MTA yurt dışına açıldı
Türkiye, maden arama ruhsatı aldığı ülkelerde harekete geçti. Özbekistan ve Sudan’da ruhsat alınan bölgelerde havadan maden röntgeni çekilecek. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü çalışmalarına Özbekistan’da başlarken, Sudan’daki saha kasım veya aralık ayında incelenecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in talimatıyla geçtiğimiz dönemde Sudan ve Özbekistan’da maden arama ruhsatları alarak şirketler kuran Türkiye, faaliyetlerine hız veriyor. Bu ülkelerde havadan jeofizik çalışmaları yapılarak maden kaynaklarının yoğun olduğu bölgeler tespit edilecek. Söz konusu çalışmaların ilki Özbekistan’da başlatıldı. Özbekistan’a giden MTA ekibi ve uçağı yapılan kalibrasyon ayarları sonrası 23 Ağustos’ta ölçüm almaya başladı. Uçaklar 3 ruhsat sahasında yaklaşık 20 bin kilometrelik uçuş ile tarama işini neticelendirecek. Çalışmaların teknik ve hava şartlarına bağlı olarak 30 günde tamamlanması planlanıyor.
SUDAN DA GÜN SAYIYOR
MTA’nın bir diğer sahası olan Sudan’da yürütülecek havadan jeofizik çalışması mevsim şartları gereği kasım-aralıkda gerçekleştirilecek. MTA’nın sahip olduğu iki ruhsat sahasının yaklaşık 15 bin kilometrelik uçuş ile bir ayda taranabileceği öngörülüyor. Özbekistan ve Sudan’daki sahalarda yürütülecek çalışmalarla yurt dışı tecrübesi kazanılması amaçlanırken hem tecrübe hem tanınırlık sayesinde diğer ülkelerden taleplerin de artabileceği belirtiliyor.
NOKTA ATIŞI YAPILACAK
Havadan jeofizik çalışmaları yeni çalışılacak bölgelerin jeolojilerinin daha net bir şekilde görülmesini, bölgenin röntgeni çekerek maden kaynaklarının yoğun bulunduğu bölgelerin tespit edilip sahaların daraltılmasını sağlayacak. Elde edilecek veriler doğrultusunda hazırlanacak haritalar ve diğer bilgilerle nokta atışla arama ve sondaj yapılabilecek.
Havadan jeofizikte dünya zirvesinde
Potansiyel alanların belirlenmesinde anahtar rol oynayan havadan jeofizik çalışmalarının bir ruhsat alanında ilk aşamada yapılabilecek en hızlı sonuç veren çalışmalardan biri olduğu ifade ediliyor. Jeofizik çalışmalarının havadan yapılmasının 100 kat daha kısa sürede ve 29 kat daha ucuz olduğu belirtilirken halihazırda Türkiye’nin, uçuşundan, verilerin toplanması ve işlenmesine kadar tüm süreci tek başına yürütebilecek 7-8 ülke arasında yer alıyor.
920 bin kilometrekare tarandı
Havadan Jeofizik çalışmaları 2017 yılında Türkiye Havadan Jeofizik Araştırmaları Projesi kapsamında 2 Cessna Grand Caravan EX uçağına gerekli cihaz, sensör ve donanımların entegre edilmesiyle başlanmıştı. Bu proje ile sadece 1/100.000’lik bir paftanın küçük bir kısmındaki 8 lokasyonda radyoaktif hammadde ve nadir toprak elementlerine yönelik alanlar tespit edilerek ruhsatları MTA’ya kazandırılmıştı. 23 Ağustos itibariyle Türkiye genelinde 920 bin kilometrekarelik sahanın taranması tamamlandı.
Yenişafak
-
Mehmet 5 yıl önce Şikayet EtBu nedir arkadaş yapılan başarılı bir işide eleştirmeyin. Ruhsat almışız başta petrol ve doğalgaz olmak üzere maden arıyoruz ve aynı aramayı kendi ülkemizdede yapıyoruz. Ama batılıların duyduğu rahatsızlığı sizlerin ağzından dinliyoruz. Kendi milli yazılımlarımızla daha önce elimizde olmayan teknolojiyi kullanmaya başlamışız sizin derdinize bakın.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Ahmet 5 yıl önce Şikayet EtDüşey Manyetik Gradient Sensörünü geliştirdik ve havadan jeofizik çalışması yapabilen 8 ülke arasında önemli bir yer edinmiş olduk.Yok cihazlar yabancıymış falanda kemde küm. Biraz yerli teknolojileri takip edin. Siz ne içtiniz. Özbekistan ve Sudanda yapılan çalışmaların daha genişi Türkiyede yapılıyor. 1 sene içinde tamamlanacak. Daha önceden bunu yabancılara yaptirabilidiniz ve sizinle paylaşmazlardı. Ve bu sistem geliştirilmemiş olsaydı yerden araştırmalarda 250 yıl sürecekti. Şimdi sizin zorunuza giden konuyu önce bir kendinize itiraf edin bakalım.Beğen Toplam 1 beğeni
-
İyi güzel de 5 yıl önce Şikayet EtGüzel de bizim madenleri niye yabancıya veriyoruz abiBeğen
-
Mehmet 5 yıl önce Şikayet EtKimseye bizim madenleri verdiğimiz yok. 30 yıllığına 50 yıllığına verilmiş olanlar var. Ve madenleri tespit edecek teknolojiye yeni kavuştuk ve Türkiyenin maden haritası bu teknoloji sayesinde çıkarılıyor. Sonrasında sıra madenlerin çıkarılmasında. Ama burada sömürgecilerin dilinden konuşanlar o zamanda doğa diye ayağa kalkacaklar. Ama kazanacağız.Beğen Toplam 1 beğeni
-
aman petrol 5 yıl önce Şikayet Ettpao da sudanda lisans alsınBeğen Toplam 1 beğeni
-
vatanddaş 5 yıl önce Şikayet EtMTA önce yurt içinde maden arasın ve işletsin kanadalılar vs değil...Beğen Toplam 2 beğeni