Antep fıstığında hedef büyük

Antep fıstığına yüksek getirisi dolayısıyla üreticilerin ilgisi artıyor.

Antep fıstığında hedef büyük
Antep fıstığında hedef büyük
GİRİŞ 21.08.2019 12:33 GÜNCELLEME 21.08.2019 12:34
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, önceden daha çok çerez olarak tüketilen Antep fıstığının artık bir sanayi ürünü olduğunu belirtti.

 

Şu an sadece 10 büyük firmanın aylık Antep fıstığı tüketiminin bin ton civarında olduğunu anlatan Uçar, "Yani Antep fıstığı artık sanayicinin de vazgeçilmezi. Dolayısıyla tüketim önceye göre çok fazla." dedi. 

Uçar, Antep fıstığında geleceğin oldukça iyi göründüğünü ve geçen yıl 220 bin ton rekolte elde edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

 

"Antep fıstığında ağaç sayısı tahmin edilemeyecek kadar artıyor. Yaklaşık 10 yıl sonra 400 bin ton Antep fıstığı rekoltesi elde edebiliriz. Yani şimdikinin 2 katına ulaşabiliriz. Üretici, Antep fıstığına ilgisini artırıyor çünkü Antep fıstığı çoğu tarım ürününe göre çok fazla getiri sağlayan bir ürün olarak dikkati çekiyor."

Teşvik çağrısı

 Antep fıstığındaki ağaç varlığının hızla artmasını beklediklerini aktaran Uçar, Antep fıstığının geleceği adına da bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Antep fıstığına dolaylı destek değil de tıpkı fındıkta olduğu gibi doğrudan ürün desteği verilmesi gerekiyor. Ürünün kilogramı başına belirli bir ücretin verilmesini sağlamalıyız. Böylelikle kayıt dışılık da önlenmiş olur. Mahsul ürün alımını da artırmış oluruz. Dünya standartlarında ağaç başına 11-12 kilo ürün alınırken bizdeki ortalama 5-6 kilogram görünüyor. Bunun temel nedeni de kayıt dışılık. Teşvik düzenlemesiyle bazı sorunları aşabileceğimize inanıyoruz."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 8
  • Urfa 4 yıl önce Şikayet Et
    Antepli olmayan fistigi kalitesini nasil degerlendiriyorsun.
    Cevapla
  • zırtoooo 4 yıl önce Şikayet Et
    urfanın fıstıği antep in oldu urfa köftesi adıyaman aldı alan alana
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    hadi urfanin olsun güzel kardesim senimi kiracaz e oldu da oldu :) ikiside vatanimiz degilmi
    Cevapla
  • Urfa 4 yıl önce Şikayet Et
    Antep urfadan fistik alir bizim fistik diye reklam yapar
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    Manisa' dan da alıyorlarmış ...
    Cevapla
  • Antepli 4 yıl önce Şikayet Et
    Antep ile urfa fistigi arasinda kalite farki var onemli olan kalite zaten yoksa siirt ve iran fistigi da piyasada bolca var. Arastir oyle gel dostum
    Cevapla
  • muhittin keykubat 4 yıl önce Şikayet Et
    220 bin ton az bir rakam değil Baklavanın kilosu 100 lira vicdansız kim
    Cevapla
  • Mustafa 4 yıl önce Şikayet Et
    yeme kardesim fistik nasil toplanir nasil ayrilir nasil elenir 40 derece sicagin altinda bunlardan haberin varmi haliyle baklavacilarda pahali aliyor gercekten 2 gün fistik toplamaya gitsen 200 TL verirdin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle