Varlık Fonu Müdürü Sönmez'den kritik açıklamalar

Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Sönmez, Varlık Fonu'na ilişkin, "Fonda bağımsız denetçi dahil üç ayrı denetim sistemi var" dedi. Sönmez, Finans Merkezi yatırımının bir gayrimenkul projesi olmadığını açıkladı.

Varlık Fonu Müdürü Sönmez'den kritik açıklamalar
Varlık Fonu Müdürü Sönmez'den kritik açıklamalar
GİRİŞ 06.09.2019 12:05 GÜNCELLEME 06.09.2019 14:34
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Müdürü Zafer Sönmez, NTV'de Varlık Fonu'na ilişkin açıklamalarda bulundu.

Varlık Fonu'nun neden kurulduğuna ilişkin tartışmalar hakkında değerlendirme yapan Sönmez şunları söyledi:

"Bu konuda yanlış bir algı var. Sadece cari fazla veren ülkelerde varlık fonu olur algısı doğru değil. Dünyada 80'in üzerinde varlık fonu var. Önemli olan fonun kaynağı. Fonun kaynağı petrol fazlası, ihracat fazlası, cari fazla olabilir. Bir de farklı bir model olan varlığa dayalı kalkınma fonu var. Bunun dünyada birkaç tane örneği var. Türkiye'deki model varlığa dayalı kalkınma fonudur. Değer yaratımına odaklı bir model.

Biz günlük faaliyetin içinde değiliz. Şirketlerin yaratacağı değere nasıl katkıda bulunabiliriz, onun peşindeyiz. Varlık Fonu bir uzmanlık getiriyor. Bazen bir katalizör gerekiyor. Fon stratejik hedeflere katkı sağlamayı hedefliyor. İtalya'nın varlık fonunun genel müdürüyle görüştüm. Büyük bir kadroları yok ama iştiraklerine tamamlayıcı bir fonksiyon görürler. Varlık Fonu'nun kadrosu şu anda 40-50 kişi civarında. Şu anki kadromuzu organik bir şekilde büyütüyoruz. Belli bir plan dahilinde büyüdüğümüz için önümüzü görerek her gün bir tuğla koyarak duvarı örmeye çalışıyoruz."

ŞİRKET HİSSELERİNİN REHİN VERİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL

Varlık Fonu bünyesindeki şirket hisselerinin rehin verilmesi iddiası üzerine Sönmez, konunun geçmişte tartışıldığını ama kabul görmediğine dikkat çekerek, "Gündemimizde varlıkları rehin ya da ipotek etme planı yok. Şirket hisselerinin rehin verilmesi söz konusu değil. Alternatiflerden biriymiş ama reddedilmiş. Konu bundan ibaret. Ana amacımız fonun kendi kendine finanse edilebilir bir yapı olması. Hazine'den farkımız kendi borçlanmamızı iştiraklerin büyümesi için ya da stratejik alanlardaki yatırımlar için yaparız" dedi.

VARLIK FONU NASIL KAYNAK YARATIYOR?

Varlık Fonu'nun nasıl kaynak yarattığına ilişkin konuşan Sönmez, "Kaynağın iki bacağı var. Bir tanesi borçlanma, diğeri portföy şirketlerinden yaratma.. Milli Piyango'da cirodan fona kaynak akışı olacak. Borçlanmayı da makul bir şekilde yapacağız. Borçlanmanın maliyeti daha düşük olduğu için ağırlıkkı ortalama sermaye maliyetimizi düşüreceğiz. Bir de borçlanmanın büyümeyi çok hızlandıran bir özelliği vardır" diye konuştu.

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİ

İstanbul Finans Merkezi konusunda değerlendirme yapan Sönmez şunları kaydetti:

"Dünyadaki benzerlerimize bakınca ilgili ülkelerin varlık fonları stratejik projelerde katalizör ve yatırımcı rolü görüyor. Varlık Fonu, bu projeye sermayedar olarak girecek. Finans merkezi bir gayrimenkul projesi değil. Bu projenin öncelikle bitirilmesi, mevzuat-regülasyonların tamamlanması ve eko sistemin oluşturulması konusunda katkılarda bulunacağız. Yatırımcı olarak yer alıp projenin tamamlanması konusunda katkımızı koymak istiyoruz."

VARLIK FONU'NDA ÜÇLÜ DENETİM VAR

Fonun denetiminin nasıl olacağına yönelik olarak Sönmez, "3 ayrı denetim sistemi var. Birincisi bağımsız denetim, ikincisi Meclis Plan Bütçe Komisyonu, üçüncüsü de Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Başkanlığı'nın denetimi. Varlık Fonu'nun denetimleri tamamlanmak üzere. Finansalları bir şekilde tamamlandıktan sonra kamuoyuyla paylaşırız" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 1
  • Poliman 4 yıl önce Şikayet Et
    Adam ne demek istiyor anlayamadım. Ancak birkaç gün sonra meydana gelebilecek gelişmelerden bu konuşmanın içeriğini anlarız.
    Cevapla