Dolarda gözler FED'e çevrildi

Dolar/TL, petrol fiyatlarındaki artış ve küresel bazda düşük dolar likiditesi nedeniyle haftaya başladığı yukarı yönlü hareketini sürdürüyor.

Dolarda gözler FED'e çevrildi
Dolarda gözler FED'e çevrildi
GİRİŞ 17.09.2019 10:52 GÜNCELLEME 17.09.2019 10:52

17 Eylül sabahı dolar kuru 5.73 üzerinde güne başlarken, Suudi Arabistan'ın petrol arzındaki durum sıcaklığını koruyor. Piyasaların ana gündemi ise FED'in yarın vereceği faiz kararı ve küresel bazda artan dolar talebine karşın parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği.

Dolar/TL, geçen hafta TCMB'nin yüksek montanlı bir faiz indirimi yapmaması ve beklentilere paralel 325 bp indirimin yanı sıra iyi gelen enflasyon nedeniyle kur 5.65 - 5.70 bandına gerilemişti.

Suudi Arabistan'ın petrol tesislerine Cumartesi günü yapılan saldırının arz endişelerini artırması ve Orta Doğu'da yükselen jeopolitik riskler haftaya TL'de satış baskısı yarattı. Türkiye'nin cari açığında negatif tarafı besleyen en büyük kalem olan enerji ithalatında petrol fiyatlarının son 4 ayın yükseğini görerek 70 doları aşmasıyla dolar kuru da yükseldi.

Dün 5.74 seviyesini gören kur, daha sonra 5.71'e gevşese de kapanışı 5.7285'ten yaptı. Petroldeki hareket ve küresel dolar talebi TL'nin dün gelişmekte olan ülkeler arasında en kötü performansı sergilemesine neden oldu.

Aramco tesislerine yapılan desteğin İran destekli olabileceği iddiası, ABD ve İran arasındaki gerginliğin ambargodan sonra enerji arzına da sıçraması ve Aramco tesislerinde tam kapasite üretime dönülmesinin zaman alacağı kaygısıyla kur yüksek seviyesini bugün de koruyor.

17 Eylül sabahı dolar/TL 5.73 üzerinde işlem görüyor. Euro ise 6.31'de.