Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni formül: EYT yasasından kimler yararlanacak?

Milyonlarca kişinin beklediği EYT düzenlemesi için konuşulan formüller henüz yasama çalışmasına yansımadı. Emeklilikte Yaşa Takılanların merak ettiği Finlandiya ve Almanya modeli olmak üzere birçok formül tartışılmaya başladı. Peki EYT için ön görülen sistem nasıl olacak? İşte Emeklilikte Yaşa Takılanları yakından ilgilendiren formülün detayı...

GİRİŞ 28.10.2019 09:31 GÜNCELLEME 28.10.2019 09:31
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

EYT'de son durum gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. 26 Ekim 2019 tarihi itibariyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Finlandiya ve Almanya modeli öne çıkıyor. Fakat geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak yaptığı açıklama ile EYT yasasını bekleyen binlerce kişiye üzücü haberi vermişti. Bakan Albayrak "EYT gündemimizde yok açıklamasında" bulundu. Bir vatandaşın "Cumhurbaşkanım EYT çıkar mı?" sorusuna Erdoğan, "Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" yanıtını verdi.

Yapılan açıklamalara rağmen Emeklilikte Yaşa Takılanlar için yeni formüller ön plana çıkmaya devam ediyor.

ERDOĞAN EYT SORUSUNA CEVAP VERDİ

 

Peki Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için öne çıkan yeni formülü nasıl olacak?

Finlandiya modeli 'kısmı erken yaşlılık emekliliği' olarak geçiyor. Yani kesintili erken emeklilik. Maaşın belli bir miktarı kesilerek daha erken emekli olabilme imkanı sağlanıyor.

Almanya modeli ise emeklilik yaşı 65 ve 67 ancak 63 yaşını dolduran bir kişi kesintili emekliliği kabul ettiği zaman emekli maaşından her ay yüzde 0,3 oranında, yıllık ise 3,6 oranında, 2 yıl için ise 7.2 kesintiyi kabul ettiği zaman emekli olabiliyor. Öne çıkan sisteme göre, emekliliğine kısa bir süre kalan bireylere alınacak maaş için her yıl yüzde 2 daha az maaş veriliyor. 

 

EYT YASASI ÇIKTIĞINDA TÜM BEKLEYENLER EMEKLİ OLACAK MI?

9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olan erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş şartı getirildi. Yani, bir gecede emekli olmak için belirli bir yaşı doldurmak zorunda kaldılar. Ve sorun tam da bu noktada başladı. 1999’da sisteme acil müdahale gerekiyordu ve neredeyse bir gecede şartlar değişti. Sonuçta ‘emeklilikte yaşa takılanlar’ oluştu.

EYT ile ilgili olası bir düzenleme gündeme gelirse tüm çalışanlar bundan etkilenmeyecek, çünkü emeklilik yaşını bekleyenler grubu esas itibariyle 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olan ve hali hazırda emeklilik hakkı kazanamayanlardan oluşuyor. Dolayısıyla 8 Eylül 1999'dan sonra işe girenler zaten işe girdikleri tarih itibariyle 58-60 yaşında emekli olacaklar. 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler bir yasal düzenleme olursa bundan faydalanacak.

YORUMLAR 19
  • Aykut 4 yıl önce Şikayet Et
    Eyt mağdur iş yok güç yok bu sorun biran evvel çözülmeli
    Cevapla
  • Yürüyüş Eyt 4 yıl önce Şikayet Et
    Yürüş düzenlensin EYT için yürüyelim Ankaraya
    Cevapla
  • doctorwho 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben inşaat sektöründeyim,EYT ile ilgili her türlü kriteri de karşılıyorum.Ben de 40-50 yaşlarında emekliliğe karşıyım.Ama bir senedir de iş yok.Devletin bir şeye karşı durması için o şeyin oluştuğu ortamı düzeltmesi lazım.Devlet iş ortamı oluştursun insanlar da çalışıp normal emeklilik yaşlarında emekli olsunlar.Hem iş yok,hem umut yok peki bu insanların evine para ne zaman girecek.Sorsan devlet uğraşıyor falan denilecek.O zaman bu nasıl uğraş ki bir senedir işsiziz.Yakında,az sonra,hemen şimdi demelerle sorun çözülmüyor,kazan da kaynamıyor.Birşeylere karşı olmak yetmiyor,olayı daha da vahim hale gelmeden çözmeniz gerekiyor.Vatandaşa iş ortamı oluşturun ...
    Cevapla
  • BAHADIR YAĞMUR 4 yıl önce Şikayet Et
    İlgili Bakanlık açıklama yapıyor. EYT gündemimizde değil diyor. Siz hala EYT ile ilgili açıklamalar yapıyorsunuz...
    Cevapla
  • Hakkı 4 yıl önce Şikayet Et
    Geriye dönük yasa değil bu arkadaşlar. Emekli olanların emekliliklerini iptal etseydi eğer geçmişe dönük olurdu, aksine geleceğe yönelik kademeli emeklilik yaşında düzenleme yapılmıştır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle