Tüm çalışanları ilgilendiren yıllık izin kararı!

Yargıtay, izin parasını almak için tek yolun ya istifa etmekten geçtiğini ya da işten çıkarılmak olduğuna dair karar verdi.

Tüm çalışanları ilgilendiren yıllık izin kararı!
Tüm çalışanları ilgilendiren yıllık izin kararı!
GİRİŞ 26.11.2019 10:38 GÜNCELLEME 26.11.2019 10:38
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar geçtiğimiz günlerde Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nden geldi. Yüksek mahkeme, bir işçinin yıllık izin ücretini alabilmesi için ya istifa etmesi ya da kovulmasının şart olduğuna hükmetti. Emsal kararla birlikte iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmış oldu.

 

 

Yıllık izinlerini almaları konusunda işçilere nasıl bir yol izleyeceklerini anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgün Erdursun, "İşçilerin birikmiş yıllık izinleriyle alakalı Yargıtay'dan içtihat metni niteliğinde bir karar çıktı" dedi.

Geçtiğimiz günlerde bir işçi-işveren arasındaki yıllık izin anlaşmazlığına el koyan Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yıllık izin ücretinin tahsil edilebilmesi için iş akdinin herhangi bir sebeple işçi ya da işveren tarafından feshedilmesi gerektiğini hüküm altına aldı. Yargıtay kararında şöyle denildi:

"4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı olup olmadığının önemi bulunmamaktadır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü, işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile ispatlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir. Bahse konu davada davalı tarafça yıllık izin defteri veya eşdeğer bir belge sunulmadığına dikkat çekilen kararda, bilirkişi raporunda; davacının 6 yılı aşkın çalışması nedeni ile hak kazanmış olduğu yıllık izin ücreti toplam 90 gün üzerinden hesaplanmış, işverence yapılan yıllık izin ücreti ödemesi hesaplanan alacaktan mahsup edilmiştir. Mahsup işlemi yerinde ise de, davacının 6 yılı aşkın çalışma dönemi boyunca hiç yıllık izin kullanmadığının kabulü hayatın olağan akışına aykırıdır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca hakimin davayı aydınlatma ödevi kapsamında davacıya bu çalışma dönemi boyunca yıllık izin kullanıp kullanmadığı hususu açıklattırılarak, davacının beyanı ile birlikte tüm deliller birlikte değerlendirilmek suretiyle karar verilmesi gerekirken, eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

KAYNAK: AA, İHA
YORUMLAR 9
  • birisi 4 yıl önce Şikayet Et
    burada işverenler karlı duruma geçemekteler. çünkü yıllık ücretli izin kullanırken işçinin hem sigortası devam etmekte hem de iznini haftalık 6 gün üzerinden yapmaktadır. hafta sonu ücretleri otomatik hak edilmektedir. yargıtay verdiği kararı hakkaniyet ölçüsünde tekrar gözden geçirmelidir.
    Cevapla
  • Yami 4 yıl önce Şikayet Et
    Yargıtay bi ona el atmamıştı iyi oldu. İşveren ve işçi anlaşıyorlarsa size ne? İster parasını alır ister izne çıkar.
    Cevapla
  • aozn 4 yıl önce Şikayet Et
    Anlaşamaynlar için zaten bu karar.
    Cevapla
  • hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    işciler çok yalan söylüyorlar işde çalişırken iyi çıkınca bütün düşmanlıklarını sergiliyorlar.iş verenin ihmalkarlığı dahada beter işin içinden çıkılmıyor.bu işe devletimiz el atmalı cezalar hep iş verene işci yalan söylüyorsa bir yaptırım olmalıki her önüne gelen para alacam diye zıplıyor.av.larda teşfik ediyor.kendilerine pay çıkarıyorlar.ekonomi bozuluyor düşünün biryerde 5 kişi çalışıyor. 5 kişinin tazminatını o iş yerini satsan ödeyemesin. hesap açık.
    Cevapla
  • ali 4 yıl önce Şikayet Et
    İsmail beye Sen önce bir hesap kitap öğren sonra iş kanununa bak ondan sonra varsa kanuna hesaba kitaba aykırılık öyle hakaret edersin. İş Kanununa göre 1-5 yıl arası hizmeti olanların yıllık izinleri 14 gün. 14*5=70 yapar. 6. yılın iznide 20 gün olursa toplamda 90 günlük izin hem kanuna hemde matematiğe uygun olur. Senin hesabın nasıl hesap anlamadım. 6 yıl 20 şer gün den bile hesaplansa 120 gün yapıyor 180 günü nasıl buldun ilginç doğrusu
    Cevapla
  • mehmet berber o 4 yıl önce Şikayet Et
    o zaman çalıştırma adam yemiyorsa
    Cevapla
  • İSMAİL 4 yıl önce Şikayet Et
    DEMİ İŞVEREN HERKESİN HAKKINI VERİR GÖZETİR İZİNİNİ VAKTİNDE KULLANIRIR BİR DE ADAMLARI SİGORTASINI GÜNÜNÜ GÜNÜNE YATIRI olum sen efsane olmasın gazoz oluırsun işçi haklı izin kullandırdıysan belgesini vereceksin. 6 yıl diyor 90 gün mala bak 6 yıl 20 şer günde 180 gün eder.
    Cevapla
  • zonguldak 4 yıl önce Şikayet Et
    patronum iş verenim diye geçinen biri bunlara da katlanacak. yok diyorsa gidip bir yerde işçilik yapacak.
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 4 yıl önce Şikayet Et
    iyi niyet karşılıklıdır, sen çalışanına insan gibi davran ki oda sana düşman gibi olmasın, unutma vakar ile kibir farklı şeylerdir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle