Ekonomide sıcak eylül! Art arda açıklanacak!

Büyüme, enflasyon, bütçe ve ihracat rakamlarının takip edileceği eylülde, Yeni Ekonomi Programı’nın da açıklanması bekleniyor. Merkez bankalarının faiz kararları ve verecekleri mesajlar da piyasaların odağında olacak.

Ekonomide sıcak eylül! Art arda açıklanacak!
Ekonomide sıcak eylül! Art arda açıklanacak!
GİRİŞ 01.09.2019 09:07 GÜNCELLEME 01.09.2019 09:09
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Eylülde hem yurt içinde hem de yurt dışında açıklanacak çok sayıdaki veri, ekonomiyi gündemin ilk maddeleri arasına sokacak. Yeni Ekonomi Programı (YEP) ile çizilecek yol haritasının yanı sıra merkez bankaları toplantılarından çıkacak faiz kararları da gözlerin ekonomi üzerinde olmasına neden olacak.Yerel seçimler sonrası sakin geçen yazın ardından Türkiye’de eylül ayıyla gündem yeniden ekonomi olacak.

 

 

YÜZDE 1.8 DARALMA

Piyasaların gözü, yarın açıklanacak yılın ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verisinde olacak. Bu yılın nisan-haziran dönemine ilişkin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verileri TÜİK tarafından açıklanacak. AA Finans Büyüme Beklenti Anketi’ne göre ekonomistler yılın ikinci çeyreğinde Türkiye ekonomisinin yüzde 1.8 daralmasını bekliyor. Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 2.6 küçülmüştü.

 

 

ENFLASYON DÜŞECEK

TÜİK, 3 Eylül Salı günü ise enflasyon verilerini duyuracak. Bu kez de dikkatler, ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat endeksi ile yurt içi üretici fiyat endeksinde olacak. Ekonomistlerin ağustos ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 1.38 seviyesinde bulunuyor. Ekonomistlerin 2019 sonu enflasyon beklentisinin ortalaması ise yüzde 14.60. Buna göre, temmuzda yüzde 16.65 olan yıllık enflasyonun yüzde 15.60’a düşeceği hesaplanıyor. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından 4 Eylül’de ağustos ayı dış ticaret verilerinin açıklanması bekleniyor. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sivas’ta düzenlenecek basın toplantısıyla ihracat rakamlarını duyuracak. TÜİK’e göre temmuzda ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7.9 artışla 15 milyar 160 milyon dolar olmuştu. Temmuz ayı ihracatı Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırarken, ağustosta da Kurban Bayramı tatiline rağmen ihracattaki artışın sürmesi bekleniyor. İşsizlik rakamları ve ağustos ayı bütçe gerçekleşme sonuçları 16 Eylül’de açıklanacak.

Bütçe maratonu başlıyor

Programın açıklanmasıyla, 2020 yılı merkezi yönetim bütçesine ilişkin hazırlıklar da hız kazanacak. YEP’in ardından Orta Vadeli Mali Plan da kamuoyuna duyurulacak ve temel bütçe büyüklükleri burada belirlenmiş olacak. Bakanlıklar, eylülde yoğun bütçe mesaisinde bulunacak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nca hazırlanacak 2020 bütçesi 17 Ekim’de TBMM’ye sunulacak.

MERKEZ’İN FAİZ KARARI 12 EYLÜL’DE​

Piyasaların yönü üzerinde, merkez bankaların faiz kararları belirleyici olacak. Yurt içinde gözler, önce 12 Eylül’de toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına çevrilecek. PPK, temmuz ayı toplantısında bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 425 baz puan düşürerek yüzde 24’ten yüzde 19.75’e çekmişti. ABD - Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerini, Brexit belirsizliğini yakından takip eden piyasalar, daha sonra Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz kararlarına odaklanacak. PPK ile aynı gün toplanacak ECB’nin, faiz kararı, parasal genişleme ve Avrupa ekonomisinin genel gidişatına ilişkin yapacağı açıklamalar piyasaların gündeminde yer alacak. Daha sonra dikkatler, Fed’in 18 Eylül’deki toplantısında olacak.

YOL HARİTASI BELLİ OLUYOR

Makro ekonomik göstergelerin yanı sıra, eylülde açıklanması beklenen ve Türkiye ekonomisinin üç yıllık yol haritası niteliğini taşıyan YEP’in ayrıntıları da yakından takip edilecek. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanması beklenen YEP’le 2020-2022 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat, cari açık gibi temel makro göstergeler de belirlenmiş olacak. YEP ile ekonomi politikalarına ilişkin ilke ve hedefler de belli olacak. Özel sektör için de öngörülebilirliği artıracak program, ekonomide güven ve istikrara katkıda bulunacak.

YORUMLAR 16
  • m3hk 4 yıl önce Şikayet Et
    Düşüş başladı devam. Allah yeni lider nasip etse Hz Ömer gibi keşke.
    Cevapla
  • lokman 4 yıl önce Şikayet Et
    bağbozumu eylül berekettir, başak berekettir : )
    Cevapla
  • Mehmet Ergin 4 yıl önce Şikayet Et
    Bu çıkarılan vergi barışma yasası halk ile devleti barıştırmak için mükemmel bir hamle idi. Güdük kaldı. Bu yasa ile elde edilen haklar , temel borç olarak nitelendirilmeli , ve taksit ödeme sürelerinde ki kısıtlamalar kaldırılmalı , ödeme yapılan tarih itibariyle Üfe oranı ile tahsilat yapılmalı. Bakın nasıl etkisi olacak toplumsal moral motivasyona, üretime ve ekonomik hareketlenmeye. Ve emin olun daha fazla tahsilat yaparak , daha fazla gelir elde edecek devlet .
    Cevapla
  • Mehmet Ergin 4 yıl önce Şikayet Et
    Vergi barışı taksitleri de ödeme süresi açık bırakılmalı, esnafı ticaret erbabının elindeki ayağında ki zincirleri cozun artık .
    Cevapla
  • Cengiz 4 yıl önce Şikayet Et
    Merkez 325 baz puan dusurebilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle