Annelere aylık 1300 TL çocuk bakım desteği başvuruları devam ediyor!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından çalışan annelere çocuk bakım desteği veriliyor. SGK Avrupa Birliği desteği ile kadınlara 32 aya kadar ayda 1300 TL çocuk bakım desteği sağlıyor. Peki başvurular nasıl yapılacak?

Annelere aylık 1300 TL çocuk bakım desteği başvuruları devam ediyor!
Annelere aylık 1300 TL çocuk bakım desteği başvuruları devam ediyor!
GİRİŞ 15.11.2019 09:26 GÜNCELLEME 15.11.2019 09:26
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kadın istihdamını artırmak amacıyla yeni bir pilot çalışma hayata geçiriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Avrupa Birliği desteği ile İstanbul, Ankara ve İzmir'de 3 bin 700 kadına çocuk bakım parası verecek. Çalışan Anne Desteği için ön kayıtlar e-devlet şifresi ile sgkegitimlibakici.org veya www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden gerçekleştirilecek. Kesin kayıt ise 26 Kasım'da yapılacak. Çalışan anneler için söz konusu destek kapsamında ayda 1300 lira (200 Euro), engelli çocuğu olan annelere ise ayda 1625 lira (250 Euro) ödenecek.

 

BAKAN AÇIKLAMA YAPTI

Bakan konu ile ilgili "Projemize, Ankara, İstanbul ve İzmir'de çocuğuyla birlikte ikamet eden, sigortalı işçi statüsünde tam zamanlı çalışan, 0-24 aylık çocuğu olan ve 0-36 ay çocuk bakımını kapsayan eğitim aldığını diplomayla veya İŞKUR, Mesleki Yeterlilik Kurumu ya da Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika ile ispatlayan bakıcı istihdam eden anneler başvurabilecek. Çalışan anne desteği kapsamında aylık yaklaşık 1300 lira (200 avro), engelli çocuğu olan annelere ise aylık 1625 lira (250 avro) civarında mali destek sağlanacak. Bu destek anneler üzerinden belgeli bakıcılara aktarılacak. Proje desteği 3 yıl devam edecek" ifadeleri ile projeyi açıklamıştı.

 

Öncelikle Ankara, İstanbul ve İzmir'de Uygulanacak

İlgili proje kapsamında şimdilik sadece Ankara, İstanbul ve İzmir illerinde uygulamaya konulacak olan projenin daha sonra farklı illerde de uygulamaya konulması bekleniyor. Ankara, İstanbul, İzmir'de 0-24 aylık çocuk sahibi olan sigortalı annelerin yararlanabileceği projeyle, 3 bin 700 anneye bakıcılara aktarılmak üzere her ay 1300 lira çocuk bakım desteği verilecek.

BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

• Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-24 ay aralığında (24 üncü ay dahil) çocuğunuzun olması, 

• Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz, 

• Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz (Çocukla annenin ikametgahı aynı olmalıdır), 

• Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız, 

• En geç kesin kayıt tarihi itibariyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve sigortalı olarak (SGK’ya devri yapılmayan banka sandıklarına tabi olanlar hariç tüm 5510 sayılı Kanun kapsamındaki 4/a sigortalılar) tam zamanlı çalışıyor olmanız (SGK’ya her ay 30 gün prim bildirimi yapılması gerekmektedir.), 

• Bir eğitimli çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırıp çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmanız, 

• SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız, 

• Bakıcınızın ücretini en az asgari ücret düzeyinden ödemeniz ve

• Proje kapsamında bakıcı olarak çalışmamanız gerekmektedir.

• Her anne sadece 1 çocuğu için destek ödemesi alabilir.

ÖN BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

13 Kasım 2019 tarihinden itibaren www.sgk.gov.tr internet adresi üzerinden “Ön Kayıt” yapmalısınız.

Ön kayıt yaptırmadan önce, sizin ve çocuğunuzun Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemindeki adres bilgilerinizin güncelliğinden, çocuğunuz ile aynı adreste göründüğünüzden ve ikametgâhınızın başvuru yapacağınız ilde olduğundan emin olunuz. Sistem, sizden ön kayıt sırasında kesin kayıt randevusu oluşturmanızı isteyecektir, istemediyse “yedek listedesiniz” demektir. Bu durumdaki annelerimiz, daha sonra boşalan kontenjan olması durumunda, ilan ve SMS yoluyla bilgilendirilerek davet edilecek, sırayla ve kontenjanlar dahilinde kesin kayda alınabilecektir.

e-Devlet şifreniz yoksa ön kayıt gününden önce şifrenizi almayı unutmayınız. 

Ön kayıt yaptırdığınızda sistem üzerinden kesin kayıt yaptıracağınız randevu tarihi ve yeri belirlenecektir. Lütfen belirtilen tarih ve saatte belirtilen adrestte olunuz.

İşsiz olduğunuz dönemde de Projeye ön kayıt yaptırabilirsiniz. 

Ön kayıt yapabilmeniz için yukarıda belirtilen Proje illerinden birinde ikamet eden ve e-devlet şifresine sahip bir anne olmanız gerekmektedir. Unutmayınız, ön kayıt sadece internet üzerinden yapılabilir.

KESİN KAYIT AŞAMASI

Kesin kayıt öncesi 4/a sigortalısı olarak bir işverenin yanında çalışmaya başlamış olmanız şarttır.

Yani, çalışmaya başladığınıza dair işe giriş bildiriminizin, kesin kayıt randevu gününden en geç 1 gün önce, işvereniniz tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na yapılmış olması gerekmektedir. Kesin kayıt için, size ön kayıt aşamasında bildirilen tarih ve saatte belirtilen adrese gelmeniz gerekmektedir.

Ofisimize geldiğiniz zaman öncelikle evraklarınız kontrol edilecek, daha sonra kesin kayıt için başvuru masalarına yönlendirileceksiniz. Randevunuza mazeretiniz olmaksızın zamanında gelmemeniz halinde kayıt hakkınız düşecektir.

Ancak, kesin kayıt tarihinde işsiz olmanız nedeniyle kesin kaydınızı yaptıramamanız durumunda yine de ofisle iletişime geçiniz. İlerleyen zamanlarda iş bulmanız halinde, Proje ofislerine dilekçe vererek durumunuzun yeniden değerlendirilmesini talep edebilirsiniz.

Kesin kayda gelirken artık çocuğunuz için eğitimli bir bakıcı bulmuş olmanız gerekmektedir. Size verilen kesin kayıt tarihinde çocuk bakıcınızı Ek 9 kapsamında tam zamanlı olarak sigortalı yapmalısınız.

KESİN KAYITTA İSTENEN BELGELER NELER?

Kesin kayıt aşamasında;

• İmzalı Ön Kayıt Başvuru Formunuz (Ön kayıt işlemini tamamladığınızda oluşacak formun çıktısını alıp sizin ve bakıcınızın imzalaması gerekmektedir.),

• Banka Muvafakat Formunuz (Türkiye Halk Bankası nezdinde adınıza ve çocuk bakıcınızın adına açılan hesaplara ilişkin),

• Taahhütname,

• Siz ve çocuk bakıcınız tarafından doldurulmuş ve imzalanmış Ek-9 Kayıt Formu (Bakıcınızı sigortalı çalıştırmaya başlayabilmeniz ve SGK’ya kaydını yaptırmanız için gerekli form),

• Çocuk bakıcısının 0-36 ay çocuk bakımı alanında İŞKUR, MYK, MEB ya da okullardan almaya hak kazandığı diploması veya sertifikası,

• Varsa çocuğunuzun özel gereksinim raporu,

• Boşanmış anneler için çocuğun velayet belgesi, talep edilecektir.

İstenen dokümanları sitemizin Doküman sekmesinden görüntüleyebilir ve indirebilirsiniz. Ayrıca gerekli evraklara sgk.gov.tr üzerinden ön kayıt yaptığınız ekranda da “Doküman” sekmesinden ulaşabilirsiniz.

Kesin kayıt için; başvuru yaptığınız ildeki Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne bağlı kayıt ofislerine gitmelisiniz. Son aşamada da Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi Mali Desteğine İlişkin Sözleşme ve Taahhütname belgelerini imzaladıktan sonra tebrikler, faydalanıcı anne olarak Projede yer almaya ve yararlanmaya başladınız. 

YORUMLAR 9
  • Emıne sekercı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yorumunuz 2 oglumda engellı yardım ıstıyorum lutfm sızlerden
    Cevapla
  • Sakaryali 4 yıl önce Şikayet Et
    Bence yanlis proje calisan anneye verecegine calisan babaya verde aile daha rahat gecinsin cocuklarda anne sefkati ile buyusun sayin bakanim
    Cevapla
  • Muhammed 4 yıl önce Şikayet Et
    Hiçbir karşılık beklemeden üstelik hiçbir sosyal güvencesi olmadan insanlığa vatanına ahlaklı terbiyeli evlatlar yetiştiren anneleri ve sıkıntılarını neden gormüyoruz yazık çok yazık o eli öpülesi anneleri de bir nebze görelim ve onlarada bir katkısı olsun devletimizin.
    Cevapla
  • Hasan Hüseyin 4 yıl önce Şikayet Et
    Çooooook yanlış çooook
    Cevapla
  • tuğlu... 4 yıl önce Şikayet Et
    Aman çalışan anneye verin. Ev hanımı avcunu yalasın...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle