Faizler düşünce vatandaştan para kesmeye başladılar

Merkez Bankası’nın 1,5 ayda yaptığı 7,5 puanlık faiz indirimi vatandaşın yüzünü güldürürken, faiz geliri azalan bankaların yeni oyunu vatandaşı mağdur etmeye başladı.

Faizler düşünce vatandaştan para kesmeye başladılar
Faizler düşünce vatandaştan para kesmeye başladılar
GİRİŞ 23.09.2019 12:43 GÜNCELLEME 23.09.2019 12:55
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Özgür Gündüz/Haber7

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 25 Temmuz ve 12 Eylül kararlarıyla 1,5 ayda 7,5 puanlık faiz indirdi. Merkez Bankası’nın faizleri yüzde 1,5 ayda 24’ten 16,50’ye düşürmesinin ardından bankalarda özellikle konut ve ihtiyaç kredi faizlerinde indirime gitti. Vatandaşın yüzünü güldüren bu indirimlerin ardından faiz gelirleri gerileyen bankalar tekrar düğmeye bastı. Geçtiğimiz yıllarda kredi kullanımında vatandaştan dosya masrafı adı altında haksız gelir eden bankalar buna bir yenisini daha ekledi. Mahkeme kararlarıyla dosya masrafı almasının önüne geçilen bankalar, şimdi de zorunlu diyerek KREDİ İŞSİZLİK SİGORTASI adı altında yeni bir ücret kesmeye başladı. Özellikli ihtiyaç kredisi çekmek için bankaya giden vatandaşlar bankaların KREDİ İŞSİZLİK SİGORTASI oyunuyla karşı karşıya kaldı. Bankaların KREDİ İŞSİZLİK SİGORTASI oyununa ise Tüketici Hakem Heyeti ‘dur’ dedi.

 

 

BANKADAN KOMİK SAVUNMA

Kendisinden zorunlu denilerek haksız yere kesilen Kredi İşsizlik Sigortası ücretini bankadan talep eden tüketiciye banka tarafından “Kredi kullanmak amacıyla şubemize yaptığınız başvuru esnasında tarafınıza, size ek fayda sağlayan İşsizlik Sigortası ürününün sunulduğu, işlemlerin onayınıza istinaden gerçekleştirildiği belirlenmiştir. Bu nedenle masraf talebinize olumlu yanıt verilememektedir” şeklinde yanıt aldı.

 

 

HAKSIZ KAZANCA TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ ‘DUR’ DEDİ

Bunun üzerine konuyu Tüketici Hakem Heyeti’ne taşıyan vatandaş parasının tamamını geri aldı. Başvuru dosyasını inceleyen heyet, “Tüketicinin sigorta iptal talebinin kabul edilmemişini gerektirecek bir dayanağa rastlanmamış olup hakem heyetine başvuru tarihi ile sigorta başlangıç tarihi aynı olduğu için poliçenin kullanılmadığı kanaatine varılmış ve kesintisiz tamamının iadesine karar verilmiştir” şeklinde tüketici lehine karar verdi.

KREDİ MİKTARINA GÖRE FİYATI DEĞİŞİYOR

Kredi çekmek isteyen vatandaşa zorunlu denilerek imzalatılan Kredi İşsizlik Sigortası poliçesinin fiyatı çekilen kredi miktarına göre değişiklik gösteriyor. Örneğin 30 bin TL’lik bir kredi için 630 TL’lik fiyat belirlenirken, 16 bin TL’lik bir kredi için vatandaştan 336 TL ücret kesiliyor.

SİGORTA ŞİRKETLERİ İLE ANLAŞMIŞLAR

İhtiyaç olan kredi miktarına göre fiyatı değişen kredi işsizlik sigortası için bankalar çeşitli sigorta şirketleriyle anlaşma yapmış durumda. Normal şartlarda yapılan bir sigorta poliçesi sigorta şirketleri tarafından iptal edilebilirken, yapılan görüşmelerde sigorta şirketleri bankaların onay vermesi durumunda poliçeyi iptal edebileceklerini dile getirerek zorluk çıkarıyorlar. Ancak sigorta poliçesinin arka yüzünde yer alan 'İPTAL HAKKI' bölümünde "Sigortalının, sigorta başlangıç tarihinden itibaren 30 gün içerisinde sigortayı iptal talebi olması halinde, sigortacı ilgili iptal sebebi ile poliçe primini sigortalıya iade edeceğini, ancak 30 günü aşan iptal taleplerinde ise sigortalının gün esası üzerinden poliçe primini almaya hak kazanacağı not edilmiştir” ibareleriyle poliçenin iptaline olanak sunulmuş durumda.

90 GÜN SONRA DEVREYE GİRİYOR

KREDİ İŞSİZLİK SİGORTASI, "Kredi Ödeme Güvencesi, bireysel kredi kullanan müşterilerin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat altına alan, işsiz kalmaları durumunda ise yine teminat kapsamında kredi taksitlerini ödeyen sigortadır” olarak tanımlanıyor.  Zaten bankalar bunun için kredi kullanan vatandaşlara bir hayat sigortasını zorunlu tutarken, ikinci bir sigorta yaparak vatandaştan para kesiyor. ‘İşsiz kaldığınızda sizin adınıza kredi taksitlerini ödeyecek’ denilerek pazarlanan bu sigorta aslında 12 aylık olmasına rağmen sadece 9 taksit ödüyor ve poliçe imzalandıktan 90 gün sonra devreye giriyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 29
  • Musibet-Nasihat 4 yıl önce Şikayet Et
    Yetkililer artık bu bankalara bir dur demenin zamanı gelmedimi. Merkez Bankası ve hükümet faizi aşağı çekmeye uğraşırken bankalar yukarı çıkartmanın peşindeler. Bankaların finansal düzendeki yetkilerinin kesinlikle gözden geçirilmesi gerekir.
    Cevapla
  • Bddk 4 yıl önce Şikayet Et
    Bddk gereken müdahaleyi yapsın ..
    Cevapla
  • abbas 4 yıl önce Şikayet Et
    bendende hayat sigortası ve ferdi kaza sigortası kesildi 20000 tl yapılandırma zamanı 1.10 dan yapılandırdık 20000 tlye 600 tl ferdi kaza sigortası 400 tl hayat sigortası ve dosya masrafı alındı ferdi kazayı ödemek istemiyorum dediğimde kredin onaylanmaz seve seve dendi el mahkum hepsini ödedik 50 sayfa sözleşme imzalatıyorlar 2 dk içinde itirazın varsa para yok çık işin içinden
    Cevapla
  • tahsin çaylı 4 yıl önce Şikayet Et
    aslında bankaları kaldıracan bedavadan çok yatır barınıyor krediyi devlet verecek vatandaşı saf yerine koyuyorlar kendini yanlışlama müdür sanan kişiler tamamına bloke koyulmaz diyorlar tamamına 4 ay bloke koydu birlira bile vernedi bu banka müdürü mahmudiye ziraat banka müdürü öyle vijdansız kişileri nasıl müdür yapıyorlar kötü ruhlu banka görevlilerinin tanrım en kısa zamanda belalarını versin vazifesini art niyete kullananların ne demek emeklinin maaşının tümüne bloke adı altında tamamını kesmek böyle bir kanunun olduğunu sanmıyorum neresi haklı
    Cevapla
  • Word 4 yıl önce Şikayet Et
    Hertürlü vatandaşa çökülüyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle