Türkiye'den dev yerli hamlesi! Onlarcası bitti yenileri sırada

Türkiye, son birkaç yılda yaptığı projelerle yerli üretimlerini çoğaltıyor. Ülke ekonomisinin kalkınması için ciddi destek sağlayan milli projeler, teknoloji ve savunma alanında dışa bağımlılığı da azaltmada önem taşıyor. Ülkemizde yerli ve milli üretim için yapılan devlet ve özel kaynaklı teşviklerin sayısı her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle savunma sanayii konusunda büyük atılımlar gerçekleştirildi ve bu atılımlar Türk ordusunun gücüne güç katmasını sağlayacak.

Türkiye'den dev yerli hamlesi! Onlarcası bitti yenileri sırada
Türkiye'den dev yerli hamlesi! Onlarcası bitti yenileri sırada
GİRİŞ 26.08.2019 10:32 GÜNCELLEME 26.08.2019 10:32
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Esma Balcıoğlu / Haber7

 

 

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haberleşme ihtiyaçlarının milli imkânlarla karşılanması için 1975 yılında kurulan ASELSAN, Silahlı Kuvvetleri’ni modern ekipmanlarla donatmak amacıyla hava, kara ve denizde her türlü ihtiyacını karşılayacak ekipmanlar geliştiriyor. Uzay teknolojileri, kripto ve bilgi güvenliği sistemleri, deniz sistemleri, hava ve füze savunma sistemleri ve insansız sistemler gibi daha birçok savunma sanayii alanında Türkiye’nin teknolojik bağımlılığını azaltmayı hedefliyor. Defense News dergisinin ‘Dünyanın 100 Savunma Sanayisi Şirketi’ listesine ilk kez 2006 yılında giriş yapan ASELSAN, 2019 yılında listede kendine 52. Sırada yer buldu. ASELSAN, Savunma Sanayii Başkanlığı ile BMC-Roketsan ortaklığıyla üretilecek olan Altay tankı projesinde yer alıyor.

Türkiye'nin milli tankı olma özelliğini taşıyan Altay, daha önce hiç denenmemiş ve gizli tutulan bir zırhla kaplandı, sağlamlık ve güvenlikte rakiplerini geride bırakıyor.

 

 

Altay tankı, şimdiye kadar daha önce denenmemiş ve gizli tutulan bir zırhla kaplanmasıyla sağlamlık ve güvenlikte rakip tanımıyor. Proje maliyeti tahmini 5,4 milyon dolar olan Altay, 65 ton ağırlığa sahip, 70 km hızla hareket edebilmekte ve 500 km’lık hareket menzili sağlamaktadır. Motorunda da yerli yapım kullanılan tankın silahı 3 km atış menziline sahip. Bilgisayar sistemini ASELSAN’ın ürettiği tank, elektronik sistemlerine zarar verebilecek herhangi bir duruma karşılık tüm elektromanyetik bir teknolojiyi de bulundurur. Altay’ın en önemli özelliklerinden biri insansız, robotik kontrol sistemiyle donatılması. Ayrıca Türkiye’nin ilk yerli ve milli tank taşıyıcısı Altay’ı taşımaya hazırlanıyor.

TCG ANADOLU 1 YIL ERKEN SUYA İNDİRİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri varlıkları arasında en büyük deniz platformu olan Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu, Mayıs ayında suya indirildi.  Toplum içerisinde uçak gemisi olarak bilinse de çok maksatlı bir amfibi hücum gemisi olan TCG Anadolu,  232 metre boyunda 38 metre genişliğe sahip. TCG Anadolu, bin komando, 50 tank, 10 helikopter, 7 savaş uçağı ve 60 zırhlı araç taşıyabilecek. Bu özellikleriyle Türkiye'nin en büyük askeri gemisi olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye’den Amerika Kıtası’na yakıt aktarımı yapmadan gidip gelebilecek TCG Anadolu, ABD askeri dergisi The National Interest’in de dikkatini çekti. Türk donanmasının gururu için dergide “TCG Anadolu, Türk donanmasının bugüne kadarki en önemli gemilerinden biri olacak” ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE’NİN PETROL ARAYAN İLK SONDAJ GEMİSİ; FATİH

Türkiye’nin petrol ve doğalgaz arayacak kendine ait ilk sondaj gemisi Fatih, 2011 yılında Güney Kore’de inşa edildi. 229 metre uzunluğundaki gemi, ilk çalışmalarına 2018 yılında Antalya’da başladı. 12 bin 200 metre derinliğe kadar çok yüksek basınç altında deniz sondajı yapabilen Fatih, son teknoloji altyapıyla ve çevre dostu olarak donatıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gemiyle yılda ortalama 2 sondaj gemisi açmayı hedeflediklerini dile getirdi. İkinci sondaj gemisi Yavuz da Doğu Akdeniz’de kazı çalışmalarına başladı. Türkiye, sondaj çalışmaları yapabilen sayılı ülkelerden biri olarak dünyada gözleri üzerine çekiyor.

ENERJİNİN İPEK YOLU TANAP

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük doğalgaz boru hattı Trans Anadolu Gaz Boru Hattı (TANAP), iki kardeş ülke Türkiye ve Azerbaycan iş birliğiyle açıldı. Avrupa’nın enerji haritasını yeniden şekillendiren proje, Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak. Boru hattı, 20 il, 67 ilçe ile 600 köyden geçtikten sonra Edirne'nin İpsala ilçesinden Avrupa'ya bağlanan bin 850 kilometrelik hattan oluşuyor. Yaklaşık 7 milyar dolar yatırımın yapıldığı ve 50 yıl içerisinde Avrupa’ya yılda 31 milyar m³ doğal gaz taşıması düşünülen TANAP, Orta Doğu ve Avrupa'nın en uzun ve en geniş çaplı doğal gaz boru hattı unvanına sahip oldu.

ANTARKTİKA’DA TÜRK BİLİMSEL ARAŞTIRMA KAMPI KURULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan talimatı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde gerçekleşen 3. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nde Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu. Türkiye’den 14 bin kilometre uzaklıktaki kıtaya yerleşen bilim insanlarımız, 3 yıl boyunca bayrağımızı dünyanın en soğuk, rüzgarlı ve kurak kıtası Antarktika’da dalgalandıracak. Kıta zengin doğal kaynakları ve iklim araştırmaları, jeofizik, biyoloji, uzay bilimleri ve diğer birçok bilim dalları için doğal laboratuvar özelliğiyle tüm dünyanın göz koyduğu bir araştırma merkezi. Türkiye, bilim üssü girişimiyle Antarktika araştırmalarında danışman ülke statüsünü elde etmeyi hedefliyor.

MİLLİ SİLAHLARIMIZ MİLGEM’DEN

MİLGEM, Türkiye’nin gemi tasarımı, tekne inşası ile sistem uyumunda dışa bağımlılığını azaltmak için ilk korvet tipi askeri gemisinin tasarımını yapan Milli Gemi Projesidir. Projeyle özel sektörün savaş gemisi inşa etmesi alanında bilgi birikimi ve alt yapı sağlanmıştır. MİLGEM kapsamında ülkemize kazandırılan ilk gemi TCG HEYBELİADA (F-511) 2011 yılında, ikinci gemi TCG BÜYÜKADA (F-512) 2013 yılında, üçüncü gemi olan TCG BURGAZADA (F-513) ise 2018 yılında hizmete girmiştir. Bu projeyle ilk kez bir savaş gemisinin savaş yönetim sistemi, tasarım ve analiz aşamaları da dâhil olmak üzere tamamen yerli ve milli olarak geliştirilmiştir. Son olarak ada sınıfı korvet serisinin dördüncüsü TCG KINALIADA (F-514) da 2019 Mayıs ayında ilk seyrine çıktı. KINALIADA su üstü harbi, deniz altı savunma harbi, hava savunma harbi, keşif gözetleme, komuta kontrol ve asimetrik  savunma harbi görevlerini yapabilecek şekilde donatıldı. İlk üç gemide ise silah ve füze sistemleri, sualtı ve su üstü sensörleri de bulunuyor. MİLGEM kapsamında ADA sınıfı korvetlerin boyu uzatılmış, ilave silah sistemlerinde eklenmiş olduğu İ (İSTİF) sınıfı Fırkateyn projesi ve TF- 2000 Hava Savunma Harbi Muhribi gemileri inşa edilecek.


TÜRKİYE’NİN İLK NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ: AKKUYU

Türkiye’nin kalkınması adına önemli bir adım olan Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katılımıyla atıldı. Santralin ilk reaktörünün 2023’te faaliyete geçmesi beklenirken Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olması hedefleniyor. Nükleer santral projeleri kapsamında Akkuyu, Sinop ve Trakya santralleri elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayabilecek, petrol doğalgaz ve kömüre olan enerji kaynakları arttırılacak. Aynı zamanda projeyle hem Türkiye’de hem Rusya’da istihdam imkânları oluşturacak.

