Irak, Türkiye'yi alternatif görüyor

Irak petrolünün yüzde 60'ına ev sahipliği yapan Basra'da artan protestolar ve Arap Körfezi'nde yaşanan gerginlikler Irak'ı petrol ihracatı için Türkiye ve Ürdün gibi farklı rotalara yönlendiriyor.

Irak, Türkiye'yi alternatif görüyor
Irak, Türkiye'yi alternatif görüyor
GİRİŞ 11.11.2019 12:00 GÜNCELLEME 11.11.2019 14:31
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ankara-Bağdat arasındaki enerji ilişkileri, Türkiye'nin 25 Eylül  2017'deki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunda Bağdat yönetiminin yanında yer almasıyla hızlanarak yeni bir döneme girdi.

Arap Körfezi'nde yaşanan gerginliklerin ülke petrolünün uluslararası pazarlara ulaştırılmasını sekteye uğratmasından endişelenen Irak, Basra petrolü için alternatif ihracat güzergahlarına ihtiyaç duyuyor.

Suriye'nin, güvenlik sebebiyle yatırım için uygun bir tercih olmadığı dikkate alındığında, Türkiye ve Ürdün, Basra için yeni güzergahlar olarak ön plana çıkıyor.

Irak Petrol Bakanı Danışmanı Falah Jassim Alamri, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, ülkenin petrol ihracatı ve Türkiye ile kurulmak istenen enerji koridoruna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bağdat'ın temel hedefinin, petrolün ülkeden çıkış noktalarını artırmak  olduğunu ifade eden Alamri, ihracat kaynaklarının ve güzergahlarının çeşitlendirilmesinin Irak'ın ihtiyaçlarına, siyasi ve ekonomik durumuna ve boru hatlarının güvenliğinin sağlanmasına bağlı olduğunu anlattı.

Alamri, Irak'ın petrol ihracatı için ilk rotasının Arap Körfezi olduğunu ancak her zaman esnekliğe ihtiyaç duyan ülkenin Türkiye ve Ürdün ile  kurulacak enerji koridorlarına büyük önem verdiğini kaydetti.

Petrol açısından zengin olan Basra'da ihracat için gerekli planlar ve  projeler arttıkça bölgenin gelişimi ve güvenliğinin de sağlanacağını vurgulayan  Alamri, "Türk yatırımcıları Basra'dan Ceyhan'a uzanacak boru hattı projeleri,  stratejik boru hatlarının rehabilite edilmesi gibi Basra'yı kalkındıracak  yatırımlar yapmaya davet ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin Irak enerji sektöründe birçok projede yer aldığını  anımsatan Alamri, "Türkiye, Irak'taki en büyük yatırımcılar arasında yer alıyor.  Irak'ta tüm yabancı yatırımcılar birbiriyle yarışıyor. Basra başta olmak üzere  özellikle enerji alanında Çinli şirketler artık önde geliyor. Çin'i İngiliz,  Güney Koreli ve Rus şirketler takip ediyor." ifadelerini kullandı.

IRAK PETROL ÜRETİMİNİ 2030'DA İKİ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYOR

3 milyon varili Basra'dan olmak üzere günlük ortalama 3,5 milyon varil  petrol üretimi gerçekleştiren Irak, üretimini 2030'da iki katına çıkarmayı  hedefliyor. Bu hedefe paralel olarak Bağdat yönetimi, ülkenin güneyindeki Basra bölgesinde 5 dev petrol sahasını geliştirmek için 2019 başında yaklaşık 7 milyar  dolarlık bir yatırım bütçesi ayırdı.

Öte yandan, 1 Ekim'de başlayıp ülke geneline yayılan hükümet karşıtı gösteriler, petrol ticareti başta olmak üzere ülke ekonomisine ağır maliyetler oluşturuyor. Irak'ın Körfez'e açılan limanı Um Kasr'ın göstericiler tarafından kapatılmasıyla ülkenin ithalat ve ihracat faaliyetleri zarara uğradı. 

Petrol kuyularının tehdit edilmesi, limanlara giden yolların kapatılması ve ticari mal girişlerinin aksamasının fiyat artışına neden olduğunu belirten Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, ülkenin milyarlarca dinarlık zarara uğradığını belirterek, göstericilere hayatın normale dönmesi için çağrı yapmıştı.

 

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • E DADAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    ırak diye biryer varmı terörörgütü ABD elkoydu siz namusunuzu koruyun önce
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    İlk yapılması gereken ABD başta olmak üzere Bütün Dış ülkelerin Askerleri IRAK Toprağından çıkması ... Ve Yeni Anayasa yapılması ... İç güvenliği Türkiye ve Çin yapması ...
    Cevapla
  • BiR G@Rio 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne çini kardeşim cahil cahil konuşmayın siz KOMİNİST ZULMUNU BİLİRMİSİNİZ Adamlar iskal erikleri Uygur devletine 5 milyon Çinli yerleştirdi devvleti iskal eti ve erkekleri hapislere atıp evlerine devlet tarafından adam gönderiliyor isminde aktaba uyum projesiymis evin. Hanımı den 1 m daha fazla uzaklasamaz gecede onunla aynı yatakta yatıyor ZALİMLER adam 10 m cinliyi Irak'a getirse yerlestirse ırak değil Çin ile komşu olcaz 1 milyar cinliyle savasman istermisin? Çini çin sedinin arkasına sokmak lazım CİN MALİ ALMAYİN
    Cevapla
  • Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    İLK Yapılması gereken ÇİN Anlaşması ile 1.Bütün DIŞ Güçlerin Askerleri, Ülke Dışına çıkması ... 2.Güvenliği ÇİN Ve Türkiye Askeri tarafından Sağlanması , 3. IRAK YENİ ANAYASASI. oluşturması ... 4. Petrol Hattı ve Sevkiyatı Türkiye üzerinde yapılması ...
    Cevapla
  • Trabzon 4 yıl önce Şikayet Et
    Irak gün gelecek ne olur gel petrol işlet bizi adam et Türkiye diyecek. İran israil Amerika Avrupa Rusya artık bıktık diyecek....
    Cevapla