45 bin TL'ye kurdu mazot masrafından kurtuldu

Aksaray'da çiftçi Metin Ünüvar, tarlasına kurduğu güneş enerjisi santrali sayesinde, sulama sırasında kullandığı mazot parasından tasarruf etti. Santrali 45 bin liraya kurduğu belirten Ünüvar, "Eğer traktörle sulasaydım, mazota yaklaşık 35 bin lira harcayacaktım. Santral bir yılda kendisini amorti edecek" dedi.

45 bin TL'ye kurdu mazot masrafından kurtuldu
45 bin TL'ye kurdu mazot masrafından kurtuldu
GİRİŞ 29.09.2019 12:42 GÜNCELLEME 29.09.2019 12:42
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

Yeşilova beldesinde oturan ve 34 yıldır çiftçilik yapan Metin Ünüvar, tarlasına 38 panelli 5 kilovatlık elektrik üretin güneş enerjisi santrali kurdu.

 

 

Birbirine yakın 60 dekarlık arazisinde şeker pancar, mısır, yonca ve ayçiçeği üreten Ünüvar, şunları söyledi:

"Artan maliyetlerden dolayı bu yıl tarlama 38 adet güneş paneli kurdurdum. Bununla aynı anda 60 fıskiyede sulama yapabiliyorum. Bu sezon 60 dekar pancar ekimi yaptım. Çok üstün verim alacağımı düşünüyorum. Elektrik ve mazot parası vermeden, bu yıl tarlamı suladım. Bu sitemi de 45 bin liraya kurdurdum. Bir sezonda kendini amorti etti. Daha önce traktörle kuyudan suyun çıkmasını sağlayıp suluyordum ve bir sezonda 35 bin lira mazot parası harcıyordum. Üstelik sezonda 7- 8 defa ancak sulayabiliyordum. Bu sistemle şu ana kadar 13 kez suladım."

 

 

Traktör aracılığıyla sulama yaparken mazot parası nedeniyle daha az sulamayabildiğini ifade eden Metin Ünüvar, "Eğer traktörle sulama yapsaydım, mazottan dolayı aynı yerden dekar başına 7 ton ancak ürün alabilirdim. Sulama yaparken 2 tane traktör burada 4 gün, gece gündüz duracaktı ve o şekilde sulama yapacaktım. Traktörlerimle başka işlerimi halettim. Normalde bana 2 traktör ancak yetiyordu. Güneş panelini kurdurunca bir traktörle işlerimi hallettim ve şu an 10 ton pancar almayı planlıyorum" diye konuştu.

 

YORUMLAR 39
  • ... 4 yıl önce Şikayet Et
    beyin bedava
    Cevapla
  • SRDR 4 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar parağrafın tamamını okusanız ne demek istediğini anlayacaksınız. adam dekar başına önceki sulama yöntemi ile 7 ton üretim yapıyormuş şu anda 10 ton alacağını söylüyor. 60 dekar araziden 180.000tl alacak anlaşılan.
    Cevapla
  • İlyas 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne var bunda bilader. Şu gözünüzü birazda kendi yaptığınız işe çevirin. Sen ek üret sen kazan
    Cevapla
  • kel osman 4 yıl önce Şikayet Et
    BU İŞTE BİR GARİPLİK VAR, sanki güneş paneli reklamı gibi, sadece 10 ton pancar 10.000 kgX 300 tl. 3.000.000.tl yapar, bu paraya mazotu mu düşünürüm....
    Cevapla
  • EGELİ 4 yıl önce Şikayet Et
    o sistem 1 dekar için kurulmamış. arazi 60 dekar.yani 180 bin TL./yıl .
    Cevapla
  • yakup 4 yıl önce Şikayet Et
    1 ton 300 tl 10 ton 3000 tl eder.
    Cevapla
  • hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    herşey iyi güzelde 45 bin tl ye mal etmişsin 35 bin tl mazota daha önce para ödüyormuşsun ve 1 yılda amorti ettiğinden bahsediyon benim anlamadığım yılda 10 ton pançar ürretdiğini söylüyorsun peki 10 ton pancar kaç para ediyo sağlamasını bi yapalım.
    Cevapla
  • Hakan 4 yıl önce Şikayet Et
    Amorti derken mazot parasindan kurtuldum diyor. Yani her yil 35 harciyacagima 1 kere 45 harcarim diyor.
    Cevapla
  • Salman 4 yıl önce Şikayet Et
    dekar başına 10 ton hasan
    Cevapla
  • Turan 4 yıl önce Şikayet Et
    Bizim esnafımız da ziraatcimiz de korkak davranıyor. Girişimci yanları sıfır.. Her şeyi devletten bekliyor... Ah biraz yerim olsaydı da benim ülkeme örnek bir çiftçi nasıl olunacağını gosterirdim.
    Cevapla
  • Çukurovalı 4 yıl önce Şikayet Et
    Arazi benden gel örnek ol . Oradan atmakla olmaz bu işler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle