Piyasalar ‘ABD yaptırımı’nı pas geçti

ABD Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye yaptırım tasarısını onaylamasının piyasalardaki etkisi sınırlı oldu.

Piyasalar ‘ABD yaptırımı’nı pas geçti
Piyasalar ‘ABD yaptırımı’nı pas geçti
GİRİŞ 31.10.2019 08:55 GÜNCELLEME 31.10.2019 09:28

TL dün değer kazanırken, Borsa İstanbul’da seans sonu kar satışları nedeniyle yüzde 1.1 kayıp yaşandı. ABD Temsilciler Meclisi önceki gün, 1919 olaylarını soykırım olarak tanıyan ve Türkiye’nin terör hedeflerine yönelik Barış Pınarı Hârekatı nedeniyle yönetimin, Türkiye’ye yaptırım uygulamasını öngören iki tasarıyı kabul etmişti. 

 

 

Karar sonrası gün içinde 5.77 lirayı aşan dolar daha sonra düşüşe geçerek 5.71 liraya kadar indi. Dolar günü yüzde 0.44 düşüşle 5.7120 liradan kapattı.

Integral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, “ABD’den gelen açıklamalar biraz endişe verici olmasına rağmen kurun tepkisi sınırlı kaldı. Bunun da henüz Trump tarafında sessizlik olmasından kaynaklandığını düşünüyorum” dedi. Bu arada piyasalar dün  Amerika Merkez Bankası FED’in faiz kararına odaklanırken bugün ise gözler Merkez Bankası’nda olacak. Merkez Bankası (TCMB) bugün yılın son ‘Enflasyon Raporu’nu açıklayacak. 

 

 

UYSAL SUNUM YAPACAK

Rapor kapsamında Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal bir sunum gerçekleştirecek. Merkez Bankası’nın hali hazırda yüzde 13.9 olan yıl sonu enflasyon tahminini, enflasyonda sağlanan beklenti üzeri düşüş ve geçen haftaki 250 baz puanlık faiz indiriminden sonra düşürmesi bekleniyor. 

FED FAİZ İNDİRDİ

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizi oranını 25 baz puan indirerek, yüzde 1,50-1,75 aralığına çektiğini bildirdi. FED, faizlerde 25 baz puanlık indirim yapıldığını açıkladı.  Faiz kararının küresel gelişmeler ve düşük faiz oranları sonucunda alındığı, politika faizi oranının yüzde 1,50-1,75 aralığına çekildiği kaydedildi. FED, 31 Temmuz ve 18 Eylül tarihlerinde, politika faiz oranını 25’er baz puan indirme kararı almıştı. Son kararla Fed bu yıl 3 defa faiz indirmiş oldu.