5 bin köye 5 bin orman projesinde sona gelindi

Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) kırsalda yaşayan vatandaşların gelirlerini artırmak maksadıyla uygulamaya koyduğu 5 Bin Köye 5 Bin Orman Projesinde sona yaklaştı.

5 bin köye 5 bin orman projesinde sona gelindi
5 bin köye 5 bin orman projesinde sona gelindi
GİRİŞ 26.09.2019 16:57 GÜNCELLEME 26.09.2019 16:57

Proje kapsamında bugüne kadar 4 bin 718 köyde 14 milyon gelir getirici türde fidan toprakla buluşturuldu.

Bakanlık olarak daima orman köylülerinin yanında olduklarının altını çizen Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli “Ağaçlandırma çalışmaları yaparken, kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın gelir seviyelerini artırmak maksadıyla, gelir getirici ceviz, badem ve fıstıkçamı gibi türlerde de ağaçlandırma yapıyoruz. Bu tür ağaçlandırmaları yapmaktaki maksadımız ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızı bu alanlara bağımlı olarak yaşayan orman köylümüzle birlikte yönetmek, vatandaşlarımızın ormanlara sahiplenmesini sağlamak ve onları yerinde kalkındırmaktır” diye konuştu.

ATIL DURUMDAKİ BOZUK ORMANLAR EKONOMİYE KAZANDIRILIYOR

Yapılan bu çalışmalarla devlet ormancılığından millet ormancığına geçişin temelinin atıldığını vurgulayan Bakan Pakdemirli “5 Bin Köye 5 Bin Orman Projesi ile orman köylüsü ile hasımdan ziyade hısım ilişkisi içinde bir işbirliği oluşturduk. Bütün bu çalışmalardaki hedefimiz atıl durumda olan bozuk ormanlarımızı verimli hale getirerek ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşlarımızın gelir seviyelerini ve yaşam standartlarını yükseltmek” değerlendirmesinde bulundu.

14 MİLYON FİDAN TOPRAKLA BULUŞTU

Proje kapsamında iklim şartlarına göre ceviz, badem, fıstıkçamı, zeytin, defne, keçiboynuzu, kestane, ahlat, kuşburnu, alıç gibi gelir getirici türlerle köylerde ağaçlandırma yapıldığını ifade eden Pakdemirli “2015 yılında uygulamaya konulan ve 2019 yılında tamamlanması planlanan bu proje kapsamında bugüne kadar 4 bin 718 köyde gelir getirici tür ağaçlandırması yaparak 14 milyon fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

EŞİT VE ADİL BİR ŞEKİLDE VERİLİYOR

Bakan Pakdemirli, yapılan bu ağaçlandırmalardan elde edilecek ürünlerin faydalanma haklarının, eşit ve adil bir şekilde çekilen kura ile mahalli halktan müracaat edenlere bakmak ve korumak şartıyla,  sembolik olarak çok cüzi bir fiyat karşılığı verildiğini de sözlerine ekledi.