DİFTERİ VE TETANOS İÇİN YERLİ AŞI KULLANILMAYA BAŞLANACAK

Türk İlaç ve Serum Sanayii tarafından üretilen yerli difteri ve tetanos aşıları çalışmalarında sona gelindi. Milli aşı üretiminin ilk önemli adımları olan bu gelişmeyle sağlık alanında dışa bağımlılığımızın azalması planlanıyor. Aşı üretiminin yalnızca ülkenin ihtiyacını karşılaması değil ihracatının da yapılarak ülkeye gelir getirmesi düşünülüyor. Difteri ve tetanos aşılarının ardından suçiçeği ve Hepatit A aşıları öncelikli olarak yerli imkânlarla üretilmeye başlandı. Özellikle en pahalı aşılardan biri olan suçiçeği aşısının üretimi için Türk akademisyenler, yurt dışındaki akademisyenlerle temas halinde bulunuyor. Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin yaptığı açıklamaya göre kanser ilacı ihracatı da yerli aşı hedefleri arasında yer alıyor. Bu sayede ülkenin cari açığı azalmaya başlayacak.

ULUSLARARASI ONAY ALAN İLK TÜRK MALI UÇAK: HÜRKUŞ

Türkiye’de üretilen ve uluslararası alanda sertifikalandırılan ilk Türk sivil imalatı, eğitim uçağı Hürkuş, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından geliştirildi. Sınıfının en iyisi olarak gösterilen Hürkuş projesi, Türk Hava Kuvvetleri’nin ihtiyaçlarına karşılayacak şekilde yapıldı. Hürkuş-A, Hürkuş-B ve Hürkuş-C serisinden oluşan projede en son Hürkuş-C göreve başladı. Her biri sınıfının en iyisi olarak gösterilen uçaklardan Hürkuş-B, ilk kez yerli bir firma tarafından tasarlanarak üretilen ilk milli hava aracı olma özelliği taşıyor. Hürkuş-C ise hafif taarruz ve silahlı keşif görevlerine katılabilmesiyle terörle mücadelede yakın hava desteği sağlıyor. Hürkuş serisinin yapımında edinilen deneyim, havacılık sektöründe yeni projelerde kullanılmaya devam ediliyor. Bu deneyimlerle kısa sürede tamamlanan genel maksat helikopteri GÖKBEY de haziran ayında uçuşlara başladı.

İSRAİL VERMEDİ KENDİ İNSANSIZ HAVA ARACIMIZI YAPTIK

İsrail’in Türkiye’ye vermediği İnsansız Hava Aracı (İHA), Baykar makine tarafından yerli imkânlarla Türkiye’de üretildi. Akıncı İHA’lar 40 bin feet irtifaya kadar çıkabilen, 24 saat havada kalabilen donanıma sahip geliştirildi. 4 buçuk ton ağırlığında, 1 buçuk ton silah taşıma kapasitesine sahip olan İHA’lar, savaş uçaklarımızın yükünü azaltacak.

YERLİ, ELEKTRİKLİ OTOMOBİL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve Türkiye’nin otomobil girişim grubuyla bir araya gelerek Türkiye’nin ilk otomobil projesine imza attı. Fikri ve sınai mülkiyet hakları tamamen Türkiye’ye ait olan otomobil, 2021 yılının son aylarında görücüye çıkacak. Henüz pazara çıkmamasına rağmen büyük ilgi gördü. Otomobil, henüz pazara çıkmamasına rağmen büyük ilgi gördü. Tek dolumla 500 km yol yapabilecek kapasiteye sahip otomobil, akıllı alt sistemlerle akıllı cihazlara bağlanabilecek.

TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ İNSANSI ROBOT FABRİKASI

Konya’da insansı robot teknolojileri üzerine çalışmalar yapan Akınsoft firması, 2017 yılında Türkiye’nin ilk insansı robot fabrikası Akın Robotics’i kurarak üretime başladı. 22 yıllık birikim sonucu kurulan fabrikada üretilen robotlar, cefelerde garson, stant görevlisi, tezgahtar, hastanelerde yardımcı elaman olarak kullanılabiliyor. İnsansı robotların ilki olan Ada GH-5 serisinin tüm malzemeleri Akın Robotics tarafından geliştiriliyor ve yapay zeka donanımı sayesinde 7 dil konuşabiliyor, koku alma ve görme yeteneklerine de sahipler. 160 kişilik bir ekibin geliştirdiği robotlar, öğrencilere hangi sınıflara hangi dersleri sırasına göre anlatacağı, ne tür sınavlar uygulayacağı şeklinde programlanarak belirli okullarda eğitim vermeye başladı. Akınrobotics, dünyadaki örneklerine kıyasla çok daha yeni olmasına rağmen büyük firmalarla yarışabilecek kapasiteye ulaştı. Firmanın geliştirdiği robot serilerinden bir diğeri olan örneğine az rastlanılan 4 ayaklı robotu Arat da yük taşıma ve arama kurtarma çalışmaları için kullanılabilecek. İnsansı robotlar, İstanbul Havalimanı’nda yolcuların her türlü sorularına yanıt bularak danışmanlık hizmeti vermeye başladı.

HAYATA GEÇİRİLECEK ONLARCA PROJE

Türkiye’nin kalkınması ve gelişmesi için önemli olan bu adımların dışında hazırlık aşamasında onlarca proje daha var. Özellikle savunma ve teknoloji alanında dışa bağımlılığımızı azaltacak projelerden bazıları; dünyanın en büyük bor rezervi sahibi olarak Balıkesir’de yüksek teknolojili bor işleme tesisi kurulacak. Ülkemize kazandırılacak projelerden diğeri üç katlı tünel projesi. Dünyadaki ilk üç katlı tünel olma özelliğine sahip projeyle İstanbul Boğazı’nın altından geçecek ve Anadolu ile Avrupa yakasındaki kara yollarını bağlayacak. Tünel 9 farklı raylı sistemi de entegre edecek şekilde planlanıyor. Dünya’nın en büyük güneş enerji santrali Karapınar’da kuruluyor. Konya’da kurulmaya başlanan santral yılda 1.7 milyar kWh elektrik enerji üreterek 600 bin eve elektrik sağlayabilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “çılgın proje” olarak tanıttığı Kanal İstanbul, Marmara Denizi'ni Küçükçekmece Gölü'nden ayıran alandan başlayacak ve Karadeniz’e ulaşacak. 45.2 kilometre uzunluğunda olacak Kanal’dan 2025 yılında deniz araçlarının geçmesi hedefleniyor. Bitirilmesi beklenen projelerde son olarak yerli uçan araba dikkatleri çekiyor. Akıncı İHA’ların üretimini yapan BAYKAR, tasarladığı uçan arabayı Eylül ayında uçurmayı bekliyor.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 14
  • İnanan 4 yıl önce Şikayet Et
    Elinize sağlık çok güzel anlatmışsınız Ama bir türlü Hisar O füzemiz Hürkuş C savaş uçağımız ile Altay tankı mız bir türlü seri üretime geçemedi bunlar acil ve en önemli projelerimizin başında geliyor. Sonrasında uzay tesisimizin açılışı ve sıvı yakıtlı balistik füze (aynı anda uzay füzesi de) üretimemiz gerekiyor. Bunlara paraiçinde yeraltı kaynaklarımızı çıkarmamız gerek başta petrol doğalgaz altın uranyum toryum titanyum tungsten gibi değerli olanlardan başlamak üzere çıkarmamız gerek. İnşAllah yapacağız ve yapmalıyız inanırsak neden olmasın
    Cevapla
  • keke 4 yıl önce Şikayet Et
    hemen hiç durmadan ikinci gemiye başlayalım
    Cevapla
  • Dilaver 4 yıl önce Şikayet Et
    MAŞALLAH sayın başkanımız RECEP TAYYİP ERDOĞAN a YÜCE ALLAH uzun ömür versin devamı gelir bu işlerin
    Cevapla
  • ERMAN 4 yıl önce Şikayet Et
    demekki fetö temizlenince bir kaç yılda neler oluyor.icerde ki hainler tam temizlensin TÜRKiYEYi kimse tutamaz
    Cevapla
  • Türk. 4 yıl önce Şikayet Et
    Biz acil gıda güvenliğini kontrol altına almamız lazım... Yerli gdo suz homu her türlü felaket nükleer gibi olumsuz durumlara dayanıklı yapılarda korumamız lazım...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle