Dünya devleri peş peşe açıkladı: Dolar 4,70'e düşecek

İhracat, turizm ve yerli üretimde rekor üstüne rekor kırılırken, Türk lirası 4 ayın zirvesine çıktı. Dünyaca ünlü ekonomistler, 'TL alın' çağrısı yaparken, dolar 10 lira olacak’ yaygarası koparan kriz tellalları yine yanıldı. Dünya devi bankalar dolar/TL'nin 4,70'e kadar düşeceği tahmininde bulundu.

Dünya devleri peş peşe açıkladı: Dolar 4,70'e düşecek
Dünya devleri peş peşe açıkladı: Dolar 4,70'e düşecek
GİRİŞ 08.08.2019 09:54 GÜNCELLEME 08.08.2019 09:59
Bu Habere 93 Yorum Yapılmış

Geçen yıl ağustostaki kur saldırısının ardından güçlü toparlanan Türkiye ekonomisi, ‘Türkiye batıyor’ yaygarası koparan kriz tellallarına rağmen dengelenme sürecini başarıyla sürdürüyor. Bu başarının en önemli göstergesi ilk yarı verileri oldu. Bu dönemde güven endeksleri yükselirken, turizm gelirleri rekor kırdı. Cari açık yüzde 63 geriledi. Aynı dönemde Türkiye'ye gelen 21 milyon turistten, 12.6 milyar dolardan fazla gelir sağlandı. Turizm ve cari denge verileri, başarılı dengelenmenin en önemli göstergesi oldu. 
 
DOLARIN TAHTI SALLANIYOR 
 
Bu verilerden güç alan ve Merkez’in faiz kararının ardından yükselişe geçen Türk lirası da 4 ayın zirvesine çıktı. ‘Dolar alın’ diyen krizcilerin raporları tepetaklak oldu, dünyaca ünlü ekonomistlerden peş peşe, ‘TL alın’, ‘doların tahtı sallanıyor’ açıklamaları geldi. İlk rapor, ABD’li yatırım bankası JP Morgan’dan geldi. Kurumun baş ekonomisti, ‘doların hakimiyeti sona eriyor’ başlıklı yazısıyla yatırımcılarını uyardı. Doların, orta vadede değer kaybedeceğinin altını çizdi. 
 
TL ALAN KAZANACAK 
 
Diğer bir açıklamada Alman finans devi Deutsche Bank’tan geldi. Kurum, ‘TL alın’ çağrısı yaptı. Deutsche Bank, Türk lirasında boğa tutumuna devam ettiklerini, ayrıca TL – rand paritesindeki yükselme için daha çok alan bulunduğunu, bu nedenle TL alınması, rand satılması konusundaki hedeflerini de revize ederek 2.70’den 2.80’e çıkarttıklarını bildirdi. Banka, 2019’un üçüncü çeyreklik döneminde, Türkiye’nin cari fazla verebileceği, bu durumun kırılganlığı azaltacağı tahmininde bulundu. 
 
TÜRKİYE’YE GÜVENEN KAZANDI 
 
Geçtiğimiz günlerde son bir yıldaki gelişmeleri değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yabancı yatırımlara dikkati çekmişti: “Mayıstan bu yana 10 milyar dolardan fazla yabancı yatırımcı girişi var. Türkiye'ye güvenen yatırımcı kazandı. Türkiye ekonomisi bu yıl pozitif büyüyecek. Yıl sonu hedefine yakınsayacak bir büyüme bekliyorum.” 
 
4.70'E GERİLEYEBİLİR
 
JP Morgan ve Deutsche Bank'tan sonra Fransız bankası Societe General de, müşterilerine doları satıp TL almalarını tavsiye etti. Societe General, kurun 4.70'e düşeceği tahmininde bulundu.  
 

 

 

KAYNAK: GÜNEŞ
YORUMLAR 93
  • Osman Eren 4 yıl önce Şikayet Et
    Ne zaman böyle haberler yapılsa, bunun altından bir çapanoğlu çıkar ya. İnşallah böyle olmaz. Bizim medya dolar 5,50'yi görünce vay efendim dolar şöyle düştü böyle düştü şeklinde haberler yapıyor. Asıl 4.70'leri görürse bu kayda değer bir başarı olur.
    Cevapla
  • FOXBAT 4 yıl önce Şikayet Et
    çin gibi devlet olarak altın alınması gerekli sonrası malum zaten merkez banka müdürüde gitti yeniside emirleri uyguluyor zaten ;)
    Cevapla
  • Namık 4 yıl önce Şikayet Et
    Bi iki ay evvelde 10 lara çıkacak diyordu aynı dünya devleri, hiç inandırıcı değil, ne yazık ki dolards yükseliş göreceğiz orta vadede...
    Cevapla
  • Efe 4 yıl önce Şikayet Et
    Ürettiğimiz den fazla tuketirsek yine dolar firlar
    Cevapla
  • Mutlu 4 yıl önce Şikayet Et
    Chp liler inanmayın. Hani izlediğiniz ekonomistler 10 lira olacak diyordu. Herşeyimizi satıp 5.5 den dolar alın. Siz akıllısınız. Kaybetmezsiniz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle