'Türkiye, Suriye'de de barışın garantörü olmayı hedefliyor'

Çin Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından, Çin'in başkenti Pekin’de 9.su düzenlenen XIANGSHAN FORUM'da Türkiye’nin haklı tezlerini katılımcılara aktaran Nişantaşı Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Rüştü Salim Savaş Biçer “Türkiye müdahil olduğu her uluslararası durumda olduğu gibi Suriye’de de barışın garantörü olmayı hedefliyor” dedi.

'Türkiye, Suriye'de de barışın garantörü olmayı hedefliyor'
'Türkiye, Suriye'de de barışın garantörü olmayı hedefliyor'
GİRİŞ 24.10.2019 13:09 GÜNCELLEME 24.10.2019 13:09

Çin Halk Cumhuriyeti Savunma Bakanlığı tarafından, Çin'in başkenti Pekin’de 20-22 Ekim tarihlerinde 9.’su düzenlenen XIANGSHAN FORUM'da bu yıl “Asya-Pasifik'te Uluslararası Düzenin Korunması ve Barışı Teşvik Etmek” başlığı altında büyük güçlerin ilişkileri, küçük ve orta ölçekli ülkelerin çıkarları, deniz güvenliği, yapay zeka ve uluslararası güvenlik konuları 76 ülkeden 530'un üzerinde delegenin katılımıyla tartışıldı.

Eş zamanlı özel oturumlarla iki gün süren programda, uluslararası diyalog, bölgesel güvenlik ve dünya barışı gibi konular ele alındı. Forumda konuşmacı olarak yer alan Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Rüştü Salim Savaş Biçer, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyinde uluslararası antlaşmalara dayanarak gerçekleştirdiği askeri operasyona dair Türkiye’nin haklı tezlerini açıklayan önemli bilgiler aktardı.

“İNSANİ YARDIM ADINA DİĞER BÖLGELERE ÖRNEK OLDUK”

Eşitlik, açıklık, kapsayıcılık, karşılıklı öğrenme gibi fikirlerle yola çıkan; bu çerçevede yararlı iş birlikleri ve ortak güvenlik konularını ele alan Xiangshan Forum’da konuşma yapan Biçer, Türkiye'nin düzenlediği 3 harekatın sınır güvenliğini sağlamak, DAEŞ ve PKK gibi terör örgütlerini ortadan kaldırmak, iç savaş nedeniyle ülkelerini terk etmiş Suriyelilerin geri dönüşünü sağlamak için güvenli bir ortam oluşturmak ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde yaşam alanı açmak gibi dört amaçtan oluştuğuna dikkat çekerek harekata yönelik şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Operasyonlarını kararlı bir şekilde yürütmüştür ve diplomasi trafiğinin bir sonucu olarak, İdlib’deki sivil yaşamın öncülüğünü üstlenmiştir. Sonrasında icra Barış Pınarı Harekatı ile amacımız, bölgedeki terör örgütlerini Menbiç’ten İdlib’e uzanan alandan çıkararak, yerlerinden edilmiş veya göç etmiş Suriyelilerin güvenli bir ortama geri dönmelerini sağlamaktır.  Bu askeri operasyonlara paralel olarak başlatılan yeniden yapılanma çalışmaları, acil insani yardımlara ve uzun vadeli istikrara yönelik bir yol haritasına dönüşü hızlandırırken, kuzeydeki diğer bölgelere de örnek oldu. Türkiye barışın ve normalleşmenin kalıcı olması için askeri operasyonların yanı sıra sivil halkın refahını arttırıcı tedbirleri de icra etmektedir. Sivil hayatın önceliğini benimseyen bu anlayış Türkiye’nin tüm harekat planlarını da şekillendirmektedir, tüm diğer uluslararası etkinliklerinde olduğu gibi Türkiye, Suriye’de de sadece ve sadece barışın garantörü olmak için varlık göstermektedir. “