Düşük maaşta işçiye mesaj patrona ise mektup yollanacak

Her 3 çalışandan 1’inin kaydının olmaması üzerine ekonomi yönetimi çok sayıda tedbir ve önlemin yer aldığı plan için çalışmalara başladı. Bu kapsamda kayıt dışının yoğun olduğu sektörler mercek altına alınarak sahada denetim yapan personel sayısı arttırılacak.

Düşük maaşta işçiye mesaj patrona ise mektup yollanacak
Düşük maaşta işçiye mesaj patrona ise mektup yollanacak
GİRİŞ 08.11.2019 09:12 GÜNCELLEME 08.11.2019 09:12
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

Kayıt dışı çalışanların sayısı her ne kadar geçtiğimiz yıllara göre ciddi anlamda gerilese de halen istenilen seviyede değil.

 

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan son Hanehalkı İşgücü İstatistikleri'ne göre bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 1,7 puan artarak yüzde 36'ya yükselmiş durumda.

Bu da her 3 çalışandan birinin kayıt dışı çalıştığı anlamına geliyor. Söz konusu rakam ile istihdam edilen yaklaşık 29 milyon kişi üzerinden yapılan hesaplamada 10 milyona yakın kişinin kayıt dışı çalıştığı ortaya çıkıyor.

 

İşte bu yüzden ekonomi yönetimi çalışma hayatındaki kayıt dışılığın önüne geçmek için bir dizi önlem ve tedbirin yer aldığı planı devreye almak için harekete geçti.

DENETMEN SAYISI ARTIYOR

Bu kapsamda ilk atılacak adım ise sosyal güvenlik sistemleri üzerinden yapılan denetim uygulamalarının geliştirilerek çeşitlendirilmesi olacak. Ayrıca kurumda görev yapan sosyal güvenlik denetmeni sayısı da arttırılarak, denetimler konusunda kurumlar arasında yapılan işbirlikleri daha da kuvvetlendirilecek.

GELİRE ÇAPRAZ SORGU

Öte yandan kayıt dışının yoğun olduğu alanlarda ise Gelir İdaresi Başkanlığı ile birlikte ortak denetimler gerçekleştirilecek. GİB'ten alınan işletmelere ait matrah bilgileri SGK'nın kayıtları ile karşılaştırılıp riskli olduğu belirlenen iş yerleri tek tek nokta atışı denetime tabi tutulacak.

Her sektör için aynı yöntem de izlenmeyecek. Kayıtlı istihdamın arttırılmasının güç olduğu sektörler ayrıca belirlenerek, bu sektörlerin özelliğine uygun kayıt altına alma uygulamaları geliştirilecek.

KAYITLI İSTİHDAMA TEŞVİK

Kayıt dışının yoğun olduğu inşaat ve turizm sektörleri ile küçük ölçekli işletmelere yönelik ise kayıtlı istihdamı özendirici politika ve uygulamalar geliştirilmesi için yapısal düzenlemeler gerçekleştirilecek. Bu alanlarda yıl içerisinde risk analizi yapılarak denetim ve rehberlik faaliyetleri de planlanacak.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Küçük ölçekli işletmelerde kayıtlı istihdamın teşviki amacıyla TESK ve TOBB’dan da destek alınacak. Bu kurumlarla yapılan işbirliği sonrası belirlenen illerde bilgilendirme ile farkındalık faaliyetleri gerçekleştirilecek ve 2019 yıl sonuna kadar ülke genelinde ilgili taraflara sosyo kültürel kanallar da kullanılarak sosyal güvenlik hak ve hükümlülükleri hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapılacak.

Ayrıca Kayıtlı Kadın Girişimciliğin ve Kadın İstihdamının Arttırılması ve Sürdürülmesi Projesi de (WOMEN-UP) hayata geçirilecek.

MAAŞI AZALAN ÇALIŞANA MESAJ

Plan kapsamında atılacak adımlardan en önemlisi ise özel sektörde çalışan sigortalıların prime esas kazancına yönelik olacak.

Sigortasız yani kayıt dışı çalıştırılmadan sonra çalışanların en büyük sorunu olarak da bilinen asgari ücretten yüksek ücret aldığı halde, işveren tarafından haberli ya da habersiz habersiz düşük ücret üzerinden sigortalı gösterilmesine karşı çalışan bilgilendirilecek.

İŞVERENE UYARI MEKTUBU

Yapılan analizler sonucunda doktor, mühendis, avukat, sporcu ve öğretmen meslek gruplarındaki sigortalıların kazançlarında eksik bildirdiği tahmin edilen işverenlere yönelik uyarı amaçlı mektup gönderilecek.

Bu kapsamda mağdur olan çalışanlara da elektronik ortamda bilgilendirme yapılacak.

ÇİFTÇİ VE MEVSİMLİK İŞÇİYE ÖZEL PRİM ÖDEME TAKVİMİ

Çiftçiler ve mevsimlik tarım işçileri gibi yılın belli dönemlerinde gelir edenlere yönelik özel prim ödeme takvimleri çıkarılacak.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik ile tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar ile tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların prim ödeme süreleri hasat dönemlerine göre yeniden belirlenecek.

KAYNAK: YENİŞAFAK
YORUMLAR 51
  • Can Ahmet 4 yıl önce Şikayet Et
    Az maaş alana değil işsiz olana mesaj gönderilsin, işin var mı? Açmısın tokmusun diye sorulsun, iş verilsin iletin lütfen bunu biz ulaşamıyoruz siz ulaştırın bari!
    Cevapla
  • Vatandaş 4 yıl önce Şikayet Et
    Dükkanları teftiş ederseniz daha isabetli olur. Bir çok tekstil atölyesinde mesela asgari ücret bile vermiyorlar insanlara. Sigortasız bir şekilde çalışıyor insanımız. Adeta kölelik düzeni kurulmuş, insanların emekleri suistimal ediliyor. Denetim falan yok.
    Cevapla
  • CAN AHMET 4 yıl önce Şikayet Et
    Düşük maaşlı olana değil, bir sürü işsiz insan var onlara baksınlar iş imkanı versinler, düşük maaşlı maaş alıyor işsizlere iş verin de maaş alsınlar iki yıl oldu işsizim.
    Cevapla
  • Asil 4 yıl önce Şikayet Et
    Marsta mi yaşıyorsun sen iki yıldır işsiz arkadaş
    Cevapla
  • Şahan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm olmadan vatandaş sağlıklı düzgün binada yaşamadan bu çalışmalar boş, bizim sorunumuz sistemsizlik sistem yok, iş verenler üç kuruş kazanınca kendini kaybediyor. Kazancın bir bölümünü işi yapanlarla, paylara bölse sistemli çalışsa hem mutlu hem de huzurlu olacak yükü paylaşacak daha hızlı daha sağlıklı büyüyecek, ömrünü pişmanlık ve memnuniyetsizlik sarmalından kurtaracak. Eğitim şart dedikleri bu anlattıklarım, Anlayana !
    Cevapla
  • A.Numan KARATAŞ 4 yıl önce Şikayet Et
    denetim kurumları ortak calışmalı bir polis taksi cevirdiginde sigortayada bakmalı maliyeci aynı sekilde hem zamandan tasaaffruf hem elemandan tasarruf edilir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle