İşte Türkiye'nin yeni milli savaş gemisi!
MİLGEM Projesi kapsamında üretilen 4'üncü ve son Ada sınıfı korvet gemisi olan TCG Kınalıada (F-514), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. TCG Kınalıada gemisinde dünyanın en iyisi olarak gösterilen yerli ve milli 'Atmaca' füzesi ve HAVELSAN tarafından geliştirilen Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi 'Advent' ilk kez kullanılıyor.
Savunma Sanayi İcra Kurulu'nun 2004'teki kararının ardından yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi kapsamında İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda yapımı tamamlanan Heybeliada, Büyükada ve Burgazada korvet gemilerinin ardından Kınalıada korveti için İstanbul Tersane Komutanlığı'nda tören gerçekleştirildi.
Kınalıada korvetinin tasarım, inşa ve entegrasyon faaliyetleri İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda gerçekleştirilirken, bu faaliyetler için gerekli olan tasarım, araştırma-geliştirme, tedarik ve hizmet alımı kapsamındaki çok sayıda eş zamanlı proje Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yerli ve milli imkanlar ölçüsünde yürütüldü.
Platform sistemleri ve dizayn hizmetleri STM, silah ve sensör sistemleri ASELSAN, savaş yönetim sistemi HAVELSAN tarafından sağlanan Kınalıada korvetinde 50'yi aşkın yerli firma alt yüklenici olarak görev yaptı.
MİLGEM Ada Sınıfı Korvetlerin ilk üçünden farklı olarak Kınalıada korvetinde, bu zamana kadar yurt dışından tedarik edilen ABD yapımı "Harpoon" deniz füzesinin yanında, ROKETSAN tarafından milli imkanlarla geliştirilen ve alanında dünyanın en iyilerinden biri olarak gösterilen "Atmaca" füzesi de kullanılıyor.
ADVENT SİSTEMİ İLE DONATILDI
Öte yandan, HAVELSAN ve Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi Komutanlığı'nın birlikte geliştirdiği Ağ Destekli Savaş Yönetim Sistemi "Advent" de ilk kez Kınalıada gemisinde kullanılıyor.HAVELSAN’ın yerli ve milli olan Ağ Destekli Veri Entegre sistemini Haber7 olarak HAVELSAN yetkilisinden aldık..
TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Türk Deniz Kuvvetleri'nin sürat, denizcilik ve stabilite isteklerini karşılayacak şekilde geliştirilmiş tek gövdeli deplasman tipi tekne formunda olan Kınalıada'nın tam boyu 99 metre ve genişliği 14.4 metre olarak yapıldı.
Gemi, 2400 ton deplasmanı ve 3.6 metre su çekimiyle, 5 deniz durumunda kısıtsız, 6 ve üzeri deniz durumlarında ise kısıtlı harekat kabiliyetine sahip olmakla birlikte, ana tahrik sistemi, bir adet gaz türbini ve iki adet dizel makineden meydana geliyor.
Kınalıada, 29 deniz mili azami sürate ulaşabilirken, 10 tonluk bir helikopter için gerekli platform, hangar ve kapsamlı destek ekipmanlarına sahip ve 4 deniz şiddetine kadar helikopter uçuş harekatı icra edebiliyor.
Çoğunluğu yerli imkanlarla geliştirilmiş ileri teknoloji sensör, elektronik harp, navigasyon ve haberleşme sistemleri ile donatılan Kınalıada, asimetrik, yüzey, hava ve sualtı tehditlerine yönelik savunma, aldatma, karıştırma ve bertaraf etme sistemlerine de sahip olarak tasarlandı.
-
Öğretmen 5 yıl önce Şikayet EtYahu gemiye ne gerek var? Bize kim saldıracak denizden. Denizde düşman mı olur. O kadar parayı gemilere saçana kadar millete fakire fukaraya dağıtsalarmış. Böyleydi değil mi?Beğen
-
Ali29 5 yıl önce Şikayet EtMaşallah barekallah. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Ordumuza, polisimize, güvenlik güçlerimize, başımızdaki idarecilere güç kuvvet versin. İnşallah daha iyilerini de yapacağız, başaracağız. Allah yolunuzu açık etsin.Beğen
-
ömer 5 yıl önce Şikayet Etdünyanın en iyi füzesi mi :) gittiğimiz yol iyi ama bence medya kuruluşları savunma sanayi işini biraz ciddiye alsın gülünç oluyoruzBeğen Toplam 3 beğeni
-
Ömer 5 yıl önce Şikayet Etkendi sınıfının en ıyısıdır oBeğen
-
kamil 5 yıl önce Şikayet Etneden bu füzelerin supersonik olanları yapılmıyor?Beğen Toplam 2 beğeni
-
recep 5 yıl önce Şikayet EtAllah yolumizu acik eylesin. Helal be reis.Durmak yok yola devam.Beğen Toplam 7 beğeni