ASRİAD'tan ekonomiye ilişkin sonuç bildirgesi

Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) Genel Merkez Yönetim Kurulu ile 27 Şube Yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen Programlama Çalıştayı 1. Yürütme Kurulu Toplantısı, 28-29 Eylül tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

ASRİAD'tan ekonomiye ilişkin sonuç bildirgesi
ASRİAD'tan ekonomiye ilişkin sonuç bildirgesi
GİRİŞ 30.09.2019 12:52 GÜNCELLEME 30.09.2019 12:52

Asrın İşadamları Derneği Genel Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ve 27 Şube yetkililerinin katılımıyla düzenlenen çalıştayda yapılandırma ile ilgili meselelerini görüştü. 2019-2020 faaliyet döneminde yapacağı çalışmaların da programlaması gerçekleştirildi.

Çalıştayda ülkemizin ekonomik durumunun da ele alındığı müzakereler yapılırken yeni döneme ilişkin değerlendirme, ümit ve endişeler de gündeme geldi.

Aşağıda ifade edilen sonuçların kamuoyu ile paylaşılması uygun görüldü:

Küreselleşme süreçleri ekonomi meselesini artık giderek çok fazla etkilenen bir hüviyete büründürdü. Artık lokal ekonomilerin kendi içinde bütüncül bir yapıda kapalı olarak sürdürülmesi mümkün olmaz hale dönüştü.

Bu yüzdendir ki ülkedeki ekonomiyi irdelerken öncelikle küresel etkin ekonomileri irdelemek ve etki güçlerini iyi görmek gerekir.     

Dünyada egemen ülkelerde gelişen yeni siyaset tarzı, ekonomik savaşlar yanında fiili savaşları da en yüksek düzeye tırmandırmıştır.

Amerika, Çin, Avrupa, Rusya arasında cereyan eden gerilimlerden diğer ülkeler ve onun içinde bizim gibi jeo-konjonktürel hassasiyeti yüksek olanlar çok fazla etkiye açık olmaktır.

2013 yılından bu tarafa içine sürüklendiğimiz siyasal içerikli handikaplar darbe girişimi ile zirveye ulaşmış ve komşular boyutunda küresel sorunlara bağlanmış durumdadır. Bütün bunların tümü ülkemiz ekonomisini derinden etkileyecek sonuçlar doğurmaya devam etmektedir.    

Makroekonomide uzun süre iyi bir trendle devam eden ekonomik gelişim belirli bir süredir sıkıntılı görüntüler sunmaya başlamıştır.

Ağustos 2018 den bu tarafa içine girdiğimiz döviz kaynaklı türbülans diğer dinamiklerde de kendisini yoğun bir şekilde hissettirmiştir. Bu süreçte faizler fırlamış, enflasyon taşınabilir sınırları aşmıştır.

Gerek kamu yatırımları gerekse özel yatırımlar ciddi anlamda duraksamış, işsizlik yükselmiş ve piyasa hareketleri zayıflamıştır. Bunun sonunda ülkemizin kritik sorunu olan cari açık, fazlaya dönse de bunun yapısal olarak sağlanmaması dolayısıyla kalıcı bir iyileşme özelliği taşımamaktadır. 

Ülkemizde yaşanan yığınla sorun yanında, denenmekte olan yeni siyasal sistem de test edilmektedir.

Ekonomik sonuçların iyi performans göstermesi yeni sistemin başarısı için de bir gösterge gibi kabul edilmektedir.

Bu dönemde yöntemden acilen beklenen ana konular, ekonomik güvenin tesis edilmesi, hukukun üstünlüğünde tereddütlerin ortadan kaldırılması ve kamu kaynaklarından istifade konusunda ayrımcı davranmaya son verilmesidir.

Ülkemiz ekonomi yönetiminden beklenen, tüm dinamikleri küresel seviyelere taşıması ve rekabet şartlarının sürdürülebilir hale dönüştürülmesidir.

Ülkemizde son aylarda makro rakamların eğrilerinin olumluya doğru döndüğü gözlemlenmektedir. Enflasyonun, faizlerin düşmesi, dövizin yatırımı engelleyecek güvensizliği tetiklemekten uzaklaşması işleri hızlandıracaktır.

Özellikle ABD ile ilişkilerin daha itimada dayalı sürece evrilmesi ve bahis konusu 100 milyar dolarlık ticaret hacminin yakalanması istikametinde iyileşmelerin başlaması ekonomiye hız verecektir.

Kısa vadede imalat sanayiinin önünü açacak finansa erişim ve güvenli gelecek teminatı ekonomiye ivme kazandıracaktır.

Akdeniz’de yaşanan gerilimlerde önemli bir güç olarak var olmaya devam etmek tüm risklerine rağmen gerekli ve kaçınılmaz gözükmektedir.

Suriye krizini, göç sorununu ve terör riskini biraz daha iyi ve kalıcı iyileşme imajıyla yönetilmesi yeniden ülke hikayesi yazmaya zemin oluşturacaktır.

Önümüzde yaklaşık 4 yılık seçimsiz zamanın çok iyi değerlendirilmesi halinde yeniden ekonomik atılımların karşılıklarının bulunabileceği değerlendirilmektedir.