14 milyon çalışana yüksek maaş müjdesi

Çalışanların emekliliklerinde yüksek maaş almasını hedefleyen tamamlayıcı emeklilik sistemi, 14 milyon çalışanın yüzünü güldürecek. Birikimlerini kendisi değerlendirebilecek olan çalışanlar, emeklilik şirketini de istediği gibi değiştirebilecek. Böylelikle BES'ten daha fazla fayda sağlanacak ve yüksek maaş elde edilecek.

14 milyon çalışana yüksek maaş müjdesi
14 milyon çalışana yüksek maaş müjdesi
GİRİŞ 05.10.2019 17:54 GÜNCELLEME 05.10.2019 17:54
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Hükümetin, Yeni Ekonomi Programı'nda detaylarını açıkladığı tamamlayıcı emeklilik sistemi, hem emeklilere hem de finansal istikrara katkı sağlayacak yeni bir sisteme dönüşüyor.

 

BAŞARILI BULDUKLARI FİRMAYA GEÇEBİLECEKLER

Yeni dönemle beraber emeklilik yatırım fonlarının "Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu'nda işlem görmesi sağlanacak. Birikimlerini değerlendirebilmeleri için çalışanlara yatırım araçları konusunda farklı seçenekler sunulacak. İstediklerinde mevcut emeklilik şirketinden daha başarılı buldukları bir firmanın fonunu alarak birikimlerini artırılabilecekler.

KIDEM TAZMİNATI DÜZENLEMESİNDE YENİ GELİŞME

 

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, bireysel hesaplara dayalı kurulacak kıdem tazminatı fonuna ilişkin ilk çerçeveyi hazırlayarak ilgili bakanlık ve kurumlara gönderdi. Yeni modelin dört ana ayağını "fon gelirlerinin işletilmesi, işverenin devlet desteği ile emeklilik finansmanına dahil edilmesi, tamamlayıcı emeklilik ve çalışanların haklarının korunması" oluşturuyor. 

GENÇLERE GİRİŞ TEŞVİKİ GELİYOR

Yeni emeklilik sistemi, 14 milyon sigortalı çalışanı, yurt dışında yaşayan binlerce Türk vatandaşı ve binlerce işvereni doğrudan ilgilendiriyor. Yeni sistemde kıdem tazminatının planlanır hale gelmesi öngörülürken, çalışanlara birikimlerini tahvil, döviz, hisse senedi, altın başta olmak üzere istedikleri yatırım araçlarında değerlendirme fırsatı sunulacak. Her çalışan adeta bir portföy yöneticisi gibi düşünecek. Ne kadarının devlet tahvili, sabit getirili araçlar ya da diğer yatırım araçlarında kullanılabileceği görülebilecek. Evlilik, eğitim, sağlık gibi konularda birikimlerin bir kısmının çekilmesine olanak tanınarak ve yaşa göre devlet desteği verilerek gençlerin sisteme girişi teşvik edilecek.

YURT DIŞINDAKİ TÜRKLER İÇİN DÖVİZLİ BES

Öte yandan Yurt dışı yerleşik Türk vatandaşlarına da "Dövizli BES" uygulaması getirilecek. Bu kapsamda sisteme yatırılan 100 euro veya dolar karşılığında devlet de döviz cinsinden yüzde 25 katkıda bulunacak. Bu uygulama da finansal sistemdeki sistemik risk birikimini azaltmak, finansal derinliği ve ürün çeşitliliğini artıracak. Genç kesimde uzun dönemli tasarrufları cazip hale getirecek şekilde BES'teki mevcut devlet destekleri yaşa göre farklılaştırılacak.

Yeni Ekonomik Program (YEP)

YORUMLAR 36
  • EYT MAĞDURU 4 yıl önce Şikayet Et
    Biran evvel EYT ve STAJ Yasasının çıkmasını istiyoruz.
    Cevapla
  • Memur 4 yıl önce Şikayet Et
    775 TL emeklilik için para kesiliyor maaşımdan. Bu da yaklaşık 3 Gr Altın yapar. 30 yıl çalışan bir memur 360 ay çalışmış olur. Her ay 3 Gr altın hesapta biriktirilirse 1080 Gr Altın emeklilikte birikmiş olur. Buda 300.000 TL yapar. Hangimiz 300.000 TL ikramiye alıyoruz ki şu an . Hiç birşey yapmadan sadece emeklilik için kesilen paralar ile altın alınsa yeterlidir bence.
    Cevapla
  • alpay 4 yıl önce Şikayet Et
    775 lira 2 altından az eder çeyrek 450 değil mi?
    Cevapla
  • aklı-selim 4 yıl önce Şikayet Et
    bu miktar emekli maaşını, ikramiyeyi ve ölene kadar ailecek alacağın sağlık hizmetini hatta işsizlik maaşını da kapsıyor. 3000 tl de emekli maaşı alacaksın ölene kadar. sen ölsen eşin alacak ölene kadar. mesele ikramiye değil. çalışanı güvence altına alıyor sigorta kesintisi.
    Cevapla
  • yağız gökay 4 yıl önce Şikayet Et
    sen bunu kıdem tazminatını savunanlara anlat...
    Cevapla
  • Fatih 4 yıl önce Şikayet Et
    Siz once insanlarin hakki olan emekliligi verin #EYT
    Cevapla
  • selma 4 yıl önce Şikayet Et
    zorla güzellik olmaz. bu anyasaya aykırı
    Cevapla
  • mrt6 4 yıl önce Şikayet Et
    bir seferde esnaf için iyi bir şey yapın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle