Hükümet ile Türk-İş uzlaştı! İşte kamu işçisine yapılan zam

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020'deki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi üzerinde anlaştı. 2019 yılı için yüzde 8+4 ve seyyanen 150 TL zam yapılacak. İşte detaylar

GİRİŞ 12.08.2019 21:19 GÜNCELLEME 13.08.2019 00:38
Bu Habere 114 Yorum Yapılmış

Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'la bir araya geldi.

 

 

Hükümet ile Türk-İş, kamu işçisinin 2019-2020'deki mali ve sosyal haklarını belirleyen 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi üzerinde anlaştı.

İŞTE ZAM ORANLARI

Ücreti 3 bin 500 TL'nin altındaki işçiye 150 TL iyileştirme, tüm işçilere bu yıl için %8 %4, 2020 için %3 %3 ve enflasyon farkı oranında zam yapılacak.



BAKAN SELÇUK'TAN AÇIKLAMA!

Bakan Selçuk, müzakere sürecinin son derece demokratik, ortak akıl ve istişare kültürüne uygun yürütüldüğünü belirterek, "Bizi bu süreçte her şeyden daha fazla ilgilendiren, elbette kamunun genel faydası oldu. Her zaman olduğu gibi mali ve sosyal dengeleri korumaya dikkat ettik. Bunları göz önünde bulundurarak işçi sendikalarımızla uzlaşı ve anlayış içerisinde geçmişteki gibi hareket ettik. Türkiye'nin son 17 yıldır bu yaklaşım ve hassasiyet sayesinde bugünkü noktaya geldiğini de bilmemiz gerekir. Türkiye ekonomisi 2002'den günümüze 3,5 kat büyüdü. Son 17 yılda, ekonomide 9 milyona yakın istihdam oluşturuldu. Bunlar toplumsal refahımız açısından önemli gelişmeler. Çalışma hayatımızın ulaştığı seviye ise bunun en net göstergelerinden biri." diye konuştu.

 

 

'TAŞERONA KADROKONUSUNU YİNE BİZ ÇÖZDÜK'

Emeğe ve alın terine verdikleri değerin, her zaman için insan odaklı çalışmalarının temelini oluşturduğunu vurgulayan Selçuk, şöyle devam etti:

"Bizler alın terini kutsal addeden bir geleneğin varisleriyiz. İşçilerimizi enflasyona ezdirmeme konusu her zaman önceliklerimiz arasında oldu. İşçimizin emeğini koruyan asgari ücreti bu sene işçi-işveren ortak uzlaşısıyla 2 bin 20 liraya kadar çıkardık. Kamuda taşerona kadro konusunu hamdolsun yine biz çözdük. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, artık önümüzde dört yıllık bir kesintisiz icraat dönemi var. Ülke olarak bugün 2023 hedefleri doğrultusunda daha müreffeh, daha güvenli yarınlara doğru ilerlediğimiz konusunda büyük ümitler taşıyoruz."

'ENFLASFON FARKI ALMAYA DEVAM EDECEK'

Bakan Selçuk, imzalayacakları Çerçeve Protokol'ün, kamu işçilerine ve ailelerine hayırlı sonuçlar getireceğine inandığını ifade ederek, sözleşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Çerçeve Protokol kapsamında, brüt 3 bin 500 liranın altında ücret alan kamu işçilerimizin maaşlarına, brüt ücret 3 bin 500 lirayı aşmayacak şekilde 150 lira iyileştirme yapıyoruz. Ücret zammı oranlarına gelince; yaptığımız görüşmeler neticesinde kamu işçilerimizin ücretlerine 2019'un ilk 6 ayında yüzde 8 oranında, ikinci 6 ayında yüzde 4 oranında zam yapılması konusunda uzlaştık. Kamu işçilerimiz ocak ayında yüzde 6,69 oranında bir enflasyon farkı zammını da almışlardı. 2019 yılı için üzerinde uzlaştığımız zamlarla birlikte, yıl geneli toplam ücret zammı yüzde 19'a ulaşmış olacak. 2020 yılı için ise ilk 6 ayda yüzde 3 oranında ve ikinci 6 ayda yüzde 3 oranında ücret artışı gerçekleştireceğiz. Üzerinde uzlaştığımız bu zam oranları enflasyonun altında kalırsa, kamu işçilerimiz enflasyon farkını da almaya devam edecekler."

'HAYIRLI OLSUN'

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da Bakan Selçuk'un söylenmesi gereken her şeyi söylediğini ifade ederek, "Bugün 222 gün, 3 gündür de gece gündüz bu konuyu konuşuyoruz. Benim söyleyecek bir şeyim yok. Hayırlısı olsun." dedi.

Konuşmaların ardından, 130 bin kamu işçisinin 2019-2020 yıllarındaki mali ve sosyal haklarını içeren 2019 Dönemi Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmesi Çerçeve Protokolü taraflarca imzalandı.

Atalay, imzanın ardından salon çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"Bu süreçte Cumhurbaşkanı ile görüştünüz mü?" sorusu üzerine Atalay, "Cumhurbaşkanı ile görüşmesem bu rakamı vermezlerdi, yüzde 8 olmazdı yani. 150 lirayı da yüzde 8'i de onunla konuştuk." yanıtını verdi.

 

YORUMLAR 114
  • Hasan 4 yıl önce Şikayet Et
    Kamuda çalışanların hiçbiri vergi vermez sadece bordro da yazar burada vergi veriyom diye artistlik yapmayın zaten tüm paranızı devlet veriyor beğenmiyorsan özel sektöre gelsene
    Cevapla
  • ne akıllısın 4 yıl önce Şikayet Et
    benim yok seninde olmasın mantığı istemiyorsan o zaman sen asgari ücret al, asgari ücretliye senin maaşını versinler. akıllıya bak.
    Cevapla
  • Doğan 4 yıl önce Şikayet Et
    Ben almıyosam kimse almasın mantığıyla giderseniz asgari ücretide bulamazsınız daha devlet zam yapacakki özel sektör asgari ücretin üstüne çıksın bakkalı marketi tekstili v.s herkez kazanacak yoksa benim yok sizinde olmasın dersen önce yapılan gıda, elektrk, gaz zamlarına itiraz etmiycen ölmüycen sıtmaya razı olacan avrupalı rahat yaşıyo demiyecen bu ülkede denie tatile gidemeyen insanlar vatandaşın avrupalı amerikalıdan nesi eksik
    Cevapla
  • alper 4 yıl önce Şikayet Et
    babam ben kamu kurumunda asgari ücretle çalışıyorum 3 + 3 nedir 8 + 4 nedir adam akıllı maaş verin yhaff . Dünyanın hiç bir Ülkesinde kamuda çalışanlara asgari ücret verilmemiştir , birde bu kadar ona buna şuna zam olayları varken bu maaş ile içinden çıkamaz hale geldik . yeter yhaff konuşuyoz niye konuşursunuz derler konuşmazsak içimizde patlıyacak napalım bizler
    Cevapla
  • kemal 4 yıl önce Şikayet Et
    İşçi olup kamudan emekli olanlar neden bu zamları alamıyor. Halbuki memur emeklileri tıpkı memurlara verilen zamların aynısını alıyorlar. Ama kamu işçi emeklileri bu zamları alamıyor. Sadece enflasyon farkı ile yetiniyoruz. Bu zamların kamu işçileri emeklilerine de verilmesi gerekir. Bu konuda hükümetimizin adım atmasını arzuluyoruz.
    Cevapla
  • Osman 4 yıl önce Şikayet Et
    taşeronu çözdük diyor yaa.
    Cevapla
  • Erdinç balk 4 yıl önce Şikayet Et
    Taşarondan kadroya geçenlere ne olacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle