2019 Annelere devlet desteği ve ödeme tutarları yenilendi

Çalışma hayatında yer alan veya ev hanımı olan anneler için devlet destekleri yenilendi. Bu kapsam anne doğum izni ödeneği, bez yardımı, emzirme ödeneği, toruna bakan büyükanne desteği, doğum parası ve bakıcısı ödemesi gibi destekler sağlanacak. Peki anneler bu desteklerden nasıl yararlanabilecek? Başvurular nereye yapılacak?

2019 Annelere devlet desteği ve ödeme tutarları yenilendi
2019 Annelere devlet desteği ve ödeme tutarları yenilendi
GİRİŞ 27.09.2019 16:56 GÜNCELLEME 27.09.2019 16:56
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Annelere sağlanan devlet destekleri yenilendi. 2019 yılı itibariyle çalışan veya çalışmayan anneler belirli şartları taşımaları halinde devlet desteği alabilecek. Bu desteklerin arasında anne doğum izni ödeneği, bez yardımı, emzirme ödeneği, toruna  bakan büyükanne desteği, doğum parası ve bakıcısı ödemesi gibi seçenekler yer alıyor. Bu ödemelerin bazıları çalışan anneleri kapsarken, bazıları da çalışmayan anneleri kapsıyor. Peki annelere verilen desteklerden yararlanmak için başvurular nereye yapılıyor? İşte tüm merak edilenler...

 

 

2019 ANNELERE VERİLEN TÜM MADDİ DESTEKLER

İşine dönemeyen annelere doğum izni ödeneği 6.367 TL: Çalışan ve doğum yapan annelere SGK tarafından belirli bir ücret ödeniyor. Analık izninin kullanıldığı 16 haftada kadınlara çalışmadığı her gün için, geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Asgari ücret alan bir annenin 112 günlük parası 6 bin 367 lirayı buluyor.

Bez yardımı ödeneği 239 TL: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen desteklerde, başvurular Sosyal Güvenlik Kurumları’ na yapılabilmektedir. Bu amaçla aileler aylık belirlenen tutarlar dahilinde bez ve mama yardımı alabilmektedir. Her ay iki yıl boyunca aileler bu desteklerden yararlanabilir. Yani desteği toplam süresi 24 ay olmaktadır. Belirlenen yardım tutar 239 TL’ dir. Bu desteklerden yararlanmak için ailelerin maddi durumlarının oldukça düşük olması gerekmektedir

 

 

Emzirme ödeneği 180 TL: Çalışan anneler süt parası ya da bir başka isimle emzirme ödeneğinden da yararlanabiliyor. Bu imkandan SSK kapsamında çalışan anneler, yine SSK’lı çalışan babalar da faydalanabiliyor. Bağ-Kur’lu anneler de süt parası alabiliyor. Sigortalı çalışanların geçen bir sene içinde 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor.  2019 yılı için alınacak süt parası ise 180 lira olarak belirlendi.

Torununa bakan büyükanneye 1500 TL: Çalışma bakanlığı tarafından yapılan çalışmaya göre çalışan annenin bebeğine bakan büyükanneye 1.500 TL verilecek. Fakat bunun için bakan kişinin 70 yaşında olması gerekiyor. Yardımın da suistimallere açık olduğunu dile getiren yetkililer; annelerde bir yıllık geriye  dönük çalışma şartının da aranacağı belirtildi.

Doğum yapan her anneye 1.300 TL: Hiç bir şart aranmaksızın doğum yapan her anneye ilk çocuk için 300 lira, ikinci için 400 lira ve üçüncü için ise 600 lira ödeniyor. 

Bakıcısı parası 1500 TL: Bakıcı parası olarak ülkemizde uygulamalar henüz pilot il aşamasında. Pilot il olarak seçilen İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa’da yaşayan ve sigortalı olarak çalışan annelere 1.500 TL destek veriliyor. Hesaplanan bakıcı parası desteği almak için bu illerden birisinde ikamet etmek şartı bulunuyor. 

ANNELERE VERİLEN BU DESTEKTEN YARARLANMAK İÇİN BAŞVURULAR NEREYE YAPILIR?

- Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri (Her ilin merkezinde bu Bakanlığın bir İl Müdürlüğü vardır),

- Sosyal Hizmet Merkezlerine (Bulunduğunuz İlçenin Kaymakamlık Binasındadır) yapacaktır.

- Yurt dışında yaşayan vatandaşlar Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla başvurularını yapabilir.

- Başvuruları bizzat yapabileceğiniz gibi, posta yada  kargo vasıtası ile de yapabilirsiniz.

- Dilekçeye annenin kendisinin imza atması gereklidir. 

- Başvuru yapmadan önce çocuğunuzun kimliğinin çıkması gereklidir. 

- KAMUDA ÇALIŞANLAR (statü fark etmeksizin) çalıştığı kurumların personel yada maaş birimlerine başvuracak

YORUMLAR 2
  • Özcan 3 yıl önce Şikayet Et
    Tam tersi çalışmayan annenin daha çok yardıma ihtiyacı var dir
    Cevapla
  • ziya 4 yıl önce Şikayet Et
    çalılan anneye var evdekine yok nasıl bir adalet sadecr çalışanlar mı anne ?
    Cevapla