Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İstifa eden de alabilir

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, kullanılmayan yıllık izinlerin ücrete dönüşmesiyle alakalı emsal nitelikteki karara imza attı. Yüksek mahkeme, işçinin yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin sona ermiş olmasının zorunlu olduğuna hükmetti. Kararda, istifa eden işçinin de izin ücretini alabileceği belirtildi.

Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İstifa eden de alabilir
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! İstifa eden de alabilir
GİRİŞ 28.07.2019 12:38 GÜNCELLEME 28.07.2019 12:38
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

2. İş Mahkemesine başvuran bir işçi, iş akdinin haksız sebeple feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin ve ulusal bayram genel tatil alacaklarının davalıdan tahsilini talep etti. Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verdi. Karar, davalı avukatı tarafından temyiz edildi.

 

 

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Yargıtay, kararında 4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesinde iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceğinin hükme bağlandığı hatırlatıldı.

Kararda, ''Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı sebebe dayanıp dayanmadığının önemi bulunmamaktadır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü işverene aittir. İşveren yıllık izinlerin kullandırıldığını imzalı izin defteri veya eşdeğer bir belge ile kanıtlamalıdır. Bu konuda ispat yükü üzerinde olan işveren, işçiye yemin teklif edebilir. Akdin feshi halinde kullanılmayan yıllık izin sürelerine ait ücret, işçinin kendisine veya hak sahiplerine ödenir. Böylece iş sözleşmesinin feshinde kullanılmayan yıllık ücretli izin hakkı izin alacağına dönüşür'' denildi.

 

 

Yargıtay kararından sonra işçi, yıllık izin ücretini tahsil edecek.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 6
  • EAGLEEYE 4 yıl önce Şikayet Et
    230 saat calisiyordum patron karsi fabrikayı depo yapti 280 saat calistirmaya başladı 12 iznimi 7 izne düşürdü bordroda beni 195 saat calisma gisteriyor 3 ay oyladı maaşını arttircam diye vermedi feshi ettim sozlesmeyi arabulucudada anlasamadim simdi mahkemeye gidiyoruz hakkimi ariyorum hakluysaniz korkmayın allah sizinledir
    Cevapla
  • enişte 4 yıl önce Şikayet Et
    geçen günü çalışanım ustalarına küfür ederek çıkıp gitmiş. 1 gün sonrada beni kovdular diye dava açmış. Avukat diyor dava sürecinde iddaasına bakarak savunma yapıcaz. ses hariç herşey kamera kayıtlarında var. Gelde uğraş. Dava açmak bu kadar kolay olmamalı. Yeni avukatlar karşı tarafa ulaşıp olayın aslını öğrenmeden yüzde 25 karşılıpı dava açıyor.
    Cevapla
  • Dogrular 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten hep hakkimizi yiyorlar
    Cevapla
  • Omer 4 yıl önce Şikayet Et
    Zaten alınıyor ki. ben aldım
    Cevapla
  • Analız 4 yıl önce Şikayet Et
    Nerede alıyorsun almıyorsun bence sen ıs verensın yada farklı bı yerde calısıyorsun..
    Cevapla
  • BEST 4 yıl önce Şikayet Et
    Bazı üçkağıtcı firmalar paranın üstüne yatıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle