En pahalı pasaport Türkiye'de

Pasaportlara 7.2 zam yapıldı. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşı pasaportunun süresini Türkiye'de uzatırsa yıllık 125 dolar, Los Angeles'ta uzatırsa 24 dolar ödüyor.

En pahalı pasaport Türkiye'de
En pahalı pasaport Türkiye'de
GİRİŞ 28.12.2007 17:49 GÜNCELLEME 28.12.2007 17:49
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış
Sevda Yüzbaşıoğlu'nın haberi...

 

Dünyada sınırlar ardı ardına kalkıyor, duvarlar yıkılıyor, artan olanaklar ile birlikte seyahat etmek artık 'lüks' kategorisinden çıkıyor. Ancak Türkiye'de yurt dışına çıkmak, vize kuyruklarında saatlerce beklemek ve her yıl artan pasaport fiyatlarına bütçe ayırmak demek. Bunun yanı sıra Türk vatandaşları için yurtiçinde ve yurtdışında uygulanan farklı tarifeler de dikkat çekici. Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşı, pasaportunun süresini Türkiye'de uzatırsa yıllık 125, Los Angeles'ta uzatırsa 24 dolar ödüyor. 6 aylık pasaport uzatmak için Türkiye'de 102.5 YTL ödeyen bir kişi Frankfurt'ta 9 euroya bu işlemi halledebiliyor.
2008 yılında pasaport harçlarına yapılan yüzde 7,2'lik zammın ardından pasaportta en pahalı ülke sıralamasında Türkiye birinciliğini koruyor. Türkiye'de pasaport ücretlerindeki artışı Maliye Bakanlığı belirliyor.
Dünya Bankası'nın 2004 yılında 127 ülke arasında yaptığı pasaport ücretleri araştırmasına göre Türkiye 333 dolar olan 5 yıllık pasaport harcı ile diğer ülkeleri açık ara farkla geçip birinci sıraya yerleşti. Araştırma, kötü yönetilen ve bürokratik prosedürlerin verimli olmadığı ülkelerde pasaport harçlarının vatandaşların seyahat etmelerine engel oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Çipli pasaportlar geliyor

Pasaportun bedelsiz olduğu tek ülke ise Ermenistan. En düşük pasaport maliyeti Afrika ülkelerinden Swaziland'da. Bu ülkede pasaport almak isteyenler sadece 7 YTL ödüyor. Swaziland'dan sonra gelen Lüksemburg, Botswana, Kenya, Gana, Çek Cumhuriyeti, Filipinler ve El Salvador'da ise ücretler 7.5 ile 14 YTL arasında değişiyor.
2008 yılı başından itibaren artık çipli pasaport devri başlıyor. Amaç sahte pasaport yapımını engellemek. Sahte pasaport yapımını önlemek için yeni pasaportların defter kısmında güvenlik katmanları yer alacak. Bu katmanlarda yer alan figür ve resimler, morötesi ya da kızılötesi ışınlarla görülebilecek. Her pasaporta bir çip yerleştirilecek ve barkod sistemine uygun hale getirilecek.

Ermenistan'da bedelsiz

- Pasaportun bedelsiz olduğu tek ülke Ermenistan.
- En düşük pasaport maliyeti 7 YTL ile Afrika ülkelerinden Swaziland'da.
- Swaziland'dan sonra gelen Lüksemburg, Botswana, Kenya, Gana, Çek Cumhuriyeti, Filipinler ve El Salvador'da ise ücretler 7.5 ile 14 YTL arasında değişiyor.
- Frankfurt'ta 6 aylık pasaport uzatma süresi 9 euro.
- Türkiye'de 2008'den itibaren 6 aylık pasaport harcı 102.5 YTL, 1 yıllık 146.3 YTL, 3 yıllık ise 353.1 YTL
- 5 yıllık pasaport ücretleri Norveç'te 152 dolar, Malezya'da 91 dolar, Kanada'da 90 dolar, Hollanda'da 79 dolar.

(Referans Gazetesi )

YORUMLAR 8
  • Cihan Bahar AYGÜN 17 yıl önce Şikayet Et
    Neden?. Evet, neden? Türkiye\'de her bir şey diğer ülkelere göre pahalı? Sürekli zam yapılır? Kandırmaca türünden enflasyon düşüyor denilir? İhracat arttı denir arkasından da cari açık tehdit denir? Bu işi usulünce yapacak, söyleyecek aklı başında biri yok mu demek geliyor? Sanırım yolsuzluk ve sömürü düzeninde olur böyle uygulamalar. Ülkem de benim vatandaşlarım, benim köylüm edebiyatlarıyla iyice soyulmuş ve yabancılara da hala soydurulmaktadır. Ucuzluk beklemeyelim beyler. Düzenini kuran malı hala götürüyor.
    Cevapla
  • safakturk 17 yıl önce Şikayet Et
    Eh bu da bir Türkiye gerçeği. Kanadalı bir arkadaşım bana demiştiki, - siz Türkler neden gezmiyorsunuz? Yurtdışına çıkıp yeni yerler görmüyorsunuz? Eh pasaport alıcam diye bir sürü para ver, vize işlemleri için bir sürü para ver. Ben söyleyeyim, bir vatandaşım Paris görmek istese, daha Paris e gelmeden harcayacağı minimum rakam 1000 ytl... Antalya da turiste bir haftalık tatil ve uçak masrafı nedir biliyormusunuz ? 350 dolar... Türkiye herkese güzel, Türkler hariç :)
    Cevapla
  • Alaaddin Sinanoğlu 17 yıl önce Şikayet Et
    Pasaport Ücretleri. Ben çifte vatandaşlık taşıyorum.Benim pasaport farklı bir ülkenin pasaportu ve süresi 15 yıl ve bedeli sadece 50€.Yani 50€ ile 15 yıl pasaporta sahipsin.Eşim T.C pasaportu taşımaktadır ve 6 aylık uzatmalarda 110 YTL para ödemekteyiz.Gerçekten kazıklanıyoruz.Yazık.
    Cevapla
  • bahri sensoy 17 yıl önce Şikayet Et
    burası türkiye. lanet olsun be yeter artık insanlara bu kadar işkence yapmayın artık bu nedır ya dunyanın butun ulkelerınde bole bişey yok kendı urettıgımız sebzeyibile pahallıya yiyoruz bunlara dur dıyecek birisi yok mu yaw her seyden vergı vergı vergı insallah snu ıyı olur yazıklar olsun gevur dedıgımız insanlar bizlerden daha ıyı yasıyorlar yuh diyorum artık verdigim vergiler haram olsun bunlara helal etmıyorum ben cunku yerıne gıtmıyo verdıgım vergi
    Cevapla
  • Ali Kaya 17 yıl önce Şikayet Et
    Kaçak elektrikle pasaportun arasındaki ilişki. Pasaport ücretinin yüksek olmasının, kaçak elektriği önlemek istenmemesi ile ne ilgisi olabilir? Eğer devlet olarak sana vergi veren vatandaşlara yüksek fiyatla hizmet vermek istiyorsa, paşa paşa herkes bu ücreti öder. Kimsede bunu değiştiremez. Aksini iddia eden varsa buyrun denesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle