin hukuki altyapısı 26 Haziran 2012'de İstanbul'da Türkiye ve Azerbaycan arasında imzalanan hükümetler arası anlaşma ve "Ev Sahibi Hükümet Anlaşması" ile oluşturuldu. Ev Sahibi Hükümet Anlaşması, 10 Eylül 2014'te TBMM tarafından onaylandı.

Hattın açılışı 12 Haziran 2018'de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in katıldığı törenle Eskişehir'de gerçekleştirildi. Türkiye'ye TANAP'tan ekim sonu itibarıyla 3 milyar 180 milyon metreküp gaz geldi. 

Toplam kapasitesi 16 milyar metreküp olan boru hattından Türkiye'ye gelen gaz miktarının yakın zamanda 6 milyar metreküpe çıkarılması hedefleniyor. Kalan 10 milyar metreküp doğal gaz ise TAP ile Avrupa'ya gönderilecek.

TANAP'ın Türkiye-Gürcistan sınırında Ardahan'ın Posof ilçesi Türkgözü köyünde başlayan yolculuğu, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ ve Edirne olmak üzere 20 il ve 67 ilçeden geçerek Türkiye-Yunanistan sınırında sona eriyor.

TANAP'ta, SOCAR ve Güney Gaz Koridoru AŞ'nin yüzde 51, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin yüzde 30, BP'nin yüzde 12 ve SOCAR Türkiye Enerji AŞ'nin de yüzde 7 hissesi bulunuyor. 

YORUMLAR 52
  • kaptan 4 yıl önce Şikayet Et
    tanap veya türl akim projelerini kesinlikle yunanistan a baglamayin bulgar üzerinden kosova bosna vs diye gidilsin ama yunan a baglamayin ki TÜRKIYE ile ugrasmanin bedeli ni anlasin görsün baglamayin ki yarin kaimiza diz cökürp yalvarsin adi ler
    Cevapla
  • Neden Pahalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Devletin geliri gideriyle orantılı olarak vergi ile sağlanmaktadır. Savunma harcamalarında azalma olduğu zaman vergilerde bir azalma, dolayısıyla akaryakıt ve gaz daki vergilerde azalacaktır.
    Cevapla
  • Defe 4 yıl önce Şikayet Et
    Suriye petrolide turkiyeden geçebilir ilerde pkk yoğ hariç
    Cevapla
  • Damar 4 yıl önce Şikayet Et
    He he sana 5milyon suriyeli kaldi petrol olmalarini bekle.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Aç tavuk kendini buğday ambarında misali.Amerika yedirmi sana o petrolü.Ajda gibi türkü söylersin aman petrol canım petrol.
    Cevapla
  • Misafir 4 yıl önce Şikayet Et
    Yüce Allah (c.c.) senden ebediyyen razı olsun ey Reis...
    Cevapla
  • Damar 4 yıl önce Şikayet Et
    Azeri doğalgazının başka biryerden avrupaya gidebilme alternatifi varmı ?neyin coşkusu bu .sadece coğrafi bir üstünlük .tekrar soruyorum bu dogalgaz bizde neden pahalı?
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Damar efendi, O vergiler etrafımız ateş çemberi iken bizim Türkiye olarak refah içinde yaşamamızın içinde. Lüks arabalarımız, pahalı telefonlarımız.
    Cevapla
  • Damar 4 yıl önce Şikayet Et
    Yuzde ucyuz vergi vatandaşı senin gibi olanlara revadır.vergiler nerede ayri soru
    Cevapla
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu sana paradan daha önemli olan stratejik üstünlük veriyor. İŞTE BUNA SEVİNİYORUZ. Anadolu bedavadan yurt edilmedi, bunun için bedel ödüyoruz, bu bazen şehadet bazen de vergi olarak. Tek derdin cebindeki para. Bugün Türkün bayramıdır...
    Cevapla
  • Efem 4 yıl önce Şikayet Et
    Aynı chp gibisin, sevinilecek günde moral bozuyorsun. Bu ülke hepimizin ve vergisiz devlet olmaz. Biz ticaret fazlası veren Almanta değiliz.
    Cevapla
  • Tosun 'a 4 yıl önce Şikayet Et
    O zaman hat burdan gecti diye ovunmeye ne gerek var
    Cevapla
  • Tosun 4 yıl önce Şikayet Et
    Hat buradan geçti diye sana bedava mı olacak? Gaz avrupada kaç eu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle