Popüler hale geldi! İsraf 100 milyar TL'yi aştı

Son zamanlarda popüler hale gelen serpme kahvaltı ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Tüketiciyi Destekleme Derneği (TÜKDES) Genel Başkanı Süleyman Bakal, yıllık israfın 100 milyar lirayı geçtiğini söyledi.

Popüler hale geldi! İsraf 100 milyar TL'yi aştı
Popüler hale geldi! İsraf 100 milyar TL'yi aştı
GİRİŞ 15.11.2019 12:20 GÜNCELLEME 15.11.2019 12:21
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Son dönemde yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle birçok gıda israf ediliyor. Günün erken saatlerinde başlayan kahvaltı hizmetleri, birçok mekanda akşama dek sürüyor. Sınırsız çay seçeneğinin müşterileri çektiği serpme kahvaltıda gelen zeytin, peynir, reçel, bal, kaymak, kızartmalar, domates, salatalık ve ekmek gibi pek çok gıda tüketilmeden kaldırılıyor. Yılda 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığını hesaplayan Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), bu miktarın 12 milyon tona denk geldiğini ortaya koydu. Dünyada 67 ülkenin yer aldığı gıda kaybı ve israf başlığı altında yapılan çalışmada Türkiye 65’inci sırada bulunuyor.

 

 

Eskişehir’de bulunan TÜKDES Genel Başkanı Süleyman Bakal, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İsrafın 100 milyar lirayı aştığını vurgulayan Bakal, "Öncelikle serpme kahvaltı konusunda birkaç madde öne çıkıyor. Birincisi israf, ikincisi serpme kahvaltının bulaşığının çok olması ve üçüncüsü de tüketilmeyen gıdaların daha sonra ne yapıldığı. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı serpme kahvaltıda israfın yıllık 100 milyar lira olduğunu açıkladı. Biz israfın 100 milyar liradan daha fazla olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

"SERPME KAHVALTIDA MUTLAKA AYRI AYRI FİYATLANDIRMA OLMALI"

 

 

Serpme kahvaltı kültüründen kaynaklanan israfın önlenebilmesi için önerilerde bulunan TÜKDES Genel Başkanı Bakal, "İsrafın önlenebilmesi için serpme kahvaltı uygulamasından işletmeleri ve tüketicileri vazgeçmeye davet ediyoruz. Serpme kahvaltıda mutlaka ayrı ayrı fiyatlandırma olmalı. Tüketiciler tükettiği ürün miktarınca ücret ödemeli. Örneğin tüketici patates kızartması istiyorsa 1 lira, zeytin istiyorsa 1 lira, reçel istiyorsa 2 lira gibi fiyatlandırma yapılmalı. Tüketici 5 liraya da 10 liraya da kahvaltı yapabilmeli.

İsteyen tüketici eğer tüketebiliyorsa fiyatını ödemek şartıyla 20 liraya da kahvaltı yapabilmeli. Bu şekilde olursa tüketici hem tüketebileceğinden fazla ürün almaz hem de israf olmaz. Kahvaltı israfının su ve elektrik gibi temel ihtiyaçlarda yapılan israfa yaklaştığını görüyoruz. Toplumda tüketimden haz alma dönemi başladı. İnsanlar kendilerini tükettikleri kadar değerli buluyorlar, tükettikleri kadar önemli buluyorlar. Aslında insana değer katan tüketmek değil üretmektir" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 18
  • Frt ysr 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne ısrafı? Siz o serpme kahvaltıdaki gıdaların atıldığını mı sanıyorsunuz? Geri dönüşümlü onlar. Bir sonraki müşteriye
    Cevapla
  • Şakir 4 yıl önce Şikayet Et
    İsrafta 67 ülke içinde 65. olacaksın ve mülteciler rızkımızı yiyor diye veryansın eseceksin.Vay müslüman vay Bu haldeysek ancak Allahın lütfüdur
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede fakir adam yok doyumsuz ve lüxünden taviz vermeyin adam var bilinki ekonomi çok kötü etrafımda fakir insanların durumu iyi değil diyorsa o kimsenin durumu çok iyidir ve algı operasyonu yapıyordur.O kişinin etrafında ve oturduğu mahalleyle uçurum olmasında tezatlık vardır.
    Cevapla
  • Asri 4 yıl önce Şikayet Et
    Otellerede el atilsin, Sadece bol miktarda döviz girsin diye milyarlarca liralik israf yapiliyor tatil beldelerinde
    Cevapla
  • Elif bilir 4 yıl önce Şikayet Et
    Otelleride yasaklayin dünyanin en büyük turizm israfi yemeklerde bizde. Hepsi dahil tatiller yapilmamali, Ben dünyada amerikadan avrupadan asyadan her tarafina gittim seyahat ettim ama hiç bir yerde hepsi icinde bir saçma sistem görmedim bizdeki gibi, en fazla kahvalti dahil oluyor hepsi bu kadar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle