Türkiye'ye talep patladı! Para yatırmak için yarışa girdiler

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, yenilenebilir enerji kaynakları alanında yabancı şirketlerin Türkiye’ye yoğun bir ilgisinin bulunduğuna dikkat çekti. Yılmaz, “Birkaç firmanın Türkiye’de yenilenebilir enerji için proje satın aldığını biliyorum. Rüzgar nereye eserse yatırımcı oraya gider” dedi.

Türkiye'ye talep patladı! Para yatırmak için yarışa girdiler
Türkiye'ye talep patladı! Para yatırmak için yarışa girdiler
GİRİŞ 12.11.2019 08:41 GÜNCELLEME 12.11.2019 08:41
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbette yenilenebilir enerjide gelişmeleri değerlendirdi. Gelecek yıl nisanda 2 bin megavatlık rüzgar enerjisi santrali için başvuruları alacaklarını kaydeden Yılmaz, “2019’da rüzgarda ve güneşte yatırımlar iyi bir şekilde devam etti. Geçen yıl rüzgarda 4 bin megavatlar civarındaydık, şimdi ise 7 bin megavatlar civarındayız. Güneşte çatı hariç 7 binlere vardık. Şimdi güneşte çatı da başlayacak. Çatıda maliyetler düştüğü için ekonomik olarak geri dönüşümü hızlanacak. Dolayısıyla teşviksiz yatırımlar için de ciddi talep var. Gelecekte ben yenilenebilir enerji yönünden Türkiye’nin çok hızlı bir şekilde hamle yapacağını düşünüyorum” diye konuştu.

 

 

YABANCI İLGİSİ YOĞUN

Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarına yabancı yatırımcının ilgisinin had safhada olduğunu anlatan Yılmaz, “Yabancı yatırımcı Türkiye’de yenilenebilir yatırımlara yoğun ilgi gösteriyor. Birkaç firmanın Türkiye’de yenilenebilir enerji için proje satın aldığını biliyorum. Rüzgar nereye eserse yatırımcı oraya gider” dedi.

 

 

YEKDEM’DE FİYATLAR DEĞİŞECEK

2020’nin yatırımların çok hızlandığı bir yıl olacağına vurgu yapan Yılmaz, “Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) 31 Aralık 2020'de sona erecek. Herkes ne yapıp edecek, yatırımlarını 2021 yılına kadar bitirecek” diye konuştu.
 


YEKDEM’in uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin Yılmaz, şunları kaydetti: “YEKDEM’in uzatılmasına yönelik çalışmalar var ancak fiyatlar değişecek. Bu fiyat yaklaşık 10 sene öncesinin şartlarına göre belirlenmişti. Dolayısıyla 10 sene öncesine göre ciddi maliyet ucuzlamaları oldu. Zaten yatırımcılar da bunu bekliyor. ‘Teşvik olsun, bu fiyatlarda olmasın’ diyorlar. Ben de teşvike yatırımcıların ihtiyaç duyacağı kanaatte değilim. Piyasada aynı şartlara veya daha iyisine satabilecek. 5 sene öncesine kadar kimse bu teşvike müracaat etmiyordu. Çünkü teşvikli fiyatların üzerinde piyasada satılabiliyordu. YEKDEM uzatmayla ilgili nihai yetki EPDK’da değil. EPDK çalışmaları yaptı, istişare yaptı, görüşlerini verdi. Belki de ondan önce yerli teşvik katkısı meselesi var. Belki o çerçevede adım atılır. Yatırımcıların ona da ilgisi olabilir. Yerli katkı düzenlemesi, Kanunu düzenleme olacak. O desteğin tatmin edici olacağını düşünüyorum.”


“Yerli katkı TL mi olacak” şeklindeki soruya Yılmaz, “Yatırımcı her zaman yatırımını garanti altına almak ister. Düzenleyiciler olarak bizim görevimiz ortak noktada buluşturmak. Hem yatırımcıyı hem tüketiciyi memnun etmek gerekir" dedi.

YORUMLAR 9
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat teknoloji çöplüğü olmayalım.
    Cevapla
  • Mahmut Akar 4 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar dolar -yuro bankanotlarıyla bizlerden kalıcı değerleri satın alıyorlar? Olacak şey mi bu?
    Cevapla
  • Hayırlısı 4 yıl önce Şikayet Et
    Yabancıyı boş verin bende vatandaş olarak az da olsa bu pastadan pay istiyorum. Bir miktar yastık altında param var hangi sektöre giyeceğim önümü görebileceğim bir kazanç istiyorum ama faiz ve dövizde kalmak istemiyorum biçare kaldık böyle bir projeye yatırım yapılır devlet yolyordam gösterse elimizden tutsa biz de paramızı devlet güvencesiyle kazansak
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşim çatıya ve ev cephesine yaptırabilirsin. Kendi elektrik ve ısınma ihtiyacını karşılarsın.Yalnız %60-70 yerliliğe ulaşan firmalarımızı tercih etmen memleket faydasına olur.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Dikkat teknoloji çöplüğü olmayalım.
    Cevapla
  • ihsan 4 yıl önce Şikayet Et
    ilk kömürü değerlendirelim ucuz.
    Cevapla
  • Mehmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıntı yok ,değerlendiriyoruz zaten .Devlet teşvik bile veriyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle